Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Μαΐου 2024

0

Για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης
Ζάχαρη την περνάνε χρόνια τώρα εκεί στην υπηρεσία Τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης. Και γιατί όχι δηλαδή; Δημόσιοι υπάλληλοι είναι!  Γιατί να κουράζονται να κάνουν μελέτες για έργα αφού υπάρχει δυνατότητα να τις δίνει ο δήμος σε ιδιώτες! Αυτοί θα τις ελέγξουν απλά και θα τις παραλάβουν. Δηλαδή από Τεχνική υπηρεσία έγινε ελεγκτική υπηρεσία. Αν δεν κάνω λάθος  αυτό το ρόλο δεν τον έχει η Πολεοδομία; Αν επίσης δεν κάνω λάθος η Τεχνική υπηρεσία δεν έχει συσταθεί για να κάνει μελέτες και έργα γι’ αυτό στελεχώνεται από μελετητές και Μηχανικούς; Γιατί λοιπόν να μην κάνουν αυτοί την δουλειά για την οποία έχουν προσληφθεί και πληρώνονται και να πληρώνουν οι δημότες τις μελέτες σε ιδιώτες; Αν είναι έτσι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τεχνική υπηρεσία!
Μ.Ξ.


Σωστή απόφαση
Αποφασίστηκε από την 1η Ιουνίου να σταματήσει η αποστολή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος «έναντι» στους καταναλωτές.
Στο εξής, οι λογαριασμοί θα είναι μηνιαίοι και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν πλέον την μηνιαία τους κατανάλωση και το αναλογούν ποσό.
Ένα πράγμα απλό και ενημερωτικό για τους καταναλωτές έπρεπε να περάσουν χρόνια για να υλοποιηθεί από την ΔΕΔΔΗΕ. Και το ωραίο της υπόθεσης; Οι καταναλωτές θα κληθούν να συσχετίσουν τον αριθμό του κινητού τους με τον αριθμό της παροχής, ώστε με γραπτά μηνύματα να ενημερώνονται για το χρόνο επίσκεψης του συνεργείου καταγραφής των μετρητών.
-Είπαμε. Πάμε μπροστά. Απλά πάμε αργά.
Γ.Δ.


Κάδοι απορριμμάτων
Θα το πω, δεν αντέχω διότι το βλέπω καθημερινά όπως κι εσείς βέβαια.
Για τους κάδους απορριμμάτων ο λόγος που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης.
Αυτοί λοιπόν οι κάδοι, όσο κι αν σας παραξενέψει η άποψή μου, αποτελούν μια εικόνα από τις πολλές για μας τους κατοίκους.
Για τη συμπεριφορά μας προς αυτούς ο λόγος. Για το πως τους χειριζόμαστε, όταν γνωρίζουμε ότι εμάς εξυπηρετούν. Μάλιστα, ο χειριστικός αυτός τρόπος, αναδεικνύει και το πολιτιστικό και κοινωνικό μας επίπεδο.
Εάν χρησιμοποιούμε απωθητικά και βίαια έναν κάδο, δεν τον υπολογίζουμε σαν δημοτική περιουσία, συμπεριφερόμαστε επιθετικά, αγνοώντας πως εμάς εξυπηρετεί.
Δεν θα αναφερθώ στις «επιδρομές» στους κάδους μερίδας κατοίκων του Δροσερού. Εδώ πλέον, η καταστροφή, η ζημιά είναι δεδομένη.
Γ.Δ.


