Ζητούνται επειγόντως παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί και οφθαλμίατροι. Ραντεβού ακόμη και μετά από 1-2 μήνες
Στους 7 παραμένουν οι συμβεβλημένοι γιατροί με το φορέα, ενώ ανησυχεί η λειτουργία του μετά τη λήξη των συμβάσεων 11 γιατρών εντός του 2013
Αυξημένες απαιτήσεις και σημαντικές λίστες αναμονής για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων παρουσιάζουν τέσσερις ειδικότητες στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης, με τα ραντεβού να έχουν χρόνο αναμονής ακόμη και έναν ή δύο μήνες. Υπερκαλυμμένο είναι το καθημερινό πρόγραμμα εξέτασης των παθολόγων, των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και ακόμη περισσότερο του οφθαλμιάτρου. Από την άλλη πλευρά, επτά παραμένουν οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΠΥ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ελλείψεις που παρουσιάζονται. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες υπάρχουν και κενά ραντεβού καθημερινά, σε πρωινά και απογευματινά, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο να εξυπηρετηθούν και περισσότερα άτομα.
Ωστόσο, ανακριβή είναι τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και εντάσσουν την Ξάνθη στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας με τις περισσότερες ελλείψεις, αναφέροντας μάλιστα ότι δε διαθέτει παιδίατρο ή οφθαλμίατρο. Πράγματι, η Ξάνθη συμπεριλαμβάνεται στους νομούς με το μικρότερο αριθμό συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο καλύπτει την εξέταση των ασφαλισμένων με τους μόνιμους και τους συμβασιούχους γιατρούς που διαθέτει.
41 γιατροί στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης
Συνολικά, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ Ξάνθης διαθέτει τρεις μόνιμους γιατρούς με ειδικότητα στην παθολογία, 20 γιατρούς με συμβάσεις αορίστου και ακόμη 11 γιατρούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες είχαν συναφθεί με το παλιό καθεστώς του ΙΚΑ, που παραμένουν. Συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι 3 παθολόγοι, 3 μαιευτήρες γυναικολόγοι και ένας ορθοπεδικός και είναι αυτοί που από την αρχή συμβλήθηκαν, παρά τη σθεναρή αντίδραση του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης και χωρίς να έχει μεταβληθεί ο αριθμός τους από την αρχή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες στο νομό
Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων λοιπόν γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις ιατρικές υπηρεσίες των συμβεβλημένων ιατρών, οι οποίοι όμως, όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, έχουν συγκεκριμένο αριθμό επιτρεπόμενων ραντεβού ανά ημέρα. Όπως μαθαίνουμε από τον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης όμως, οι ελλείψεις δεν εξαρτώνται μόνο από τον αριθμό των διαθέσιμων γιατρών, αλλά και από τις ανάγκες των ασφαλισμένων της περιοχής. Έτσι, οι σημαντικότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε παθολόγους (με 3 μόνιμους, 1 αορίστου και 1 ορισμένου χρόνο στον ΕΟΠΥΥ, μαζί με 3 συμβεβλημένους), στους καρδιολόγους (με 3 αορίστου και 1 ορισμένου στον ΕΟΠΥΥ), στους ορθοπεδικούς (με 2 αορίστου, 1 ορισμένου στον ΕΟΠΥΥ και έναν συμβεβλημένος) καθώς και στους οφθαλμιάτρους, αφού υπάρχει μόλις ένας γιατρός αορίστου και ένας ορισμένου χρόνου αυτής της ειδικότητας για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Απαιτείται στοχευμένη κάλυψη των ελλείψεων σε ειδικότητες
Άρα το ζήτημα που τίθεται είναι ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους γιατρούς, όμως ιδιαίτερη σημασία έχει η στόχευση για την κάλυψη των συγκεκριμένων ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Το αίτημα αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για το επόμενο διάστημα, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων γιατρών ορισμένου χρόνου, οι οποίοι φεύγουν σταδιακά από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2013. Αυτό σημαίνει, όχι μόνο ότι θα αφήσουν ελλείψεις σε σημαντικά πόστα, αλλά θα αφήσουν και «ακέφαλες» ειδικότητες στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης, αφού δε θα υπάρχει κανείς να παράσχει τις εν λόγω υπηρεσίες. Παραδείγματα αποτελούν ο δερματολόγος και ο χειρουργός, επειδή αμφότεροι είναι συμβασιούχοι και οι συμβάσεις τους λήγουν Ιούνιο και Σεπτέμβριο αντιστοίχως.
Σιωπή από ΕΟΠΥΥ- Ανένδοτος ο ιατρικός σύλλογος Ξάνθης
Παρά την ανησυχία που έχει ήδη εκδηλωθεί για την τύχη της περίθαλψης των ασφαλισμένων μετά τη λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων ιατρών, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις του και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα τις ανανεώσει ή θα επιχειρήσει με άλλο τρόπο να καλύψει τα κενά. Ενδεχόμενο παραμένει να θελήσει να πιέσει περισσότερο τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να συμβληθούν μαζί του ή να προτείνει πιο δελεαστικούς όρους για να τους πείσει. Ο ιατρικός σύλλογος Ξάνθης, από την πλευρά του πάντως, τηρεί ανένδοτη στάση, πράγμα που πιστοποιείται και από τη σημερινή συμμετοχή στην απεργία με πυρήνα της διαμαρτυρίας την κατάρρευση του ΕΣΥ και την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Για τους γιατρούς αποτρεπτικοί παράγοντες για την όποια συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ αποτελούν η χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 € ανά ασθενή), καθώς και η ασυνέπεια του φορέα στην καταβολή των οφειλών τους.
Την αμοιβή των ιδιωτών γιατρών πληρώνουν «απ’ την τσέπη» τους οι ασφαλισμένοι
Στο μέσον αυτής της διελκυστίνδας ο ασφαλισμένος που ζει με την αγωνία, ακόμη και όταν εξυπηρετείται σε λογικά πλαίσια, αλλά και με την παραπληροφόρηση που δέχεται μέσα στο κλίμα που επικρατεί. Απόδειξη αποτελούν τα άδεια ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, ασφαλισμένοι προτιμούν ιδιώτες γιατρούς, όπου θα πληρώσουν «ζεστά» το σύνολο της αμοιβής του γιατρού.
Πάντως, κάποιοι παραδέχονται ότι αποφεύγουν την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ λόγω του κόστους κλήσης στον τετραψήφιο αριθμό ή γιατί θεωρούν ότι θα πρέπει να περιμένουν πάρα πολύ είτε γιατί επιλέγουν το δικό τους γιατρό.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr