Έντεκα βετεράνοι πολέμου, παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δημότες της Ξάνθης που πολέμησαν στο Ρωσικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τιμήθηκαν από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Φωτιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό του Β’ παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στις μάχες που δόθηκαν κατά του φασισμού.
«Εξήντα χρόνια από την λήξη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου…ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος- κατά τον Τσόρτσιλ ο πόλεμος που δεν ήταν αναγκαίος- άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 με την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία και έληξε στην μεν Ευρωπαϊκή Ήπειρο τον Μάιο του 1945 μετά τις υπογραφές της Γερμανικής Συνθηκολόγησης στις 7 Μαΐου, στη δε Ασία στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 μετά από 2.194 ημέρες από την έναρξή του ύστερα από την ρήψη των δύο ατομικών βομβών στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι…
Σήμερα κοντά μας έχουμε Έλληνες βετεράνους που πολέμησαν στα Ρωσικά πεδία των μαχών, των οποίων τα στήθη κοσμούν πολεμικοί σταυροί και παράσημα που τους απένειμε η Ρωσική κυβέρνηση για την προσφορά την μεγάλη στον αγώνα κατά του Χιτλερικού φασισμού».
«Αρχίσαμε την κατά της Ρωσίας εκστρατεία με 3,200 άρματα μάχης και συγκροτήσαμε τρεις ομάδες στρατιών. Την ομάδα στρατιών νότου, την ομάδα κέντρου και την ομάδα του βορά στην Ανατολική Ασία» αναφέρει ένας από τους στρατάρχες…
τέτοιοι ήρωες, άντρες και γυναίκες, ζουν ακόμη και στην Ελλάδα. Άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα που πολέμησαν τον κατακτητή. Τον Γερμανό, τον Ιταλό και τον Βούλγαρο κατά την περίοδο της κατοχής και θυσιάστηκαν είτε μόνοι τους, είτε ομαδικά.
Ο στρατηγός Ντεγκόλ είπε, «ο αγών της Ελλάδος, τα κατορθώματά της, δημιουργούν γι’ αυτήν δικαιώματα αναμφισβήτητα».
Κλείνοντας ο κ. Φωτιάδης, τόνισε: «Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς που έπεσαν για την πατρίδα…τιμή και δόξα στους επιζώντες ανά τον κόσμο ήρωες που αντιστάθηκαν κατά του Χιτλερικού φασισμού…ευχή όλων μας είναι να ζήσουν οι λαοί ελεύθεροι, ειρηνικά…»
Παίρνοντας το λόγο ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης τόνισε ότι θα πρέπει η ιστορική μνήμη να είναι ζωντανή.
«Η ιστορία θα πρέπει να μας διδάσκει και να μας καθοδηγεί. Εξήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Ο κόσμος πορεύτηκε και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση. Όμως εκείνος ο πόλεμος, σηματοδότησε ολόκληρη την επόμενη χρονική περίοδο όπως και τα χρόνια που έρχονται. Εγώ θέλω να συγχαρώ και να επαινέσω τον σύλλογο για την πρωτοβουλία την οποία πήρε, τον Δήμο Ξάνθης και τον Δήμαρχο ο οποίος στηρίζει αυτή τη πρωτοβουλία. Εκφράζω την ικανοποίησή μου στο γεγονός πως η Ρωσική Δημοκρατία επαινεί και τιμά αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία και του ρωσικού κράτους και όλου του κόσμου και να πω στους ομογενείς ότι είναι ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας που εμείς και στηρίζουμε και αγαπάμε απέναντι στους οποίους θεωρούμε πως χρωστάμε ακόμη πολλά τα οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη».
Καλωσορίζοντας τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης τόνισε: «Είναι χαρά και ικανοποίηση για εμάς που σας έχουμε κοντά μας και μάλιστα με την ευκαιρία αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης κατά την οποία, με πρωτοβουλία δική σας και την συνεργασία των συλλόγων των παλιννοστούντων, να γίνει τιμητική βράβευση σε έντεκα βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άτομα που αγωνίστηκαν στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου, στο Ρωσικό μέτωπο και σήμερα είναι δημότες Ξάνθης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, κάτι που τιμά όλους τους Ξανθιώτες. Εξήντα χρόνια πέρασαν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βέβαια πρέπει να πω πως οι πληγές του τρομακτικού αυτού πολέμου και σήμερα ακόμη δεν έχουν κλείσει, και σήμερα ακόμη είναι ορατές.
Είναι τρομακτικά τα νούμερα, είναι πολύ μεγάλες οι απώλειες…πάνω από εξήντα εκατομμύρια νεκροί…είναι πολλές περισσότερες δεκάδες και εκατοντάδες τα εκατομμύρια των τραυματιών όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο ελεύθερος κόσμος κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού, εσείς συνδημότες προσφέρατε τα μέγιστα».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ξάνθης, απευθυνόμενος στους βετεράνους ομογενείς, δημότες της Ξάνθης, είπε: «Εγώ απλά και μόνο θέλω να σας πως ταπεινά ένα ευχαριστώ γιατί χάριν σε σας και χάρη στις χιλιάδες των μαχητών του ελεύθερου κόσμου εμείς σήμερα απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Θέλω να μου επιτρέψετε ενώνοντας την φωνή μου με την δική σας να πούμε για μια ακόμη φορά ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!»
Ο Γενικός Πρόξενος Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Προσφίρκιν Αλεξάντερ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις τοπικές αρχές για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
«Στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχοι και παραμένουν σύμμαχοι. Οι βετεράνοι που επέστρεψαν στην ιστορική τους πατρίδα έδειξαν ηρωισμό που χαρακτηρίζει τους έλληνες. Και όλοι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι απέναντί τους διότι έδωσαν το αίμα έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσοχή που δίνει στους βετεράνους. Εμείς ξέρουμε ότι αυτό δεν γίνεται τυπικά αλλά από ψυχής. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Στην Βόρεια Ελλάδα διαμένουν περίπου ογδόντα βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη είναι η δεύτερη πόλη σε αριθμό βετεράνων. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την απονομή των μεταλλείων με την διαταγή του προέδρου Πούτιν».
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