Για το Κολυμβητήριο
Φίλος αρχειομανής, μας επισκέφτηκε στα γραφεία και μας προσκόμισε ο αθεόφοβος, αντίγραφο ενός σχολίου της στήλης του Δεκεμβρίου 2018!
Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιό μας προ λίγων ημερών για τις δοκιμές που έγιναν στο Κολυμβητήριο για την άρτια λειτουργία του.
Γράφαμε για μία δήλωση του τότε δημάρχου Χαρ.Δημαρχόπουλου ο οποίος αναφερόταν για την προσεχή έναρξη των εργασιών στο Κολυμβητήριο. Επειδή πολλά είχαμε ακούσει μέχρι τότε, το σχόλιο είχε τίτλο «Άντε να το δούμε πρώτα».
Όπως αποδείχτηκε, τίποτε δεν ξεκίνησε, τίποτε δεν έγινε.
Ό,τι δε έγινε ήταν χρόνια μετά, από τον Τσέπελη.
Γ.Δ.
Το σχόλιο του 2018
Και για να μην υπάρχει αμφιβολία, ιδού το σχόλιο της στήλης το 2018. Απολαύστε το:
Άντε να το δούμε πρώτα
Επίσημη δήλωση και ανακοίνωση από το δήμαρχο Ξάνθης. Με τη σοβαρότητα που απαιτούσε το θέμα. Και βέβαια το διαβάσατε. Για την προσεχή έναρξη των εργασιών για ν’ αποκτήσουμε και πάλι το Κολυμβητήριό μας. Μάλιστα ο δήμαρχος καθόρισε και τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου και το κόστος των εργασιών. Δώρο Χριστουγέννων; Πιθανόν. Ίσως και προεκλογικό χτύπημα για όσους μιλούσαν ότι οι δημοτικές ευθύνες για το Κολυμβητήριο που εγκαταλείφθηκε ήταν μεγάλες.
Όμως θα μας επιτραπεί να διατηρήσουμε σοβαρές επιφυλάξεις η εξαγγελία του Δημαρχόπουλου. Κι αυτό διότι δεν ενημέρωσε για δυο σοβαρά πράγματα.
Πρώτον, η πενηντάρα θα γίνει εικοσπεντάρα; Και δεύτερο, με ποιο τρόπο θα θερμαίνεται το χειμώνα το Κολυμβητήριο; Τα έχουν σκεφθεί αυτά; Έχουν τις λύσεις; Περιμένουμε να δούμε τι θα δούμε τελικά. Κι αν δούμε όντως καλό έργο, τότε θα χειροκροτήσουμε. Έργο όμως με συνέχεια…
Γ.Δ.
Τα γραπτά μένουν
Έχει λεχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πως τα γραπτά κείμενα μένουν. Τα λόγια είναι σαν τον αέρα, φεύγουν χάνονται. Μάλιστα οι Λατίνοι το είπαν Skripta Manent- Verba Volant. Μας το θύμισε ο συμπολίτης που προσκόμισε την παλιά Εφημερίδα. Και πράγματι έτσι είναι.
Και με την ευκαιρία θυμήθηκα τον αείμνηστο Θωμά Εξάρχου ο οποίος έψαχνε να βρει στοιχεία για την Ξάνθη στα αρχεία Εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και αλλού.
Έψαχνε διότι αυτά όλα εκεί, στις σελίδες των εφημερίδων υπήρχαν καταχωριμένα.
Το ίδιο συμβαίνει ενίοτε και με το δικό μας αρχείο. Στο οποίο προσφεύγουν ερευνητές, φοιτητές και ιστοριοδίφες για την άντληση κάποιας πληροφορίας του παρελθόντος γραμμένη στις σελίδες.
Γ.Δ.
Για τους αυτοδιοικητικούς
Δεν γνωρίζω εάν είναι γνωστό, υποθέτω όμως πως οι επικεφαλής σίγουρα θα το γνωρίζουν.
Δηλαδή, πως έχει τεθεί πλαφόν εισόδου (εκλογής) στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ποσοστό 3%, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.
