«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η ΕΒΖ με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ της εταιρείας για μετατροπή των εργοστασίων Ζάχαρης Λάρισας και Ξάνθης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, απόφαση που επικυρώθηκε και από τον Πρωθυπουργό
στα εγκαίνια της 71ης ΔΕΘ. Η απόφαση αυτή δημιουργεί αλλεπάλληλες εξελίξεις αφού αφ’ ενός στο ποσό των 87,6 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται το ύψος των εσόδων που θα εισρεύσουν στα ταμεία της EBZ AE, με τη μορφή αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόρροια της απόφασή της να απεμπολήσει το 51% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, συνολικού όγκου 317,5 χιλ. τόνων.
Επιστροφή 51% της εθνικής ποσόστωσης ήτοι 160.000 τόνοι ζάχαρη
Bάσει της νέας KOA, η επιστροφή ποσοστού 51% εθνικής ποσόστωσης, αντιπροσωπεύει περίπου 160 χιλ. τόνους ζάχαρης, οι οποίοι θα έπρεπε να αποζημιωθούν με 730 ευρώ ανά τόνο (ή με 116 εκατ. ευρώ) αν η εταιρεία επέλεγε να κλείσει οριστικά τις δύο μονάδες. Kαθόσον, όμως, επελέγη η μετατροπή τους σε βιοαιθανόλη, η αποζημίωση «πέφτει» σε 547,5 ευρώ ανά τόνο (ή 87,6 εκατ. ευρώ). Παρά την απώλεια των περίπου 28 εκατ. ευρώ που συνιστά αυτή η επιλογή, το «ισοζύγιο» χαρακτηρίζεται θετικό, αφού θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο τμήμα των απαραίτητων υποδομών (τα κτιριακά και μέρος του εξοπλισμού), μειώνοντας το κόστος δημιουργίας των δύο νέων μονάδων. Eίναι ενδεικτικό πως η εκ βάθρων ανέγερση ενός τέτοιου εργοστασίου κοστολογείται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ με τη λύση που υιοθετήθηκε εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 85-90 εκατ. ευρώ, έκαστο.
Επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό;
Για τη χρηματοδοτική κάλυψη των επενδύσεων, που απαιτούν 2,5 – 3 χρόνια κατασκευής, η EBZ «τρέχει» να προλάβει την 15η Oκτωβρίου, ώστε να τύχει επιχορήγησης από τον ισχύοντα αναπτυξιακό. Tο υπόλοιπο θα προέλθει από δανεισμό και ίδια κεφάλαια, προερχόμενα από την αποζημίωση, που θα βοηθήσει και στην επιστροφή της σε κερδοφορία τη χρήση, που κλείνει τον Iούνιο του 2007.
Εισφορά αναδιοργάνωσης στην Ε.Ε.
Όσον αφορά στην επιβάρυνση από την εισφορά αναδιοργάνωσης που καλείται η εταιρεία να αποδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τριετία 2006-08, το πρώτο έτος θα είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (σ. σ. 317,5 χιλ. τόνους επί 126 ευρώ ανά τόνο), ενώ στα δύο επόμενα θα «πέσει» στα περίπου 20 εκατ. ευρώ (σ.σ. 160 χιλ. τόνοι επί 126 ευρώ ανά τόνο). H εταιρεία, πάντως, δεν ανησυχεί, καθώς τα ποσά αυτά θα τα εισπράττει από την αγορά.
Μαριάννα Ξανθοπούλου