Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αποκαλύψεις του δημάρχου Αβδήρων για το μουσουλμανικό νεκροταφείο Πετεινού

Αποκαλύψεις του δημάρχου Αβδήρων για το μουσουλμανικό νεκροταφείο Πετεινού

0

Γ. Τσιτιρίδης: «Τα μηχανήματα του δήμου ήταν στο δημοτικό ακίνητο. Κάποιοι άλλοι μετέφεραν τις ταφικές στήλες στο διπλανό γεωτεμάχιο».

 

Μίλησε με έγγραφα και ντοκουμέντα για την πολύκροτη υπόθεση    

Β. Τσολακίδης: «Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Κύριε Τσιτιρίδη εκθέσατε διεθνώς τον δήμο μας»

 

 

Μ’ ένα πλήρη φάκελο εγγράφων και συνημμένων μαζί με φωτογραφικό υλικό που στοιχειοθετούν, τεκμηριώνουν και αιτιολογούν τις ενέργειές του σχετικά με την υπόθεση του μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις – κατηγορίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Συν ΕΡΓΑΣΙΑ» και «Όλοι μαζί Μπορούμε». Υπενθυμίζουμε ότι μετά από αίτημα τους με συλλογή υπογραφών των μελών τους έφεραν το θέμα προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 7μ.μ. Να σημειώσουμε ότι στην συνεδρίαση συμμετείχε και  ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθη κ. Μπαράν Μπουρχάν.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα που ανέκυψε μετά τις εργασίες καθαρισμού που προέβη ο δήμος Αβδήρων στο ακίνητο των 15 στρεμμάτων,  ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους παράγοντες της μειονότητας, παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ καθώς και μεγάλη δημοσιότητα στα τοπικά αλλά και τα τουρκικά ΜΜΕ. Επίσης δίχασε την τοπική κοινωνία αλλά και προκάλεσε δυσθυμία η προθυμία των επικεφαλής της αντιπολίτευσης να ρίξουν το ανάθεμα στην δημοτική αρχή παραπέμποντας ευθέως σε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Γ. Τσιτιρίδης: «Τα μηχανήματα του δήμου ήταν στο δημοτικό ακίνητο. Κάποιοι άλλοι μετέφεραν τις ταφικές στήλες στο διπλανό γεωτεμάχιο»   

Παρουσιάζοντας το ιστορικό του δημοτικού γεωτεμαχίου Πετεινού εκτάσεως 15 στρεμμάτων ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης ανέφερε πως ο δήμος Αβδήρων είναι κύριος κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή της έκτασης 15.250 τ.μ, στον οικισμό Πετεινό και πως απέκτησε το ακίνητο από την πρώην κοινότητα Διομήδειας που το είχε αποκτήσει το 1970 με νόμιμο τίτλο της Νομαρχίας Ξάνθης και είναι εγγεγραμμένο από την 20- 10 – 1970 στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης.

Επίσης πρόσθεσε με το σχετικό ΦΕΚ ότι το κτήμα χαρακτηρίστηκε «πράσινο» και δηλώθηκε το 2018 στο Κτηματολόγιο. Ανέφερε επίσης ότι αυτό συνορεύει με γεωτεμάχιο εμβαδού 1.075.,04 τ.μ. αγνώστου ιδιοκτησίας και πλησίον αυτού αγροτικού δημοτικού  δρόμου εμβαδού 183 τ.μ. Έτσι κατέδειξε ότι τα δημοσιεύματα και οι φωτογραφίες της Τετάρτης 16/3/2022 αναφέρονται στο γεωτεμάχιο που είναι αγνώστου ιδιοκτησίας (ελληνικού Δημοσίου) εκτάσεων 1.075, 04 τ.μ. και στον αγροτικό δημοτικό δρόμο: « καθώς τα πρόσωπα και τα θρησκευτικά μνημεία – ταφικές στήλες είναι μέσα στα προαναφερθέντα γεωτεμάχια και όχι στο δημοτικό γεωτεμάχιο».

