Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο Σεπτέμβριος του 2024: Ο δεύτερος πιο ζεστός μήνας στην ιστορία με ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως

Ο Σεπτέμβριος του 2024: Ο δεύτερος πιο ζεστός μήνας στην ιστορία με ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως

0

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, ο Σεπτέμβριος του 2024 καταγράφηκε ως ο δεύτερος πιο ζεστός μήνας στην παγκόσμια ιστορία, με ακραίες βροχοπτώσεις και τυφώνες να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη


Οι τελευταίες μετρήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus επιβεβαιώνουν ότι ο Σεπτέμβριος του 2024 ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ. Η συνεχής αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να καταστήσει το 2024 το θερμότερο έτος που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα, ξεπερνώντας το 2023.

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο

Ο περασμένος μήνας χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από ακραίες βροχοπτώσεις. Όπως σημειώνει η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, «σε πολλά τμήματα του κόσμου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που κανονικά καταγράφονται σε διάστημα ενός μήνα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες». Αυτή η αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων οφείλεται, σύμφωνα με την Μπέρτζες, στη θερμότερη ατμόσφαιρα που επιδεινώνει τα φαινόμενα ακραίων βροχών.

Ο Σεπτέμβριος σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τυφώνες και πλημμύρες να πλήττουν διάφορες περιοχές. Ο τυφώνας Ελίν χτύπησε τη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ, ο τυφώνας Κράθον προκάλεσε καταστροφές στην Ταϊβάν, ενώ η καταιγίδα Μπόρις έπληξε την κεντρική Ευρώπη με σφοδρές πλημμύρες. Στην Ασία, οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, ενώ φονικές πλημμύρες σημειώθηκαν στο Νεπάλ, την Ιαπωνία, καθώς και στη δυτική και κεντρική Αφρική.

Νέες ανησυχητικές θερμοκρασίες και προειδοποιήσεις

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι 14 από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900). Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, που έχει τεθεί ως στόχος για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει πλέον ανέφικτο.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), οι τρέχουσες διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν επαρκούν. Εκτιμάται ότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα.

Η κλιματική κρίση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…