Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι

0

-1,5 κιλό μεγάλα καλαμάρια (περίπου 6-8)

-4 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)

-1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

-50 ml ούζο

-1 φλ. πλιγούρι

-½  κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 250 ml νερό

-1/3  φλ. ελαιόλαδο (για το πλιγούρι)

-Ξύσμα από 1 λεμόνι

-1 κ.γλ. κουρκουμά

-1 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι

-½ κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)

-Αλατοπίπερο

-Χυμό από 1 λεμόνι

-Ψιλοκομμένο  μαϊντανό για γαρνιτούρα

-Χυμό από 1-2 λεμόνια (κομμένα σε τέταρτα)

Αφαιρούμε από τα καλαμάρια τα πλοκάμια, τραβώντας κι όλο το εσωτερικό μέρος το οποίο ψιλοκόβουμε. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν προσθέτουμε τα τεμαχισμένα μέρη των καλαμαριών και τα γυρνάμε για 2’. Αφού πιούν τα υγρά τους προσθέτουμε το ούζο και περιμένουμε ν’ απορροφηθεί. Κατόπιν προσθέτουμε το πλιγούρι (και λίγο φιδέ, για ποικιλία) και ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό ψαριού ή λαχανικών, το ξύσμα λεμονιού, τον κουρκουμά, το θυμάρι και το μπούκοβο. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός χαμηλώνουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και κλείνουμε τη φωτιά αφήνοντας ανοιχτό το καπάκι. Δοκιμάζουμε κι αλατοπιπερώνουμε την γέμιση ελέγχοντας πρώτα γιατί ο ζωμός έχει ήδη αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Αφού κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε τα καλαμάρια χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι και ράβουμε το στόμιό τους με μια οδοντογλυφίδα. Αν τυχόν περισσέψει γέμιση μπορούμε να την σερβίρουμε δίπλα στα καλαμαράκια, αφού πρώτα την ψήσουμε με λίγο βραστό νερό ακόμα μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.

Ρίχνουμ 2 κ.σ. λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε ψηλή θερμοκρασία. Τοποθετούμε τα καλαμάρια και περιμένουμε να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε τα καλαμάρια αφού πάρουν βράση, σε χαμηλή θερμοκρασία για 10’ περίπου. Το πλιγούρι θα ψηθεί απορροφώντας τα υγρά που θ’ αφήσουν τα καλαμάρια, διατηρώντας όλη την γεύση. Σερβίρουμε τα γεμιστά καλαμάρια με ψιλοκομμένο μαϊντανό και χυμό λεμονιού αφού πρώτα αφαιρέσουμε τις οδοντογλυφίδες και τα κόψουμε φέτες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα κι ελιές

Για τα καλαμάρια -600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια) -γέμιση με πλιγούρι -700 γ…