-1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο (3 τσουρέκια)
-250 γραμμάρια βούτυρο
-5 αυγά
-380 γραμμάρια γάλα
-340 γραμμάρια ζάχαρη
-75 γραμμάρια νωπή μαγιά (θα τη βρείς στους φούρνους της γειτονιάς σου)
-ξύσμα από τρια πορτοκάλια
-1 δόση (1 μικρό φακελάκι) μαχλέπι
-1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή μισό κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:
-250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
-250 γραμμάρια λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
Υλικά για την επικάλυψη:
-1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
-100 γραμμάρια τριμμένα αμύγδαλα
Λιώστε τη νωπή μαγιά σε χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια σας. Χτυπήστε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
Σε μια λεκάνη κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Προσθέστε το βούτυρο, το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη ,το γάλα και τη μαγιά και ζυμώστε καλά τη ζύμη.
Όταν η ζύμη μαλακώσει αρκετά και έχει μια απαλή υφή, σκεπάστε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Όταν φουσκώσει, χωρίστε τη σε τρία ίσα μέρη και ανοίξτε το καθένα σε έναν αλευρωμένο πάγκο. Το πάχος του πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.
Τρίψτε τη σοκολάτα στον τρίφτη και πασπαλίστε τη στη ζύμη. Στη συνέχεια ρολάρετε στριφογυριστά τη κάθε ζύμη και τοποθετήστε την κάθε μια σε βουτυρωμένα ταψάκια ή με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήστε τα τσουρεκάκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα ακόμα σε θερμοκρασία δωματίου. Αλείψτε το κάθε τσουρέκι με αυγό και αμύγδαλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.