1½ κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα και πλυμένα
1 ½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Αμερικής
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι ντομάτα, αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ούζο
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
Κόβετε τα καλαμαράκια σε χοντρές ροδέλες και τα πλοκάμια, στη μέση. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τα καλαμαράκια. Όταν αλλάξουν χρώμα και πιούν το νερό τους, τα σβήνετε με το ούζο. Προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα καλαμαράκια για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε το ρύζι. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά χωρίς σκέπασμα. Σβήνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το καπάκι για να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά. Σερβίρετε στα πιάτα και πασπαλίζετε με μπόλικο μαϊντανό.