Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

0

Λίγα λόγια για το Περιβάλλον
Αναγνωρίζω και αποδέχομαι πως κάθε αυτοδιοίκηση πως έχει την ευθύνη διοίκησης αλλά και του σχεδιασμού και το να θέτει τις προτεραιότητές της με βάση τις εξαγγελίες της.
Γνωρίζω όμως, όπως και πάρα πολλοί πολίτες, πως οι αυτοδιοικητικοί μας δεν πολυενδιαφέρονται να εμφανίσουν κάποιο «πράσινο» προφίλ.
Οι διάφορες δημοτικές παρατάξεις στην πόλη και το νομό, απέδειξαν ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση δεν είναι στις προτεραιότητές τους.
Καλώς ή κακώς, αυτό που ισχύει σήμερα είναι το αποτέλεσμα κι αυτό μετράει.
Είναι διαπιστωμένο πως Περιβάλλον και Πολιτισμός, πως είναι και τα δύο στις τελευταίες θέσεις των επιλογών των αυτοδιοικητικών.
Δεν χρειάζεται καμία απόδειξη, τα ζούμε και τα δύο.
Γ.Δ.


Και η πρόταση
Και για να μη θεωρηθεί πως μένω στα λόγια, ιδού ένα παράδειγμα σημαντικό για Περιβαλλοντική παρέμβαση. Ο λόγος για το έρημο σήμερα και απαξιωμένο Άλσος Ευμοίρου, ιδιοκτησία ως γνωστόν του Δήμου Ξάνθης.
Υποστηρίζω πως το Άλσος Ευμοίρου, μοναδικό ίσως δίπλα σε μια αστική περιοχή σε τέτοια έκταση, πως αποτελεί ένα δώρο της φύσης που μένει χωρίς αξιοποίηση. Μπορεί το Άλσος αυτό ν’ αποτελέσει μια επένδυση για όλο το νομό μέσω της ανάδειξης του. Αφού βέβαια γίνει αποδεκτό πως αυτό ως Μητροπολιτικό θ’ αποτελέσει περιβαλλοντική επένδυση για όλους τους κατοίκους κι όχι μόνον του Δήμου Ξάνθης.
Δυστυχώς και πάλι, θα θυμίσω πως πολλά ελέχθησαν, πολλές υποσχέσεις δόθηκαν αλλά τελικά τίποτε δεν προχώρησε χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Περιβαλλοντική επένδυση
Χρόνια πολλά τώρα, για τις δημοτικές παρατάξεις, αυτό το έργο της ανάδειξης δεν μπήκε στις προτεραιότητες. Κι αυτό διότι στις εκτιμήσεις τους, η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού έργου αυτού του μεγέθους δεν φαντάζει σαν επένδυση αλλά σαν χάσιμο χρόνου και λάθος στόχευση σαν έργο, διότι επένδυση παγίως οι δήμοι θεωρούν την οικονομική κι όχι την περιβαλλοντική. Πόσω μάλλον για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Άλσους (που υπάρχει αλλά χρειάζεται παρεμβάσεις) που θα προσφέρει ελεύθερο χώρο, πράσινο και καθαρό αέρα.
Ας ελπίσω πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει ενδιαφέρον ενεργό στο προσκήνιο και θα υπάρξει μια δημόσια συζήτηση των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των κατοίκων.
Το αξίζουν όλοι οι Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Ολοκληρώνοντας το θέμα για την Περιβαλλοντική ανάδειξη του Άλσους Ευμοίρου, καταθέτω και μια λύση προς τη δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού μας Δήμου Ξάνθης.
Λοιπόν, για να φανεί και στην πράξη η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πολυτεχνικής Σχολής, κυρίως της Αρχιτεκτονικής, προτείνει η στήλη ο δήμος να προκηρύξει έναν Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για προτάσεις Περιβαλλοντικής αξιοποίησης του Άλσους Ευμοίρου.
Μάλιστα να ορίσει και χρηματικά βραβεία στις τρεις πρώτες προτάσεις που θα επιλεγούν από επιτροπή που θα ορισθεί. Και η μακέτα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο, να εκτεθεί δημόσια και αυτή τελικά να υλοποιηθεί στο Άλσος Ευμοίρου.
Ιδού η πρόταση, απλή, συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και διαχρονική.
Γ.Δ.


Δε φταίμε εμείς
Διαπίστωση που είναι απολύτως ανθρώπινη. Αυτό το δράμα του Ουκρανικού λαού, που το γνωρίσαμε μέσα από τις εικόνες της τηλεόρασης, στην αρχή, τις πρώτες ημέρες μας είχε συγκλονίσει όλους.
Παρακολουθούσαμε σχεδόν ζωντανά όσα συνέβαιναν. Και μέναμε με το στόμα ανοιχτό γιατί συνέβαιναν στην Ευρώπη που δεν το περίμενε κανείς.
Σήμερα, στις δύο βδομάδες κοντά από την επίθεση, η υπερπροσφορά εικόνων, αναφοράς, συζητήσεων, αναλύσεων, αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις εικόνες χωρίς σχόλια και οργή. Τα γεγονότα μας απασχολούν λίγο, μας προβληματίζει ακόμα ο ξεριζωμός των οικογενειών, των παιδιών, των μανάδων που το αύριο είναι άγνωστο.
Η ζωή, η καθημερινότητα ξαναμπήκε στη ζωή μας, οι έγνοιες, οι δουλειές, τα δικά μας παιδιά.
Προφανώς δεν φταίμε εμείς. Έτσι είναι ο άνθρωπος, η ζωή.
Γ.Δ.


