-1 κιλό πράσα, σε λεπτές φέτες ή λεπτές, μέτριου μήκους λωρίδες
-3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες, ή 350 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με πιρούνι
-200 ml ελαιόλαδο
-1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
-χυμός από 1 λεμόνι
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κεντανέ λαδερά με πατάτες, βάζουμε τα πράσα σε μια λεκανίτσα γεμάτη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 10-15 λεπτά (απομακρύνεται έτσι τυχόν χώμα). Τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μέτρια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα πράσα. Τα βράζουμε για 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στην (άδεια) κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε απλώς να τα καλύψει, αλατίζουμε και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και το λάδι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν αρκετά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές και να γίνουν τα πράσα, και το φαγητό να μείνει με άφθονο λαδάκι και λιγοστό ζουμί. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, αφήνοντας όμως την κατσαρόλα πάνω του μέχρι να σταματήσει το φαγητό να κοχλάζει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με χωριάτικο ψωμί.