Παράλληλα, επανέρχεται η 5ετής θητεία, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και ίσχυσε στις εκλογές του 2014, αλλά είχε καταργηθεί με το πρόγραμμα «Κλεισθένης», της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου ο α΄ γύρος και στις 15 Οκτωβρίου 2023 ο δεύτερος, ενώ οι αιρετοί θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στο σχετικό δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες.
Γ.Δ.
Το Πόρισμα της Διακομματικής
Μεγάλη συζήτηση έγινε ως γνωστόν για τη σύνταξη του Πορίσματος της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Γράφτηκαν περισσότερα, έγιναν δηλώσεις επί δηλώσεων, και κάποια στιγμή η Διακομματική σε πλήρη απαρτία ξεκίνησε το έργο της.
Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, είχε να επιτελέσει δύσκολο έργο. Είχε βέβαια ως επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη που έχει άποψη και γνωρίζει πολλά για τη Θράκη.
Τελικά, μετά από συνεδριάσεις και καταθέσεις απόψεων, από φορείς, η Επιτροπή δούλεψε και συμφώνησε σ’ ένα πόρισμα που αξιολόγησε ως επίκαιρο και κατάλληλο για τη Θράκη.
Μέχρι εδώ όλα καλά καμωμένα.
Το ερώτημα που θέτει όλη η κοινωνία της Θράκης είναι ένα και απλό: Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή και υλοποίηση του Πορίσματος και ποιος φορέας είναι εκείνος που θα έχει την ευθύνη υλοποίησης μέσω της δικής του παρέμβασης αλλά και ελέγχων;
-Αναμένουμε απάντηση από οποιονδήποτε αρμόδιο για το θέμα. Κι αυτό διότι ο χρόνος φεύγει και το Πόρισμα μένει ανενεργό και αναξιοποίητο.
Δεν είναι αυτό άσχημο και εις βάρος της Θράκης;
Γ.Δ.
Περί αδέσποτων σκύλων
Είναι γεγονός πως ο μεγαλύτερος αριθμός των αδέσποτων σκύλων, μου έλεγε μέλος φιλοζωϊκής οργάνωσης, πως παρατηρείται στα χωριά, την ύπαιθρο χώρα. Τόσο σε κάμπο όσο και το βουνό.
Μου εξήγησε δε και δύο βασικούς λόγους του αυξημένου αριθμού αδέσποτων σκύλων στις περιοχές αυτές.
Ο πρώτος και βασικός η παλιά, η πολύ παλιά σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο αφού τον ενημέρωσε. Τον είχε σύντροφο στο κυνήγι, φύλακα και προστάτη στην περιουσία του.
Παλιά ήταν δεδομένο πως κάθε σπίτι στο χωριό πως θα είχε τουλάχιστον ένα ή και δύο σκυλιά. Ήταν μια απαραίτητη συμπλήρωση της οικογένειας του χωριού.
Δεύτερη αιτία στην αύξηση των αδέσποτων στα χωριά μας η εγκατάλειψη. Ναι, η εγκατάλειψη μικρών νεογέννητων ή μεγάλων σκύλων όταν οι ιδιοκτήτες τους στην πόλη για διάφορους λόγους θέλουν ν’ απαλλαγούν από αυτά.
Γ.Δ.
Περί αδέσποτων ΙΙ
Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι λόγοι στην αύξηση των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων.
Όμως οι κυριότεροι είναι αυτοί, διότι έχουν να κάνουν και με ένα ακόμη στοιχείο εξίσου σοβαρό. Οι κάτοικοι στα χωριά, εκτός από τα κυνηγόσκυλά τους, σπανίως φροντίζουν για την υγεία των άλλων οικόσιτων σκύλων τους και ακόμη πιο σπάνια φροντίζουν τη στείρωσή τους.
Βέβαια, εδώ και λίγα χρόνια, ο φιλοζωισμός έχει αναπτυχθεί και στην χώρα μας αρκετά. Έτσι, οι κάτοικοι των πόλεων που συνειδητά απέκτησαν ένα ζώο για παρέα, το μεγαλύτερο ποσοστό το φροντίζει, το προσέχει και του παρέχει όλα όσα χρειάζονται.