Πολωνική αλληλεγγύη
Εντυπωσιασμένη είναι η κοινή γνώμη της Ευρώπης από την άμεση, οργανωμένη και μεγάλη σε έκταση υποδοχή των Ουκρανών από το Πολωνικό κράτος -κυρίως- αλλά και της Ρουμανίας και Ουγγαρίας δευτερευόντως.
Κράτη που είχαν αρνητική πολιτική σε κάθε πρόσφυγα και είχαν κλείσει τα σύνορά τους για όλους.
Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τα πράγματα άλλαξαν άρδην και σε βαθμό μοναδικό και ασύλληπτο. Σήμερα η Πολωνία μέχρι στιγμής έχει δεχθεί κοντά στα 1,5 εκ. Ουκρανούς και άλλους 500.000 οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι.
Ο πόνος, το δάκρυ, ο θάνατος και η αδικία, άλλαξαν αμέσως την αντιμετώπιση και έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις.
Γ.Δ.


Μια άλλη παράμετρος
Έχουν γραφεί μέχρι στιγμής πολλά και θα γραφούν κι άλλα για την επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της Ουκρανία. Θα αναλυθούν για το «γιατί», για τις αιτίες της επίθεσης και πού αυτή αποσκοπούσε. Συνήθως έτσι γίνεται.
Πέρα και πάνω από αυτά, όμως, υπάρχει κι ένας άλλος, πλέον σοβαρός παράγοντας. Κι αυτός είναι οι άνθρωποι. Είναι ο θάνατος, ο ξεριζωμός, ο χωρισμός των ανθρώπων, οι καταστροφές κόπων μιας ζωής. Όλα αυτά τα σημαντικά και σπουδαία που δεν τα υπολογίζουν οι στρατοκράτες στα σχέδιά τους, δεν τους ενδιαφέρουν, τα θεωρούν παράπλευρες απώλειες.
Τι σκληρό, τι απάνθρωπο αλήθεια…
Γ.Δ.


Πασιφισμός
Τελευταία, σε άρθρα, αναλύσεις και απόψεις που παρατίθενται στα έντυπα, διαβάζουμε και τη λέξη «πασιφισμός» και συγκεκριμένα «πολιτική του πασιφισμού».
Πρόκειται για μεταφορά του γαλλικού pacifisme «ειρηνισμός», «ειρηνικός, ειρηνοποιός» (Μπαμπινιώτης, ετυμολογικό λεξικό).
Αυτά τα λίγα για τον όρο αυτόν που εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μπήκε στη ζωή μας.
Γ.Δ.


Τα δικαιώματα των γυναικών «υπέστησαν επίθεση» το 2021
Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών υπέστησαν «επίθεση» την περασμένη χρονιά, που συνεχίζεται φέτος, καταγγέλλει με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
«Οι κρίσεις στον κόσμο» που πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών δεν καταλαβαίνουν «από ισότητα, πόσο μάλλον από δικαιοσύνη», δηλώνει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα γεγονότα που έπληξαν τα δικαιώματα των γυναικών.
Στις αρνητικές εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς εναντίον της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών, η Διεθνής Αμνηστία κατέταξε ακόμη την ευρεία σεξουαλική βία στην ένοπλη σύρραξη στην Αιθιοπία, την επίθεση εναντίον του δικαιώματος της άμβλωσης στις ΗΠΑ, καθώς και την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κυβερνήσεις που έλαβαν αποφάσεις οι οποίες πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών να τις ανακαλέσουν.


Ημέρα της Γυναίκας: Metoo και γυναικοκτονίες
8 του Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών που ξεκίνησε το 1909 στην Νέα Υόρκη. Μπορεί οι νέες γυναίκες να θεωρούν αυτονόητα κάποια δικαιώματα ωστόσο οι προγιαγιάδες μας πάλεψαν για να τα κατακτήσουν και να κατοχυρωθεί θεσμικά το δικαίωμα στην μόρφωση, στην εργασία, στην ψήφο, στην εκλογιμότητα, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης,  του αυτοπροσδιορισμού και της ανεξαρτητοποίησης. Πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο για τις γυναίκες αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν για την πλήρη ισότητα. Ιδιαίτερα σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και σε χώρες όπως το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν που η γυναίκα καταπιέζεται βάναυσα και είναι πλήρως αποκλεισμένη από κάθε δικαίωμα. Ακόμη όμως και στις προηγμένες χώρες οι γυναίκες έχουν ζητήματα που πρέπει να διεκδικήσουν.  Μπορεί το διεκδικητικό πλαίσιο να έχει αλλάξει αλλά είναι εξίσου σημαντικά. Όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην αλλαγή νοοτροπίας αυτοθυματοποίησης  σ’ ότι αφορά το έγκλημα του βιασμού ή σε ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Ιδιαίτερα το κίνημα metoo έχει βοηθήσει ως προς της κατεύθυνση αυτή.
Επίσης πρέπει να περιφρουρηθεί με πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο η προστασία της ζωής της γυναίκας. Ειδικά στις μέρες μας παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις γυναικοκτονίες. Κι ένα θετικό μέτρο είναι και η εφαρμογή του panic button και στην χώρα μας,  που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…