Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπορούμε να γίνουμε αυτάρκης σε αίμα;

Μπορούμε να γίνουμε αυτάρκης σε αίμα;

0
fiales aima-empros
Ερώτημα που προκύπτει μετά την απόφαση του ελβετικού ερυθρού σταυρού να μειώσει στο ήμισυ τις μονάδες αίματος που παρέχει στην Ελλάδα
 
Το παράδειγμα της Ξάνθης και οι ενέργειες που απαιτούνται για να αυξηθούν οι δωρητές αίματος στη χώρα
 
Οι δυνατότητες της Ελλάδας να καταφέρει να γίνει αυτάρκης στις μονάδες αίματος που χρειάζεται για τις μεταγγίσεις, γίνεται και πάλι αντικείμενο έντονου προβληματισμού, με αφορμή την απόφαση του ελβετικού ερυθρού σταυρού να μειώσει στο ήμισυ τις μονάδες αίματος που παρέχει στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή καθοδηγήθηκε από τις συσσωρευμένες οφειλές της χώρας προς τον ελβετικό ερυθρό σταυρό, που φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 εκατομμύρια ευρώ) το 2011. Η ελληνική και η ελβετική πλευρά συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις μονάδων αίματος θα μειωθούν σταδιακά από το 2015 για να φτάσουν στο ήμισυ του σημερινού όγκου το 2020. Παράλληλα ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα βοηθήσει την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει τους Έλληνες πολίτες να δίνουν πιο συχνά αίμα.
Γιατί όμως η Ελλάδα δαπανά αυτά τα ποσά για την εισαγωγή αίματος; Πώς μπορεί να γίνει αυτάρκης; Και πόσο θα κόστιζε μία διευρυμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά αίματος; Ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης Γιάννης Παπαχρόνης σχολιάζει ότι «αν ακολουθούσαν όλοι το παράδειγμα της Ξάνθης, την ανταπόκριση των πολιτών και τις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν δημιουργήσει οι εκστρατείες ενημέρωσης, δε θα είχαμε ανάγκη τις εισαγωγές». Σχετικά, με την εξέλιξη της μείωσης των εισαγωγών ο ίδιος ανέφερε ότι αποτελεί κάτι το αναμενόμενο, καθώς τα ποσά που δαπανώνται είναι μεγάλα. «Έχουμε ακόμη μεγάλες δυνατότητες. Αν οι πολίτες αντιλαμβανόταν τη σημασία της δωρεάς αίματος δε θα είχαμε προβλήματα. Εδώ και χρόνια μπορούμε να πετύχουμε την αυτάρκεια, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά. Γιατί να μη δώσουν για παράδειγμα, τα μισά από αυτά τα χρήματα στα νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις και στους συλλόγους αιμοδοτών με οικονομικά προβλήματα;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαχρόνης, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσαμε τότε ακόμη και να εξάγουμε μονάδες αίματος. Εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελεί ακόμη και ευκαιρία για να ξαναξεκινήσει αυτή η συζήτηση, ωστόσο εξέφρασε τους φόβους ότι αν δεν επαρκούν τα αποθέματα, σε περίπτωση που δε γίνει κάτι δραστικό για αν ενισχυθούν οι δωρέες αίματος από τους πολίτες, θα οδηγηθούμε σε υπομεταγγίσεις και αυτό θα κάνει πολλούς ασθενείς να υποφέρουν. «Στην Ξάνθη έχουμε στόχο όλοι οι πολίτες να δώσουν έστω μία φορά στη ζωή τους αίμα, να βιώσουν την εμπειρία. Γι’ αυτό και διενεργούμε τις αιμοδοσίες σε ευχάριστο κλίμα. Για να δείξουμε τη σημασία αυτής της κίνησης. Δρούμε με γνώμονα το τοπικό και κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο γι’ αυτό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», κατέληξε ο πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου

Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …