Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρώτος στόχος της ΔΕΥΑΞ η μείωση του ενεργειακού κόστους

Πρώτος στόχος της ΔΕΥΑΞ η μείωση του ενεργειακού κόστους

0

Μιλά στον «Ε» ο πρόεδρος Γιάννης Ζερενίδης

 

Ενεργειακές επενδύσεις: Ξεκίνησε η κατασκευή των θερμοκηπίων για την επεξεργασία λυματολάσπης

 

Τρεις βασικούς στόχους θέτει η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΞ, ενώ παράλληλα συνεχίζει την υλοποίηση των έργων της προηγούμενης διοίκησης, έργων σημαντικών που είναι σε φάση υλοποίησης. Το αναπτυξιακό σχέδιο της δημοτικής επιχείρησης, ξεδιπλώνει στο «Ε»  ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ Γιάννης Ζερενίδης που περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων και δράσεων με απώτερο στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους με φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα που αποτελεί και την μεγάλη πρόκληση της νέας εποχής.

Ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο το έργο ύδρευσης σε Λυκοδρόμιο, Πίλημα , Γέρακα

Σε φάση υλοποίησης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο που αφορά στην κατασκευή του εξωτερικού αγωγού για την ύδρευση των οικισμών Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Πίλημα και Γέρακας. Οι συγκεκριμένοι οικισμοί, είχαν πρόβλημα όσον αφορά στην ομαλή τροφοδοσία του νερού, η οποία γίνονταν με βυτία τα τελευταία χρόνια. Μετά την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, έχουμε να φτιάξουμε έναν αγωγό 14 χλμ περίπου και να κατασκευάσουμε και δυο δεξαμενές. Η μια δεξαμενή θα γίνει στο Λυκοδρόμιο και η άλλη στο χωριό Πίλημα. Το κόστος του έργου είναι στα 1.200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αν. Τρίτσης».

Προχωρά το έργο εκσυγχρονισμού 55 αντλιοστασίων

Παράλληλα προχωρά το μεγάλο έργο εξοπλισμού 55 αντλιοστασίων στο δήμο. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση του εξοπλισμού τους και τοποθέτηση νέου με σύγχρονες προδιαγραφές και με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα καθώς επίσης και με τηλε – έλεγχο ώστε όταν σημειώνεται μια βλάβη να δίνει σήμα στον κέντρο ελέγχου και να εντοπίζεται αυτόματα το σημείο. Το έργο είναι προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ.

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των έξυπνων υδρομέτρων

 

Ένα ακόμη έργο της προηγουμένης διοίκησης είναι η προμήθεια 10.000 ψηφιακών υδρομέτρων  και η αντικατάστασή τους με τα παλιάς τεχνολογίας υδρόμετρα. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης με το έργο αυτό θα καλυφθεί από έξυπνα υδρόμετρα το 1/3 της πόλης και ήδη έχει ξεκινήσει η αντικατάστασή του απ την Οδό 12 Αποστόλων.

 

Ενεργειακές επενδύσεις: Ξεκίνησε η κατασκευή των θερμοκηπίων για την επεξεργασία λυματολάσπης

Μια σημαντική ενεργειακή επένδυση της ΔΕΥΑΞ είναι η επεξεργασία της λυματολάσπης του Βιολογικού. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδη έχει υπογράψει την σύμβαση για την κατασκευή δύο θερμοκηπίων σε ιδιόκτητό της οικόπεδο στην Διομήδεια όπου θα γίνεται αποξήρανση της λυματολάσπης του βιολογικού. Το προϊόν που θα παράγεται είναι βιολίπασμα που χρησιμοποιείται για την λίπανση των χωραφιών. Το έργο είναι της τάξης των 5 εκ. ευρώ.

Δεν προχώρησε η πράσινη επένδυση ΑΠΕ – Υπάρχει πρόθεση για την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στην Σταυρούπολη

Σ’ ότι αφορά την προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης για την σύσταση ενός Οργανισμού όπου θα συμμετέχει η ΔΕΥΑΞ, ο Δήμος Μύκης και ο δήμος Παρανεστίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι δεν προχώρησε αυτό το εγχείρημα ωστόσο ανέφερε πως πρόκειται να βγει μια Πρόσκληση για την τέτοιας μορφής επενδύσεις όπου θα συμμετέχουν δήμοι, ΔΕΥΑ και Περιφέρεια προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Είναι κάτι που θα το εξετάσει η ΔΕΥΑΞ

Αναφορικά δε με τη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής από Καύση Βιομάζας 1MW στον Δαφνώνα, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ξυλοκάρβουνου, το οποίο είχε παρουσιάσει ο προηγούμενος δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως υπάρχει πρόθεση από το νέο δήμαρχο να γίνει το εγχείρημα και πως ο ανάδοχος έχει κάνει και συμπλήρωση της μελέτης ωστόσο ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το έργο.

Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΕΥΑΞ ο κ. Ζερενίδης επεσήμανε: «Συνεχίζουμε όλα τα έργα της προηγούμενης διοίκηση. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος. Αυτός είναι ο στόχος για όλες τις ΔΕΥΑ γιατί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με το ενεργειακό κόστος. Γι’ αυτό άλλωστε εξετάζονται και σχέδια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ. Δεύτερος στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε όλες τις παλιές σωληνώσεις με νέο σύγχρονο δίκτυο και τρίτος στόχος παραμένει η ύδρευση της πόλης από τις Πηγές Παραδείσου. Ένα μεγάλο έργο που είναι στην ατζέντα της ΔΕΥΑΞ εδώ και μια 20ετία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μωραΐτης – Μαλλιαρουδάκη στην «μάχη» της διεκδίκησης της διοίκησης του ΕΒΕ Ξάνθης

Πως διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό  – Εκλογικό «παρών» του νυν προέδρου Στέλιο…