Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ξεροτήγανα νηστίσιμα

Ξεροτήγανα νηστίσιμα

0

Για τα ξεροτήγανα

-4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

-2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα τους)

-2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής

-1/4 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

-3 κ.σ. κονιάκ

-1/2 φλ. νερό (περίπου)

-Απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για το μέλωμα

-1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου

-1/2 φλ. νερό

-1/2 κ.σ. κανέλα

-1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

-Μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο

 

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά  και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια της ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Με το ροδάκι το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.

Για το τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα φύλλου από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι. Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι. Έτσι,  παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.

Με τον ίδιο τρόπο τα τηγανίζουμε όλα.

Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα. Τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.

  • Cheesecake Ντουμπάι

    Για τη βάση -250 γρ. κανταΐφι ψιλοκομμένο -85γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο -90γρ. πραλίνα ή…
  • Φραουλόπιτα αφράτη

    -250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου -150γρ. αλεύρι που φ…
  • Νηστίσιμα μπισκότα με λουκούμι

    -200 γρ. ηλιέλαιο -100 γρ. χυμό πορτοκαλιού -100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη -1 βανίλια -350 γρ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Cheesecake Ντουμπάι

    Για τη βάση -250 γρ. κανταΐφι ψιλοκομμένο -85γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο -90γρ. πραλίνα ή…
  • revithokeftedes-giaourti

    Ρεβιθοκεφτέδες με σως γιαούρτι

    250 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα 1 μέτριο κρεμμύδι 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι μαύρο πιπέρι 1-1,5 …
  • Φραουλόπιτα αφράτη

    -250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου -150γρ. αλεύρι που φ…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Cheesecake Ντουμπάι

Για τη βάση -250 γρ. κανταΐφι ψιλοκομμένο -85γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο -90γρ. πραλίνα ή…