Σ΄ ότι αφορά το πως βρέθηκαν τα μνημεία  και οι ταφικές στήλες ο δήμαρχος ξεκαθάρισε: «Τα μηχανήματα του δήμου Αβδήρων (φορτωτής και φορτηγά) ήταν στο δημοτικό γεωτεμάχιο εκτάσεως 14.861 τ.μ. ( παρέθεσε δε και τις σχετικές φωτογραφίες) για την κατάσταση στις 16/3/2022 στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι μετέφεραν τις στήλες των τάφων – θρησκευτικά μνημεία μέσα στο γεωτεμάχιο αγνώστου ιδιοκτησίας (στο οποίο προϋπήρχαν στήλες τάφων  – θρησκευτικά μνημεία εδώ και πολλά χρόνια ) στον αγροτικό δρόμο αλλά σε ιδιωτικά γεωτεμάχια με τα οποία συνορεύουν και πιθανόν κατά την μεταφορά τους προκάλεσαν άθελα ή και εσκεμμένα φθορές και καταστροφές όπως φαίνονται στις φωτογραφίες».

Πλαστογραφία της υπογραφής του προέδρου της Βακουφικής Επιτροπής;

Επίσης αναφέρθηκε στην αίτηση (1/10/2020) για σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου ώστε να μεταβιβαστεί το δημοτικό ακίνητο των 15 στρεμμάτων στην Βακούφικη Επιτροπή Πετεινού (η οποία συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2019 Όπως υποστήριξε ο κ. Τσιτιρίδης: « η αίτηση με την σφραγίδα της επιτροπής και το όνομα του προέδρου της από μια επισκόπηση προέκυψε ότι η υπογραφή δεν ήταν δική του (έγινε αντιπαραβολή με την αίτηση καθαρισμού που είχε προσκομίσει στον δήμο Αβδήρων,  το οποίο συνιστά το αδίκημα της πλαστογραφίας αλλά και εξαπάτηση του ελληνικού δημόσιου και του δήμου Αβδήρων. Γι αυτό δεν έγινε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο αίτημα».  Να σημειώσουμε ότι αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στον πρόεδρο της επιτροπής που απεβίωσε 5 μέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος προς στον δήμο Αβδήρων  και έκτοτε δεν έχει γίνει αντικατάστασή του ούτε νέο αίτημα στον δήμο.

Β. Τσολακίδης: «Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Κύριε Τσιτιρίδη εκθέσατε διεθνώς τον δήμο μας»

Στην τοποθέτησή του  ο κ. Βασίλης Τσολακίδης χαρακτήρισε «βάρβαρη πράξη» για το υπό διερεύνηση θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου και απευθυνόμενος στο κ. Τσιτιρίδη τον κατηγόρησε ότι εξέθεσε διεθνώς τον δήμο. Σημείωσε δε ότι αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να ανοίξει έναν διάλογο με τους  μειονοτικούς θεσμικούς φορείς και να φέρει το θέμα και το αίτημα για παραχώρησης στο δημοτικό συμβούλιο και όχι να ενεργήσει μονομερώς . Επίσης τόνισε ότι έπρεπε να έχει οριοθετήσει το ακίνητο και να περιφρουρήσει το νεκροταφείο: «Ο κ. Τσιτιρίδης είναι εθνικά επικίνδυνος. Τον έχει κυριεύσει η αλαζονεία. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» . Με τις πράξεις του έθιξε το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Τσολακίδης.

Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης , Μ. Μπουρχάν: «Διαπράξατε μέγα σφάλμα να πειράξετε με τον τρόπο που επιλέξατε, τους τάφους των νεκρών»

Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μπαράν Μπουρχάν απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αβδήρων υποστήριξε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος πάντως, αντί να σας φταίνε όλοι οι υπόλοιποι, να παραδεχτείτε ότι ο μόνος που ευθύνεται είστε εσείς ο ίδιος και οι συνεργάτες σας και ότι διαπράξατε μέγα σφάλμα να πειράξετε με τον τρόπο που επιλέξατε, τους τάφους των νεκρών. Τόσα χρόνια οι προηγούμενοι ήταν ηλίθιοι και δεν τα πείραξαν; Και ήρθατε τώρα εσείς ο πανέξυπνος και εκθέσατε διεθνώς ολόκληρη τη χώρα με τις ωραίες ιδέες σας; Λυπάμαι ειλικρινά, για το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο να μου επιτεθείτε με τέτοιον ανήθικο τρόπο, που προς στιγμήν, νόμισα πως εγώ έδωσα εντολή στις μπουλντόζες να ξεριζώσουν εκ θεμελίων το μουσουλμανικό νεκροταφείο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…