Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ξεροτήγανα νηστίσιμα

Ξεροτήγανα νηστίσιμα

0

Για τα ξεροτήγανα

-4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

-2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα τους)

-2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής

-1/4 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

-3 κ.σ. κονιάκ

-1/2 φλ. νερό (περίπου)

-Απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για το μέλωμα

-1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου

-1/2 φλ. νερό

-1/2 κ.σ. κανέλα

-1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

-Μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο

 

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά  και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια της ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Με το ροδάκι το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.

Για το τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα φύλλου από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι. Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι. Έτσι,  παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.

Με τον ίδιο τρόπο τα τηγανίζουμε όλα.

Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα. Τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπανακόρυζο με μανιτάρια

-Ελαιόλαδο (2 κ.σ.) -Πράσο ή κρεμμύδι ψιλοκομμένο (1 μεγάλο) -Σκόρδο ψιλοκομμένο ή πολτοπο…