Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στο δρόμο της δημοπράτησης ο παιδικός Χώρος Πολιτισμού στο κανάκι του Μουζαφέρ Μπέη

Στο δρόμο της δημοπράτησης ο παιδικός Χώρος Πολιτισμού στο κανάκι του Μουζαφέρ Μπέη

0

Για τη δρομολόγηση του έργου προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ και τις ενέργειες προμήθειας του εξοπλισμού ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Γ. Ζερενίδης

Βαρύτητα δίνεται στα ψηφιακά παιχνίδια και τη διάδραση για τα παιδιά. Επιφυλάξεις διατυπώνει ο διευθυντής της ΦΕΞ Π. Ξανθόπουλος για την ωριμότητα του έργου

Η λειτουργία ενός Παιδικού Χώρου Πολιτισμού στο παλαιό αρχοντικό που είναι γνωστό ως Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη επανέρχεται στο επίκεντρο προβληματισμού τα τελευταία χρόνια  κάνοντας συνεχώς πιο επιτακτικό το αίτημα της άμεσης αξιοποίησής του. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο 2021 έγινε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Ξάνθης και τους αρμόδιους αντιδημάρχους στη διάρκεια της οποίας ο  Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ξάνθης, κ. Γιάννης Ζερενίδης αναφέρθηκε στη μορφή του νέου Μουσείου. Λίγους μήνες αργότερα, ο αντιδήμαρχος ενημερώνει το «Ε» για την πορεία του έργου περιγράφοντας συνάμα με σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας του νέου χώρου Πολιτισμού.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης με σκοπό να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη ως χώρο πολιτισμού για παιδιά»
Γιάννης Ζερενίδης
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ξάνθης

Γ. Ζερενίδης: «Το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη θα προορίζεται για ιστορική αναδρομή μέσα από τη ματιά του παιδικού παιχνιδιού»

Στην απόπειρά του να σκιαγραφήσει τον τρόπο λειτουργίας του Μουσείου, ο κ. Γ. Ζερενίδης δηλώνει: «Λόγος γίνεται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός Παιδικού Χώρου Πολιτισμού στο παλαιό αρχοντικό που είναι γνωστό ως Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη. Θα είναι ένας χώρος για παιδιά. Στις εγκαταστάσεις του θα επιχειρείται ένα είδος ιστορικής αναδρομής με  γνώμονα το παιχνίδι. Δηλαδή, θα φέρει παντός είδους παιδικά παιχνίδια με εμβέλεια τοπική(Νομός Ξάνθης) και υπερτοπική(Θράκη,ακόμα και Βαλκάνια)».

Ψηφιακά και διαδραστικά παιχνίδια στο χώρο του νέου Μουσείου

Έπειτα, ο ίδιος ενημερώνει για τη μορφή που θα έχουν τα παιχνίδια. Υπογραμμίζει: «Το παιχνίδι θα προσφέρεται με τη μορφή φυσικού εκθέματος. Επίσης, τα παιδιά θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές απεικονίσεις μέσα από υπολογιστές. Θα εξοικειωθούν σταδιακά με κάτι πρωτοποριακό».

Καταληκτικά, ο κ. Ζερενίδης επισημαίνει πως το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης του διαγωνισμού. «Επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση, έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Τώρα σταδιακά επιμελούμαστε την προσπάθεια προμήθειας του εξοπλισμού», τονίζει.

Φωτο αρχείου από την επίσκεψη του περιφερειάρχη στο κτίσμα με αφορμή την απόφαση χρηματοδότησης

Το έργο

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση προορίζεται για τη δημιουργία ενός παιδικού μουσείου όπου θα εκτίθενται αντικείμενα και παιχνίδια από διάφορες εποχές και περιοχές, τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να γνωρίζουν τόσο με φυσικό τρόπο όσο και με ψηφιακό, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας, φωτογραφίες, βίντεο και εφαρμογές.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και καταλογράφηση των πολιτιστικών αντικειμένων που θα εκτίθενται, την ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού για την ψηφιακή τους παρουσίαση, καθώς επίσης την προμήθεια του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, της επίπλωσης, του εκθεσιακού εξοπλισμού κ.ά.

