Οδύνη και θλίψη για τον Μουτούς
‘Έφυγε πριν λίγες μέρες νικημένος από τον καρκίνο ένας νέος άνθρωπος μόλις 39 χρονών, γεμάτος όρεξη για ζωή, με ήθος και περίσσια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Ο Μουτούς που για ένα μεγάλο διάστημα ήταν μέλος της οικογένειας της εφημερίδας μας αφού ήταν ο διανομέας της. Τον θυμόμαστε όλοι με το χαμόγελο κάθε πρωί να μας αναφέρει τα πρώτα νέα της ημέρας, από τον κόσμο που συναντούσε και χαιρετούσε πάντα με το χαμόγελο. Ήταν οικογενειάρχης και άφησε πίσω του δύο μικρά παιδιά. Αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας του με αξιοπρέπεια, δύναμη και θάρρος. Ποτέ δεν έσβησε το χαμόγελό του και στις πιο δύσκολες ώρες.
Ήταν ένας αγωνιστής της ζωής που πάλεψε μέχρι το τέλος!
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του!
Μ.Ξ.
Μας …μπαΐλντισε πια
Ξεπέρασαν τα 20.000 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού χθες. Επιδεινώνονται και οι σκληροί δέκτες. Το νέο κύμα είναι ήδη εδώ και αναμένεται να κορυφωθεί έως τα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα λένε οι επιστήμονες ότι οι νέες μεταλλάξεις έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Εκεί που τον ξεχάσαμε για λίγο μας κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Όπου να’ ναι θα ανακοινώσουν πάλι τα μέτρα με τις μάσκες και τις αποστάσεις. Είμαστε 2,5 χρόνια τώρα μ’ αυτόν τον ιό και δεν λέει να ξεκουμπιστεί…Εξαντλήθηκε κάθε ψυχικό απόθεμα υπομονής …
Μ.Ξ.
Να δούμε την μακέτα
Για ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Ελευθερίας ξεκίνησε ο δήμος Ξάνθης μέσω του γνωστού προγράμματος Αντ.Τρίτσης.
Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, παρά πως μαζί με την πλατεία θα γίνει παρέμβαση και στις οδούς Μ.Ρέματος, 40 Εκκλησιών και Αν.Δημητρίου. Στη μελέτη περιλαμβάνονται νέα πεζοδρόμια, υπόγεια καλωδίωση, τοποθέτηση διαφόρων μνημείων κλπ.
Πρόταση προς το δήμο να ζητήσει από τον μελετητή να υλοποιήσει μακέτα όπου θα παρουσιάζονται τα έργα που θα γίνουν, οι παρεμβάσεις κλπ και να εκτεθεί δημόσια.
Για να υπάρχει μια εικόνα για όσα πρόκειται να γίνουν.
Γ.Δ.
Ένα μη σοβαρό κράτος
Θα το διαβάσατε πως το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και έδωσε μηνιαίας διάρκειας παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Προσωπικά δεν ξαφνιάστηκα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είμαστε Ελλάδα και δεύτερο με το φορτίο που έχουν τα Λογιστικά γραφεία είναι αδύνατο να τα προλάβουν όλα.
Υπάρχει όμως και ένα τέλος σ’ αυτά. Πως κάποτε (πότε άραγε) , το ίδιο το κράτος, πρώτο αυτό να σέβεται αυτό που αποφασίζει κυρίως και να τηρεί και εφαρμόζει τις ημερομηνίες.
-Έγινε καθεστώς πλέον οι συχνές παρατάσεις.
Γ.Δ.
Μόνο υποσχέσεις
Από τα 45 χρόνια της εκδοτικής μου ζωής, σχεδόν σε όλα, μόνον υποσχέσεις άκουσα από τους εκάστοτε κυβερνητικούς εκπροσώπους. Μάλιστα, οι πιο χουβαρντάδες απ’ αυτές ήταν οι κατά καιρούς «γαλάζιοι» και «ροζέ προς κόκκινο» κυβερνήσεις. Μόνον κάπως καλύτεροι ήταν οι «πράσινοι» κι αυτοί με πίεση και το σταγονόμετρο.
Όλοι, συστηματικά, ήταν καλοί και δοτικοί στα λόγια. Από έργο, μηδέν. Όλοι λέγαν και λένε πως εκτιμούν το έργο και την προσφορά του περιφερειακού Τύπου, αλλά από έργο πρακτικό, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Γι’ αυτό πλέον, οι επαρχιακές εφημερίδες έπαψαν να πιστεύουν στα λόγια και τις υποσχέσεις των κομμάτων που λέγονται προεκλογικά και ξεχνιούνται μετά τις εκλογές, όπως έγινε ήδη αρκετές φορές κατά το παρελθόν.
-Πικρή η πείρα…
Γ.Δ.
Η ψήφος έχει και συνέπειες
Μια που βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο, ευκαιρία είναι να θίξουμε ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό που αφορά εμάς τους ψηφοφόρους.