Παράλληλα υπάρχει νομοθεσία αυστηρή για τα οικόσιτα, υπάρχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις που παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται και γενικά στις πόλεις το όλο κλίμα έχει βελτιωθεί αρκετά. Βέβαια υπάρχει ακόμη χρόνος για να μη ξαναδούμε αδέσποτα στους δρόμους.
Γ.Δ.
Περί του Οικογενειακού Γιατρού
Είναι απορίας άξιο, έλεγε συμπολίτης στην παρέα, γιατί απέτυχε ο θεσμός του «οικογενειακού γιατρού».
Βρε τα υπουργεία προσπαθούν χρόνια τώρα με τις κυβερνήσεις να το στηρίζουν, αλλά τίποτε ή σχεδόν τίποτε.
Βέβαια, υπάρχει και η μη επιθυμία των ιατρών να ενταχθούν στο σύστημα κι έτσι ένας θεσμός που υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, εδώ σ’ εμάς χωλαίνει και υπολειτουργεί.
Κατά την ταπεινή γνώμη μας, η όποια βελτίωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από δω, από τον οικογενειακό γιατρό θα πρέπει να ξεκινήσει με κάθε τρόπο και μέσα.
Καμία φορά τον νεοέλληνα πρέπει να τον εξαναγκάσεις για να δει το συμφέρον του.
Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τους ανεμβολίαστους. Αυτοί είναι μια άλλη ιστορία…
Γ.Δ.
Οι αντιδράσεις για το επίμαχο βίντεο στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Κόπηκε στο παρά πέντε το βίντεο που είχε πάρει άδεια από την Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτικό υλικό στα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχουν εισαχθεί φέτος στα γυμνάσια και στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Βέβαια συνέβαλε σ’ αυτό και η διαμαρτυρία από τα κεντρικά της ΟΛΜΕ και της τοπικής ΕΛΜΕ, που κατήγγειλε ως αναχρονιστικό το περιεχόμενο του και επιπλέον ότι εμπεριέχει μηνύματα κατά της αυτοδιάθεσης και την ελευθερίας έκφρασης και βούλησης της γυναίκας, όπως και ότι προσεγγίζει με αναχρονιστικό τρόπο τον ρόλο των φύλων καθώς και ότι βασίζεται σε αμφισβητούμενες έρευνες. Όπως μάθαμε αυτό το βίντεο ήταν προϊόν μιας ιδιωτικής εταιρείας όπως και πολλά βιβλία που γράφονται από επιστήμονες και αν εγκριθούν εμπλουτίζουν την ύλη και διδάσκονται στα σχολεία. Όπως για παράδειγμα το περιβόητο βιβλίο της κας Ρεπούση που περιγράφοντας την Μικρασιατική καταστροφή στάθηκε στον «συνωστισμό στην προκυμαία του λιμανιού της Σμύρνης». Όταν έγινε αντιληπτό προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις που πλέον πέρασε στην ιστορία και σαν όρος όταν θέλουμε να στρογγυλοποιήσουμε ή να αμβλύνουμε τις διαφορές. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο απέσυρε το βίντεο και έτσι δεν τίθεται θέμα.
Μ.Ξ.
Έφυγε ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης
Έφυγε πλήρης ημερών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, αν και δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή και την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πέρασε στην ιστορία ως ο ηρωικός ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη που έγινε βιβλίο από τον Βασίλη Βασιλικό, το «Ζ» και ταινία από τον Κώστα Γαβρά. Κατά την περίοδο της Χούντας συνελήφθη και βασανίστηκε. Μια εμβληματική προσωπικότητα, πρότυπο ήθους που άφησε το δικό της στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου, υπηρετώντας το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανώτατος δικαστικός και διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη αυτή περίοδο, του λεγόμενου «βρώμικου ‘89» όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.
Μ.Ξ.