Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντιδράσεις από Ζεϊμπέκ στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των μουφτειών

Αντιδράσεις από Ζεϊμπέκ στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των μουφτειών

0

Εκτέθηκαν κατά την ομιλία του στη Βουλή. Διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης με τη μειονότητα

 

Αιχμηρός και καταγγελτικός κατά της κυβέρνησης ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που εμπεριείχε τις διατάξεις για την αναδιοργάνωση των Μουφτειών. Ο βουλευτής σημείωσε ότι: «δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. Είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να παρέμβει αυταρχικά σε ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, χωρίς να ενδιαφέρεται για την άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή της μειονότητας. Θέλω εδώ να τονίσω ότι η στάση της Κυβέρνησης αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα, ότι δεν θέλει να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών».

Ο κ. Ζεϊμπέκ εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μετατροπή των μουφτειών σε αμιγώς δημόσιες υπηρεσίες και πρόσθεσε: «όπως έχω τονίσει κι άλλη φορά αυτό αποτελεί μια οπισθοδρόμηση και αν ο σκοπός που εξυπηρετείται με αυτήν την επιλογή είναι η τήρηση της αρχής της νομιμότητας και του δικαιοδοτικού χαρακτήρα του Μουφτή, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες που αφορούν το κληρονομικό και το οικογενειακό δίκαιο».

Ακόμη, εξήγησε ότι θεωρεί υπερβολικό τον αριθμό των θέσεων για τη στελέχωση των μουφτειών, κυρίως δε εξαιτίας των ελλείψεων στην Υγεία και την Παιδεία.

Ακόμη, μετέφερε τις αντιρρήσεις του ως προς τη σύσταση και λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα προτείνει τον Μουφτή, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι «η κλήρωση δεν αποτελεί σοβαρή μέθοδο για την ανάδειξη ενός θρησκευτικού ηγέτη και η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι μία λοτταρία» και άσκησε κριτική για τα προβλεπόμενα προσόντα του μουφτή, χαρακτηρίζοντάς τα ανεπαρκή.

Τέλος, αναφέρθηκε με διαφωνίες και στο θέμα των σχέσεων των μουφτειών με τις διαχειριστικές επιτροπές και κατέληξε, λέγοντας ότι: «το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα των μουφτειών, καθώς δεν θέλετε κάτι τέτοιο, αφού δεν υπάρχει σοβαρή διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς διορισμού του Μουφτή. Τέλος, η Συμβουλευτική Επιτροπή ως σώμα δεν  αντιπροσωπεύει την μειονότητα και δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, την οποία έχει ο Υπουργός, που διορίζει».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…