
-1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ποντίκι
-1 πακέτο παπαρδέλες
-1 κουτί ντομάτα στον τρίφτη
-1 κ.σ. πελτέ
-150 ml κόκκινο κρασί
-2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
-1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
-1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-3 στικ σέλερι κομμένα σε κυβάκια
-1 κύβο βοδινό
-1 ποτήρι καυτό νερό
-1 πρέζα ζάχαρη
-Αλάτι και πιπέρι
-2 κγ πάπρικα γλυκιά
-1 κγ ρίγανη ξερή
-1 σκελίδα σκόρδο τριμένο
-2 φύλλα δάφνης
-1 κσ θυμάρι ξερό
-100 ml ελαιόλαδο
Κόβουμε τα λαχανικά μας. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.Κόβουμε το κρέας μας σε μικρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε.
Σοτάρουμε σε ρηχή κατσαρόλα καλά το κρέας με το μισό λάδι και το αποσύρουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τρίβουμε με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας μας να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα από το κρέας. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε λιγάκι για να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ να κάψει και προσθέτουμε το κρέας με τα ζουμιά που έχει βγάλει στην πιατέλα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά μας, αλάτι και πιπέρι, τον κύβο και το νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 2 περίπου ώρες ή μέχρι το κρέας μας να “λιώνει”.
Αφού περάσουν 2 ωρίτσες ξεσκεπάζουμε και αφαιρούμε το κρέας μας σε μια πιατέλα και το “μαδάμε” με ένα μαχαίρι.
Ξαναρίχνουμε το κρέας μας στην σάλτσα και σβήνουμε την φωτιά. Παράλληλα έχουμε βάλει νερό με αλάτι να βράσει και ρίχνουμε μέσα τις παπαρδέλες μας για 7,8 λεπτά.
Αφού γίνουν οι παπαρδέλες σουρώνουμε και τις ξαναρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από την σάλτσα με το μαδημένο κρέας μέσα στις παπαρδέλες και ανακατεύουμε καλά καλά.
Σερβίρουμε ρίχνοντας στο κάθε πιάτο σάλτσα και κρεατάκι μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κεφαλοτύρι.