Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναστάτωση στα σχολεία με τα rapid τεστ

Αναστάτωση στα σχολεία με τα rapid τεστ

0

Νέα οδηγία του ΕΟΔΥ ορίζει τους γονείς και όχι τους καθηγητές, ως συνοδούς για να κάνουν οι  μαθητές rapid  στην περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στο τμήμα τους

 

Διαμαρτύρονται οι γονείς που αναγκάζονται να φεύγουν από τις δουλειές τους.

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ξάνθης, Χ. Ιωαννίδης: «Προτείνουμε να μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σχολείο όπου εντοπίζονται τα κρούσματα»

 

 

 

Στα «κάγκελα» είναι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των σχολείων  ιδιαίτερα των περιφερειακών δήμων του νομού μας, από την απόφαση του ΕΟΔΥ να απαγορεύσει στους καθηγητές εφεξής να συνοδεύουν τους μαθητές στις δημόσιες δομές υγείας για rapid τεστ σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα στο τμήμα τους, αναθέτοντας αυτή την υποχρέωση μόνο στους γονείς και κηδεμόνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση και δυσλειτουργία στα σχολεία γιατί τα κρούσματα είναι πολλά αλλά και οι  γονείς και κηδεμόνες να ταλαιπωρούνται γιατί πρέπει να φεύγουν από την δουλειά τους.

Χαμός στα σχολεία με τα rapid – Διαμαρτύρονται οι  γονείς

Το πρόβλημα προέκυψε από την τελευταία οδηγία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με την οποία όταν σε ένα τμήμα βρεθεί κρούσμα όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν rapid test σε κρατική δομή υγείας πχ. Κέντρα Υγείας ή στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μέχρι τώρα τα παιδιά του τμήματος πήγαιναν συνοδευόμενα από καθηγητή τους. Τώρα όμως ο ΕΟΔΥ απαγορεύει την συνοδεία καθηγητή και ορίζει το τεστ να γίνεται από κρατική δομή υγείας αλλά με συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία γονέων και μαθητών ιδιαίτερα στα σχολεία των περιφερειακών δήμων που πρέπει να μετακινηθούν σε Κέντρα υγείας. Για παράδειγμα ένα παιδί από σχολείο του Πολυσίτου  πρέπει να μεταβεί συνοδευόμενο στο Κέντρο Υγείας των Αβδήρων ή στην Ξάνθη. Κι επειδή αυτό πρέπει  να γίνει άμεσα οι γονείς πρέπει να φύγουν από τις δουλειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό αν πρόκειται για δουλειές σε ιδιωτικές εταιρείες και όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα είναι πρόβλημα. Πρέπει όμως  να συνοδεύσουν τα παιδιά τους μεταφέροντας τα στην οικεία δομή Υγείας και μετά να τα επιστρέψουν στο σχολείο είτε στο σπίτι. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες των γονέων με αποδέκτες τους Διευθυντές των σχολείων που προσπαθούν να βρουν μια λύση. Επίσης δημιουργεί και δυσλειτουργία στα σχολεία με τους γονείς να πηγαινοέρχονται. Όπως μας μεταφέρουν διαταράσσεται ακόμη περισσότερο η λειτουργία των σχολείων από την κατάσταση αυτή, τη στιγμή που ούτως ή άλλως υπάρχει μια αναταραχή λόγω και των πολλών κρουσμάτων.

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ξάνθης, Χ. Ιωαννίδης: «Προτείνουμε να μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σχολείο όπου εντοπίζονται τα κρούσματα»

Το προβληματισμό του εξέφρασε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται από την νέα οδηγία του ΕΟΔΥ. Προτείνει δε: «Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Έχουμε πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς που μας μεταφέρουν ότι δεν μπορούν να φύγουν από τις δουλειές τους για να συνοδεύουν παιδιά τους για τεστ. Όταν τα συνόδευαν καθηγητές δεν υπήρχε πρόβλημα. Μια λύση θα ήταν όταν εντοπίζεται  κρούσμα να μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σχολείο και να γίνονται επί τόπου τα τεστ. Θα ήταν πιο συντονισμένο και θα είχε αποτραπεί η ταλαιπωρία των γονέων αλλά και η διατάραξη της λειτουργίας των σχολείων. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα περιφερειακά σχολεία όταν οι μαθητές πρέπει να μεταβούν σε άλλο οικισμό για τεστ. Θεωρώ ότι  ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να εξετάσει την πρότασή μας και να μεριμνήσει», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…