Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

0

Ένα αντίο από καρδιάς
Αποχαιρέτησαν την Κυριακή τα παιδιά του, συγγενείς και γείτονες τον αγαπημένο τους Παύλο Κουρπαλίδη. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι πλήρης ημερών, ζώντας μια γεμάτη ζωή αγάπης και προσφοράς.
Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον κύρ Παύλο, να συζητούμε μαζί του, να μαθαίνουμε παλιά γεγονότα και φυσικά τη μεγάλη υπερηφάνεια του για τα παιδιά του, που τον έκαναν ευτυχισμένο. Άνθρωπος απλός, εργατικός, τίμιος νοικοκύρης, της προσφοράς, ένας γνήσιος Πόντιος που στα δύσκολα χρόνια κατέβηκε από το χωριό του, από τα Νεστοχώρια,  στην Ξάνθη. Δούλεψε σκληρά και τα κατάφερε.
-Στο καλό κυρ Παύλε. Τα συλλυπητήρια μου από  καρδιάς στα παιδιά σου.
Γ.Δ.


Για να ακριβολογούμε…
Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας του φύλλου της Τρίτης που είχε θέμα την οικοδομή και τις ανατιμήσεις στα δομικά υλικά, φιλοξενεί δηλώσεις μεταξύ άλλων, του προέδρου του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης κ. Χρυσοστομίδη Δημητρίου. Όμως εκ παραδρομής το επίθετό του αναφέρθηκε ως  «Χριστοφορίδης» κι αυτό είναι λάθος. Κρίναμε σκόπιμο να επανορθώσουμε γιατί πρόκειται για μια ανακρίβεια. Επίσης να επισημάνουμε ακόμη ότι οι οικοδομές που κτίζονται αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη δεν είναι 10 αλλά τουλάχιστον 10!
Για να ακριβολογούμε και να μην παρεξηγηθούμε εκ νέου, βεβαίως βεβαίως…
Μ.Ξ.


Ποδοσφαιρικό
Στις ποδοσφαιρικές ομάδες όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά κι έτσι όπως τα επιθυμούν οι παράγοντες, κάποιος θα πρέπει να «πληρώσει» την άσχημη πορεία.
Πρώτο θύμα συνήθως ο προπονητής. Μάλιστα μπορεί μια ομάδα σε μία σεζόν ν’ αλλάξει έως και τρεις προπονητές. Στην Ελλάδα πάντα.
Στην Ξάνθη, στην τοπική ομάδα, εκτός από προπονητές, πρόσφατα άλλαξαν και τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, τον Ιεροκλή Στολτίδη. Προφανώς του χρέωσαν πολλά για την κακή πορεία φέτος.
Θα πείτε, καλά έφταιγε ο τεχνικός διευθυντής εάν η ομάδα δεν μπορούσε να σκοράρει;
Αφού είχε αλλάξει πρόσφατα ο προπονητής, κάποιος πιο κάτω έπρεπε να πληρώσει. Έτσι κι έγινε, αλλά η ομάδα πάλι παραπαίει και προχθές δεν μπόρεσε να κερδίσει τα υπό διάλυση Τρίκαλα.
Γιατί αυτή η κατηφόρα, άγνωστο σε μας. Οι διοικούντες ίσως γνωρίζουν.
Γ.Δ.


Καιρικό
Έχει δίκιο συμπολίτης ο οποίος με συνάντησε στο δρόμο και φιλικά, μου έκανε μια παρατήρηση για… τον καιρό.
Μου είπε: «Σας καταλαβαίνω, όταν ο καιρός είναι άσχημος, με κρύο, βροχές, χιόνια και άλλα αρνητικά, να το σχολιάζετε οι δημοσιογράφοι. Τώρα όμως που ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά, συνήθως, δεν το σχολιάζετε».
Συμφώνησα μαζί του και του δικαιολογήθηκα πως συνήθως τα μη φυσιολογικά ξαφνιάζουν και αποτελούν αιτία σχολίων ακόμη και τα καιρικά φαινόμενα όταν είναι ακραία ή εκτός εποχής. Και φέτος ο χειμώνας ήταν ακραίος.
Γ.Δ.


Κάτι κινείται για το 12%
Επιτέλους επισπεύδεται η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την επιδότησή τους 12% που εκκρεμεί από το 2011. Ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίσπευση των συμψηφισμών.
Όπως τονίζει ο ίδιος ο κ.Στυλιανίδης, μίλησε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα υποδεικνύοντας αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομικό κείμενο, ώστε να απλουστευτεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία συμψηφισμών, διότι «η τεχνική καθυστέρηση έγινε αιτία να εμφανιστούν στην αγορά περίεργα φαινόμενα κερδοσκοπίας».
Σε σχετική δήλωσή του ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη και τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη για τη θετική ανταπόκριση.
Γ.Δ.


Κυνοκομείο εν όψει
Επισήμως πλέον, ο δήμος Ξάνθης παραλαμβάνει το Κυνοκομείο. Τη σχετική απόφαση έλαβε η Οικονομική Επιτροπή και πλέον ο δήμος αποκτά κυνοκομείο και θα λυθούν, πιστεύουμε αρκετά θέματα.
Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε για να μην υπάρχουν αυταπάτες, πως όλα τα θέματα με τα αδέσποτα δεν θα λυθούν. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει διαχείριση των αδέσποτων, όχι μόνιμο εγκλεισμό.
Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως κυνοκομεία θα πρέπει ν’ αποκτήσουν και οι άλλοι δήμοι ούτως ώστε το πρόβλημα ν’ αντιμετωπιστεί συνολικά στο νομό κι όχι να το διαχειρίζεται ένας μόνον δήμος.
Τέλος πάντων, η αρχή έγινε, έστω καθυστερημένα κι αυτό είναι σημαντικό.
Γ.Δ.