Λοιπόν, για να μη παραπονιόμαστε και γκρινιάζουμε σαν «κοψοχέρηδες» μετά τις εκλογές, φρόνιμο είναι να λάβουμε υπ’ όψιν μας, οι περισσότεροι, πως η ψήφος μας αφού πέσει στην κάλπη, έχει τις συνέπειές της.
Μάλιστα εάν οι συνέπειες είναι θετικές, τότε υπάρχει μια ικανοποίηση. Εάν όμως αντίθετα φέρει αρνητικά στοιχεία στη συνέχεια, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα και υπάρχουν και συνέπειες.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, η ψήφος μας, η επιλογή μας δηλαδή, απαιτεί σκέψη, βάσανο και επιλογή με το μυαλό όχι την καρδιά.
Γ.Δ.
Ιδέες υπάρχουν, η εφαρμογή απουσιάζει
Συζητώντας πρόσφατα με νέο αυτοδιοικητικό της περιοχής μας, έκανα μια διαπίστωση.
Διαπίστωσα λοιπόν πως οι νέοι διαθέτουν ιδέες, μερικές μάλιστα ιδιαίτερα προχωρημένες και πρωτότυπες. Παράλληλα διαπίστωσα πως υπάρχει μια έλλειψη του γνωστικού επιπέδου εφαρμογής.
Βέβαια το φαινόμενο αυτό ισχύει και στους εν λειτουργία δήμους αναφορικά ως προς τα άτομα που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις ιδέες-προτάσεις.
Αναλύοντας αυτή την περίπτωση κατέληξα πως η επιτυχής εφαρμογή και υλοποίηση μιας ιδέας έγκειται στη σωστή επιλογή του συνεργάτη που θα επιφορτιστεί να την υλοποιήσει. Την ιδέα να κάνει έργο, να την εφαρμόσει.
Γ.Δ.
Σπήλαιο Μαρώνειας
Να κι ένα ευχάριστο νέο από τη γειτονική μας Κομοτηνή και συγκεκριμένα από τη Μαρώνεια. Όπου κατά τον Όμηρο, υπήρχε ο Κύκλωπας τον οποίο τύφλωσε ο Οδυσσέας και άλλα όμορφα και μυθολογικά.
Λοιπόν, στο δια ταύτα. Ξεκινούν αρχαιολογικές έρευνες στο σπήλαιο, σήμερα επισκέψιμο κατά ένα μέρος, και οι οποίες θα διαρκέσουν δύο μήνες. Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες στο σπήλαιο της Μαρώνειας, από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν αφενός τη συνέχεια αυτών που είχαν ξεκινήσει το 2006 και είχαν σταματήσει το 2010, αλλά και την προετοιμασία για την ανάδειξη του σπηλαίου ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο.
Δε θα μπω στο θέμα εάν το σπήλαιο αυτό είναι του Κύκλωπα, αλλά θα σημειώσω την ενέργεια για την ανάδειξή του που είναι σημαντική.
Γ.Δ.
Ένα σχόλιο από το παρελθόν
Σε συμπολίτη συνδρομητή που είχε αποδελτιώσει το παρακάτω σχόλιο με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2010, οφείλουμε την αναδημοσίευση. Μας το θύμισε, το βρήκαμε στο αρχείο μας και σας το παρουσιάζουμε. Απολαύστε το και προβληματιστείτε.
Ποια Ελλάδα θέλουμε;
«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, αλλά κανένας δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο για την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα Και, για να μη σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος ήταν ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα».
Η φράση αυτή, αν και δεν έχει αποδειχθεί ιστορικά, αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος εκτιμούσε τις ικανότητες του Καραθεοδωρή και αυτό έχει καταγραφεί στις επιστολές που αντάλλασσαν οι δύο επιστήμονες. Σήμερα, που η χώρα κλυδωνίζεται από τη χειρότερη οικονομική συγκυρία μετά την μεταπολίτευση και είναι «εγκλωβισμένη» σε μια πολύπλευρη κρίση αξιών, αρχών και θεσμών. είναι ώρα εμείς οι Έλληνες να αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο και το τι συμβαίνει στη χώρα μας.
Σήμερα πρέπει να αναλογιστούμε γιατί δεν μας μίλησε κανείς στο σχολείο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Γιατί δεν μας μίλησε για άλλους επιφανείς Έλληνες, που με τη δική τους ξεχωριστή πορεία συνέβαλαν στη βελτίωση της «εικόνας» της χώρας στο εξωτερικό και μας έκαναν υπερήφανους.
Είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να διαλέξουμε με ποια Ελλάδα θέλουμε να ασχολούμαστε. Είναι ώρα να βάλουμε στην άκρη τα ασήμαντα και να ασχοληθούμε με τα σημαντικά. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που συνταράσσει τη χώρα πρέπει να μας οδηγήσει στην ….άλλη Ελλάδα. Οι Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε την υπέρβαση και να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας «βόλεψαν» αλλά και μας «πλήγωσαν».
«Ε»