«Το κτίσμα φέρει ένα σημαντικό πολιτισμικό υπόβαθρο, ωστόσο απαιτείται κάτι ώριμο για να συνεχίσουμε ως ΦΕΞ»
Διευθυντής ΦΕΞ
Πασχάλης Ξανθόπουλος

Π. Ξανθόπουλος: «Το έργο έχει ‘’περάσει’’ αποκλειστικά στον δήμο-Θέλουμε κάτι ώριμο για να συνεχίσουμε»

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ,ο πρόεδρος της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος υπογραμμίζει: «Εμείς από την πλευρά μας, ως κέντρο Πολιτισμού συνηγορούμε σε αυτή την απόφαση της αξιοποίησης του χώρου ως στοιχείο πολιτισμού για παιδιά. Άλλωστε, το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη έχεις όλες αυτές τις εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να «στηρίξουν» αυτή την πρωτοβουλία, φέρει ένα σημαντικό πολιτισμικό υπόβαθρο! Ωστόσο, το θέμα της αξιοποίησής του ανήκει στο δήμο. Το 2014-15 θα γίνονταν μικρές έδρες για την ιστορία,Ιστορικό Αρχείο Θωμάς Εξάρχου. Στη συνέχεια, μετά από χρόνια, το 2021 προέκυψε το θέμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Εμείς δηλώνουμε ομόφωνα από την πλευρά της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης πως θέλουμε κάτι ώριμο για να συνεχίσουμε!»


Το διατηρητέο κτίσμα

Το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη αποτελεί τμήμα της συλλογής με τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της παλιάς πόλης στην Ξάνθη.

Πρόκειται για ένα αρχοντικό οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα που αναστηλώθηκε με έξοδα του Δήμου Ξάνθης και προορίζεται για χώρος πολιτισμού. Το αρχοντικό χτίστηκε το 1845-48 και ήταν από τα ελάχιστα τριώροφα κτίσματα στην εποχή του. Όταν το 2005 άρχισε η αναστήλωσή του, το κτίριο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάστηκε να γίνουν εκτεταμένες εργασίες για τη συντήρηση των ξύλινων δαπέδων και των τοιχογραφιών. Τελικά οι χώροι του αρχοντικού αναπαλαιώθηκαν πιστά με βάση την αρχική μορφή του, ενώ πρόκειται σύντομα να προσδιοριστούν οι δραστηριότητες που θα φιλοξενηθούν στο οίκημα.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εναπομείναντα κτίρια της πόλης. Σύμφωνα με το ιστολόγιο diathrhtea.blogspot.com, το κτίσμα, κατασκευασμένο από λιθοδομή, αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Το ισόγειο έχει χαμηλότερο ύψος από εκείνο των ορόφων και χρησιμοποιείτο για βοηθητικές λειτουργίες. Τα δωμάτια του ορόφου οργανώνονται γύρω από τον κεντρικό χώρο του σαλονιού, που έχει θέα προς την αυλή. Ιδιαίτερα επιμελημένος είναι ο δεύτερος όροφος, στον οποίο διέμεναν οι ιδιοκτήτες της κατοικίας. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν απευθείας με ξεχωριστή εξωτερική κλίμακα και είσοδο με το δρόμο, ενώ η σύνδεση με το ισόγειο εξυπηρετείται με εσωτερική κλίμακα.

Οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από τα ορθογωνικά ανοίγματα που πλαισιώνονται με ξύλινες κορνίζες. Εντυπωσιακή είναι η απόληξη του κεντρικού τμήματος του κτιρίου σε ημικυκλικό αέτωμα. Το τύμπανο του αετώματος κοσμείται με ζωγραφικό διάκοσμο.

Το εσωτερικό της κατοικίας φέρει σημαντική γραπτή διακόσμηση, τοιχογραφίες και οροφογραφίες.

Το «κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη» αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της παλαιάς πόλης της Ξάνθης και σύμφωνα με τις πηγές διασώθηκε από μουσουλμάνο κτηματία της περιοχής. Φέρει στοιχεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση ΤΟΥ 1993.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…