Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παράταση δουλειάς για τους ΙΔΑΧ του δήμου και της Π.Ε. Ξάνθης

Παράταση δουλειάς για τους ΙΔΑΧ του δήμου και της Π.Ε. Ξάνθης

0
ypalliloi-empros

Συζητήθηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η πρόεδρος Πρωτοδικών αποφάσισε την διατήρηση της ισχύος της προσωρινής διαταγής

Στο πλευρό τους ο δήμαρχος και οι συνάδελφοί τους. Το υπουργείο δεν εφαρμόζει την προσωρινή διαταγή. Αμείβονται με 75% ενώ δουλεύουν

Συζητήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου στο γραφείο της Προέδρου Πρωτοδικών Ξάνθης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στις 5 Δεκεμβρίου προσβάλλοντας το μέτρο της διαθεσιμότητας, οι 14 εργαζόμενοι ΙΔΑΧ του δήμου Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συζήτηση είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής της διαθεσιμότητας αυτών των υπαλλήλων και παραμονής στη δουλειά τους έως να εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Κατά τη συζήτηση της Τετάρτης και έως ότου εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ την προσωρινή διαταγή και ως εκ τούτου να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων πιθανολογείται ότι θα εκδοθεί από 20 μέρες έως και 2 μήνες.  
Συναδελφική αλληλεγγύη στα δικαστήρια…
Κατάμεστο ήταν το προαύλιο των Δικαστηρίων από εργαζόμενους του δήμου Ξάνθης και των όμορων δήμων καθώς επίσης και από υπαλλήλους της Π.Ε. Ξάνθης που ήρθαν να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους που δίνουν δικαστικό αγώνα για να γλυτώσουν τη διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι για το λόγο αυτό έγινε στάση εργασίας με απόφαση του συλλόγου Δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης και του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Στο πλευρό τους και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης που προσήλθε στα δικαστήρια όπως επίσης και ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης και ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπασταματίου. Επίσης παρών ήταν και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος κ. Κολλάρος με το ΠΑΜΕ όπως και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες και οι συνδικαλιστές ο πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπάλληλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Βασίλης Πολυμερόπουλος και ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου. Σημειώνεται ότι συζητήθηκαν μαζί με τα ασφαλιστικά μέτρα των υπαλλήλων του δήμου Ξάνθης και οι αγωγές που κατέθεσαν οι δύο υπάλληλοι της Π.Ε. Ξάνθης που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τους εργαζόμενους του δήμου εκπροσώπησε η δικηγόρος κα Λευκή Κιοσσέ, τους 2 υπαλλήλους της Π.Ε. Ξάνθης η κα Χριστίνα Οικονόμου από το γραφείο της κας Τσίπρα (δικηγόρος Αθηνών) ενώ το ελληνικό δημόσιο ο δικηγόρος κ. Κώστας Γούναρης.