Ας ελπίσουμε φαντασία στην εξουσία
Αλλαγές θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες σε νομικά πρόσωπα του δήμου. Πρόκειται να οριστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης και οι αλλαγές αφορούν το Κέντρο Πολιτισμού, Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και στο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Δήμου Ξάνθης «Όμορφη Πόλη».
Από μας, μία ευχή από τον Μάη του 1968 στο Παρίσι. Να υπάρξει «φαντασία στην εξουσία». Με οδηγό τη φαντασία και τη διάθεση για δουλειά και προσφορά πολλά μπορούν να γίνουν.
-Καλή επιτυχία σε όλους.
Γ.Δ.


Ευθύνες και υποχρεώσεις
Εγκαίρως, ο δήμος Ξάνθης μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας, καλεί και προειδοποιεί τους δημότες που έχουν οικόπεδα στα όρια του δήμου, να τα φροντίσουν. Εν όψει λοιπόν της αντιπυρικής περιόδου οφείλουν οι συμπολίτες αυτοί να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους απομακρύνοντας υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Είναι πέραν πάσης λογικής να αδιαφορούν κάποιοι για την υποχρέωσή τους αυτή ως προς την φροντίδα και καθαρισμό της ιδιοκτησίας τους.
Ξεχνούν πως υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και απώλειας ζωών και περιουσιών.
Πριν λοιπόν συμβεί το  κακό, ας φροντίσουν τον καθαρισμό του οικοπέδου του ο καθένας. Διαφορετικά θα το καθαρίσει ο δήμος και θα χρεώνει το κόστος στον ιδιοκτήτη για την εξόφλησή του.
Γ.Δ.


Πρόταση επιμόρφωσης
Το «πρόσωπο» του δήμου, του κάθε δήμου, όπως και κάθε επιχείρησης μικρής ή μεγάλης είναι το προσωπικό και η συμπεριφορά του προς το κοινό, τον πελάτη.
Κι αν στον ιδιωτικό τομέα η συμπεριφορά προς τους πελάτες με ευγένεια και χαμόγελο είναι αυτονόητα πράγματα, στον δημόσιο εργασιακό χώρο αλλά και αυτοδιοικητικό, είναι ζητούμενο.
Ναι, υπάρχουν παράπονα δημοτών άσχημης συμπεριφοράς υπαλλήλων προς τους δημότες. Κι αυτή η άσχημη συμπεριφορά προφανώς αντανακλά στους προϊσταμένους, τον διευθυντή, τον δήμαρχο. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν άσχημο να προγραμματιστούν και υλοποιηθούν σεμινάρια προς τους υπαλλήλους καλής και ευγενικής συμπεριφοράς προς τους δημότες που προσέρχονται στις υπηρεσίες για θέματά τους.
Ακούγεται παράξενο το να γίνουν σεμινάρια;
Κάνουν λάθος όσοι τα αρνούνται, διότι αγνοούν πως το χαμόγελο, η θετική διάθεση εξυπηρέτησης, η κατανόηση, αντανακλά στον ίδιο τον δήμο και τον δημότη που νοιώθει ευπρόσδεκτος στο «σπίτι» του δήμου και του ιδίου φυσικά.
Πάντως μόνο όφελος θα υπάρξει με την υλοποίηση της πρότασης επιμόρφωσης.
Γ.Δ.


Η υπόθεση του μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων
«Μύλος» έγινε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αβδήρων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά από αίτημα  και υπογραφές της αντιπολίτευσης με μοναδικό θέμα την υπόθεση του μουσουλμανικού νεκροταφείου Πετεινού. Ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης παρουσίασε όλο το ιστορικό της υπόθεσης που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγροτεμαχίου, όπως τους τίτλους ιδιοκτησίας, το ΦΕΚ της εγκατάλειψης του κοιμητηρίου αλλά και της ένταξής του στην πολεοδομική μελέτη το απόσπασμα από το Κτηματολόγιο , την αίτηση της Βακουφικής επιτροπής Πετεινού για καθαρισμό του νεκροταφείου, την απάντηση του προϊσταμένου περιβάλλοντος καθώς και την αίτηση της Βακούφικης επιτροπής Πετεινού Ξάνθης και την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου για την μεταβίβαση του ακινήτου. Όλα με έγγραφα συνημμένα και φωτογραφικό υλικό από το τι ακολούθησε. Όμως όλα αυτά δεν έπεισαν την αντιπολίτευση. Ο κ. Τσολακίδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσιτιρίδης εξέθεσε τον δήμο διεθνώς και ότι κάθε τι νόμιμο δεν είναι και ηθικό και πως έπρεπε οτιδήποτε ήθελε να κάνει στο ακίνητο να το συζητήσει θεσμικά με την μειονότητα και να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο.
Στο δια ταύτα το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και όποιος το επιδιώκει κάνει λάθος. Εάν παρόλα αυτά υπάρχει καταστροφή του νεκροταφείου είναι κάτι που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές και θα αποδοθούν ευθύνες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…