Για τη βάση:
-125 gr βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κουταλάκι
-1 μέτριο αυγό
-80 gr ζάχαρη
-1 βανίλια
-200gr αλεύρι
-1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
-Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
-625 ml πλήρες γάλα
-6 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια
-50 gr ζάχαρη
-1 κουταλιά σούπας βούτυρο
-Ξύσμα ενός μέτριου πορτοκαλιού
-5-6 μήλα ανάλογα με το μέγεθος
-Μισή κούπα σταφίδες (προαιρετικά)
-Καβουρδισμένο και τριμμένο αμύγδαλο
Ετοιμάζουμε τη βάση: Χτυπάμε στο χέρι ή στο μίξερ του χεριού το βούτυρο με το αυγό και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε με το χέρι και έχουμε μια μαλακή ζύμη που κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε στο ψυγείο μια μισή ώρα τουλάχιστον για να μπορούμε να τη δουλέψουμε.
Όταν είναι έτοιμη, ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα 24-26 νούμερο, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα μέχρι πάνω, τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Φτιάχνουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν και διαλύουμε στην σε λίγο ζεστό γάλα το άνθος αραβοσίτου. Όταν πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε το διάλυμα και ανακατεύουμε να πήξει. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 μέρη. Στρώνουμε τα μήλα μέσα στην μισοψημένη ζύμη, βάζουμε λίγες σταφίδες στα κενά και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι και βάζουμε την τάρτα στο φούρνο για 40 λεπτά (στη μεσαία σχάρα). Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.