Για τη ζύμη
-250γρ. βούτυρο σε κυβάκια
-125γρ. ζάχαρη
-450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-50γρ. ασπρισμένο και τριμμένο αμύγδαλο
-2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-λίγο αλάτι
-1 βανιλίνη ή 2 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
-1 αβγό
Για τη γέμιση
-3/4 φλιτζανιού μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα (κεράσι, φράουλα, βατόμουρα) σπιτική ή έτοιμη του εμπορίου
-400γρ. κεράσια ανοιγμένα στη μέση χωρίς τα κουκούτσια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο Προσαρμόζουμε τους γάντζους στο μίξερ χειρός και χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη και το αλάτι. Τα προσθέτουμε στο μίγμα του βούτυρου τμηματικά εξακολουθώντας το χτύπημα. Ενδιάμεσα προσθέτουμε και το αβγό. Μόλις πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη σταματάμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία, παίρνουμε τα δύο τρίτα και τα απλώνουμε σιγά σιγά σε μια ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της τοιχώματα. Αφήνουμε την υπόλοιπη ζύμη στην κατάψυξη.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και ξεκουκουτσώνουμε τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο. Τα κόβουμε στη μέση και τα ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα. Στρώνουμε το μίγμα πάνω στη ζύμη σε όμοιου πάχους στρώση.
Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη πάνω από την κερασένια γέμιση έτσι ώστε να τη μισοσκεπάσουμε.
Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε