-10 μέτριες μελιτζάνες
-1/2 κούπα ελαιόλαδο
-250 γρ. φέτα
-200 γρ. κασέρι σε φέτες
-1 μικρή πράσινη ή κόκκινη πιπεριά
-κόκκινο γλυκό πιπέρι
-μπούκοβο
-αλατάκι
Για τη σάλτσα
-4 μέτριες ντομάτες ώριμες
-2 σκελίδες σκόρδο
-1/4 της κούπας ελαιόλαδο
-1 κ.σ. ρίγανη
-αλάτι
-πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200c. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Λαδώνουμε το πήλινο σκεύος μας. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε φέτες στο ταψί μας, με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια κάθε μιας με λαδάκι και αλατίζουμε.
Βάζουμε το ταψί στη δεύτερη από πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε με πάνω κάτω αντίσταση για 15′ από τη μια μεριά και 10′ από την άλλη ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Στο μεταξύ φτιάνουμε τη σάλτσα μας η οποία όμως είναι προαιρετική. Μπορούμε αντ’αυτής να κόψουμε δυο ντομάτες σε ροδέλες και να τις χρησιμοποιήσουμε στο μπουγιουρντί. Περνάμε τις ντομάτες από τον ρεντέ ή στο μούλτι, βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 20′..και είναι έτοιμη!
Αρχίζουμε τη συναρμολόγηση με μια στρώση μελιτζάνας, τις μισές φετούλες από το κασέρι, το 1/3 από την ποσότητα της φέτας σε κομματάκια, λίγο μπούκοβο και κόκκινο πιπέρι και τέλος πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ή 3-4 ροδέλες ντομάτας. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια τέτοια στρώση και τελειώνουμε με μελιτζάνες, φετούλα, σάλτσα, κόκκινο πιπέρι και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Δεν προσθέτουμε επιπλέον υγρά, η μελιτζάνα θα αφήσει τα δικά της και στο τέλος θα έχουμε μια ωραία δεμένη σαλτσούλα στο πάτο του φαγητού μας.
Ψήνουμε στους 200c για περίπου 30′. Προσοχή μην παραψηθεί και σωθούν τα υγρά.