Στο πλευρό των εργαζομένων ο δήμαρχος
Ο κ. Στυλιανίδης σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων τονίζοντας ότι ο δήμος τους έχει ανάγκη και αν τεθούν σε διαθεσιμότητα θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στο δήμο. Υπογράμμισε δε ότι ο δήμος Ξάνθης δεν είναι υπεράριθμος και μπορεί ν’ απορροφήσει και άλλους εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες του νομού αν τεθούν σε διαθεσιμότητα: «Η θέση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου είναι ξεκάθαρη. Τα άτομα αυτά πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στο δήμο. Έχουμε απόλυτη ανάγκη δεν περισσεύουν και τυχόν απομάκρυνσή τους θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Μάλιστα πρόσφατα ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών στείλαμε στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο δήμος μας όχι μόνο δεν είναι υπεράριθμος αλλά μπορεί να δεχτεί και ένα ακόμη αριθμό υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες που ενδεχομένως περισσεύουν. Δεν είμαστε δήμος με υπεράριθμο προσωπικό δεν ξεπερνούν τα 70 τα άτομα της κατηγορίας των διοικητικών υπαλλήλων όλων των βαθμίδων συν τις υπηρεσίες από έχουν έλθει από την Νομαρχία. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός αναλογικά με άλλους δήμους της δυναμικότητα του δήμου Ξάνθης στους οποίους ξεπερνούν τα 200. Όχι διαθεσιμότητα στο δήμο Ξάνθης γιατί τα άτομα αυτά τα έχουμε ανάγκη. Ναι σε διαθεσιμότητες που τυχόν υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες του νομού, ο δήμος θα δεχτεί τα άτομα αυτά».  
Το υπουργείο δεν εφαρμόζει της προσωρινή διαταγή για τους εργαζομένους της Ξάνθης
Σχήμα οξύμωρο: Σύμφωνα με όσα είπαν ο κ. Γαλανόπουλος και ο κ. Πολυμερόπουλος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ δεν έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους 14 υπαλλήλους του δήμου Ξάνθης επειδή έχουν προσωρινή διαταγή αναστολής της διαθεσιμότητας, τους αμείβει με το 75% του μισθού τους σαν να είναι σε διαθεσιμότητα. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι υπάλληλοι αυτοί αμείβονται όχι από τους δήμους αλλά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του υπουργείου που έχει αναλάβει τη μισθοδοσία υπαλλήλων με διαθεσιμότητα: «
«Η μισθοδοσία πλέον δεν είναι στο δήμο. Την έχει αναλάβει η αρχή πληρωμών του υπουργείου δεν γίνεται από το δήμο. Η πληρωμή αυτών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα έχει πάψει να καταβάλλεται από το δήμο αλλά καταβάλλεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του υπουργείου. Οι δήμοι μπορεί να δίνουν 100% αλλά η Αρχή 75% Υπάρχει ένα ζήτημα που θεωρούμε ότι είναι λάθος και θα πρέπει να επιλυθεί νομικό επίπεδο. Επί της ουσίας το υπουργείο δεν κάνει αποδεικτή την απόφαση όσον αφορά το σκέλος της αμοιβής και αυτό είναι το οξύμωρο ότι την κάνει αποδεκτή όσον αφορά στο σκέλος της εργασίας. Αυτό όμως δεν οφείλεται στους δήμους αλλά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο μέσω της Αρχής Πληρωμών καθορίζει τον τρόπο αμοιβής», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Πολυμερόπουλος.
«Έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ζητήσει το υπουργείο και ο δήμαρχος έχει μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης για το θέμα της μισθοδοσίας. Μας ενημέρωσαν ότι το θέμα εξετάζεται από την νομική υπηρεσία του υπουργείου», προσθέτει ο κ. Γαλανόπουλος.  
Ήρθαν στην Ξάνθη με μετάταξη από Αθήνα και βρήκαν…διαθεσιμότητα
Νιώθουν αδικημένοι και προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους δικαστικά και οι δυο υπάλληλοι της Π.Ε. Ξάνθης, ο Παναγιώτης Γ. και η Ευαγγελία. Είναι και οι δυο με μετάταξη από την Αθήνα και επιπρόσθετα ο Παναγιώτης μπήκε στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ., Όμως του άλλαξαν την ειδικότητα σε διοικητικό εδώ και εξαιτίας αυτού αντιμετωπίζει τώρα το μέτρο της διαθεσιμότητας: ««Νιώθω αδικημένος. Κοντεύω τα 50 είμαι του ΑΣΕΠ. Μ’ άλλαξαν εδώ ειδικότητα με κάνανε διοικητικό και έχασα το δικαίωμα μου σαν οδηγός μέσω ΑΣΕΠ διαφορετικά δεν θα’ μουν τώρα εδώ και κατόπιν όλων αυτών προσπαθώ να βρω το δίκιο μου», λέει ο Παναγιώτης.
«Ήρθαμε με 10ετή δέσμευση παραμονής σε παραμεθόριο από Αθήνα και τώρα ανατρέπονται τα πάντα. Είναι αβέβαιο το μέλλον μας κατόπιν αυτής της εξέλιξης. Ευελπιστούμε να έχουμε μια θετική απόφαση . Ο σύζυγός μου δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα και ανά πάσα στιγμή μπορεί και εκείνος να βρεθεί άνεργος και έχουμε 2 παιδιά…», λέει η Ευαγγελία.
Στο πλευρό τους ο κ. Ευστρατίου: «Ζητάμε μέσω της δικαιοσύνης να αναγνωριστεί η αδικία αυτή εις βάρος των συναδέλφων και να την αποκαταστήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Έχουν κάνει μετάταξη στην Ξάνθη από Αθήνα σε παραμεθόριο και αντί το κράτος να τους επιβραβεύσει, τους τιμωρεί και τους βγάζει σε διαθεσιμότητα. Έχουν αγοράσει σπίτια στην Ξάνθη και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αβεβαιότητα. Δεν ξέρουν τι θα γίνει στη ζωή τους…», προσθέτει ο κ. Ευστρατίου.    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν την 14η Απριλίου 2024-Πρόεδρος ο Σερραίος Λοΐζος Το νέο Δ…