
Για τη ζύμη
-1 πακέτο ξηρή μαγιά
-¾ φλιτζάνι πλήρες γάλα
-¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
-¼ φλιτζάνι νερό ζεστό
-¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
-1 αυγό
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-¼ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-¼ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για να βουτυρώσετε τα ψημένα ρολά
Για τη γέμιση
-45 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-50 γρ. ζάχαρη
-225 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 60% κακάο
-1 πρέζα αλάτι
-3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για τη σως καραμέλας
-1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
-6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
-½ κούπα κρέμα γάλακτος
Για τη ζύμη: Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε βούτυρο αυγό, γάλα, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι και το μείγμα νερού, της βανίλιας και της μαγιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και σιγά-σιγά προσθέστε περίπου 2 φλιτζάνια αλεύρι. Γυρίζουμε στη μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, κι αφήνουμε 2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της.
Για τη γέμιση: Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε στη δυνατή σκάλα μέχρι να θρυμματιστούν. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο 1. 5 εκ. Απλώνουμε το βούτυρο στην επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το μείγμα της σοκολάτας – κανέλας. Πιάνουμε την ζύμη από τις άκρες και ρολάρουμε προσεκτικά. Κόβουμε σε 14 με 16 φέτες το ρολό και μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα.
Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο τα ρολά, αλείβουμε με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 30 λεπτά έως να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη σως καραμέλας: Σε χαμηλή ένταση λιώνουμε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν λιώσει καλά ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί. Κατεβάζουμε το σκεύος απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Όταν κρυώσουν τα ρολά μας περιχύνουμε με τη σως καραμέλας. Τη σως μπορούμε αφού κρυώσει να τη φυλάξουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για 2 βδομάδες.