Ειδικές Γιορτές
Λοιπόν, από τώρα ενημερώνω τους άρρενες συμπολίτες ότι στις 22 Ιουνίου τιμάται και γιορτάζεται η Γιορτή του Πατέρα. Ναι, υπάρχει κι αυτή η Γιορτή και καθόλα σωστή και απαραίτητη. Έτσι, εγκαίρως σας ενημερώνω τους πατεράδες ότι μπορείτε να οργανωθείτε και να το γλεντήσετε όπως εσείς θ’ αποφασίσετε.
Από την άλλη, παίρνω το θάρρος να προτείνω και κάτι άλλο. Εκτός από τους πατέρες, να καθιερωθεί και μια γιορτή για τις Γιαγιάδες και τους Παππούδες. Για σκεφτείτε παρακαλώ τον σημαντικό ρόλο και αποστολή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία και τις νέες οικογένειες.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικός από πολλές απόψεις. Ε, λοιπόν, δεν αξίζουν κι αυτοί μιας ειδικής Γιορτής;
-Το καταλάβατε αγαπητοί συμπολίτες ότι στη ζωή είναι απαραίτητη και η χαλάρωση και η μικρή απόδραση από τα σοβαρά. Γι’ αυτό φροντίζει το σημερινό σχόλιο, δηλαδή ένα χαμόγελο.
Γ.Δ.


Το δίκτυο Natura
Πριν 32 χρόνια, στις 21 Μαΐου 1992, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, θεσπίζοντας το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών  Natura 2000. Πρόκειται για το  μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο,  που έχει ως στόχο να προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη  και οικοτόπους της Ευρώπης.
Στις 21 Μαΐου γιορτάστηκε,  όπως κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Δικτύου Natura 2000. Γιορτάζουμε την πολύτιμη φύση μας!
Η Ελλάδα, αν και μικρή σε  μέγεθος, ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλούσια βιοποικιλότητά της, καθώς φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία ενδημικά, δηλαδή δεν απαντώνται  πουθενά αλλού στον κόσμο.
Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20%της θαλάσσιας  έκτασης της χώρας. Αρμόδιες  για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Σημειώνουμε ότι ο νομός μας, η Θράκη αλλά και η Μακεδονία περιλαμβάνουν τις περισσότερες περιοχές Natura αλλά και Ραμσάρ.
Γ.Δ.


Επιτέλους κόμβοι
Επί χρόνια τώρα έγραφα και υποστήριζα την αλλαγή νοοτροπίας από τους αρμόδιους στο να τοποθετούν παντού φωτεινούς σηματοδότες (φανάρια) σε διασταυρώσεις και γενικά να γεμίζουν τους δρόμους μ’ αυτούς.
Υποστήριζα πως η σωστή λύση είναι σε αρκετά σημεία που δημιουργείται οδικός κόμβος, να γίνεται κυκλικός κόμβος.
Πέρασαν τα χρόνια και επιτέλους, σιγά-σιγά η νοοτροπία αλλάζει. Έτσι, πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνουν δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι στον περιφερειακό των Αβδήρων κι ένας δεύτερος στα Μάγγανα.
Παράλληλα ξεκίνησε η μελέτη για κυκλικούς κόμβους στο Μυρωδάτο και στη Μάνδρα.
-Επιτέλους, έστω κι αργά, οι αρμόδιοι κατάλαβαν ποιο είναι το σωστό.
Γ.Δ.


Άφεριμ μπρε…
Κατηγορούν το ελληνικό δημόσιο ότι δεν έχει οργάνωση. Λάθος. Έχει και παραέχει.
Ναι, όταν πρόκειται να στήσουν κομπίνα για να τα κονομήσουν κάποιοι.
Όπως έγινε στην Εφορία Χαλκίδας. Εγκληματική οργάνωση με αρχηγό, υπαρχηγό και απλά μέλη.
Οι δραστήριοι αυτοί εφοριακοί λοιπόν, που δούλευαν για λογαριασμό τους βέβαια, για την τσέπη τους, ρήμαξαν τους επιχειρηματίες. Όπου διαπίστωναν ότι υπάρχει «ψαχνό», ορμούσαν. Μεθοδικά και με σύστημα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, χρησιμοποιούσαν και την ανάλογη μέθοδο.
Φυσικά, στο κόλπο συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας με διακριτούς ρόλους. Από την διευθύντρια και τους υπόλοιπους από κάτω.
Έγιναν όμως τσακωτοί μετά από καταγγελία ιδιώτη και τώρα τους περιμένει η φυλακή.
-Ελπίζω οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ να μην πραγματοποιήσουν πίεση, απεργία ή κινητοποιήσεις για την απαλλαγή τους…
Γ.Δ.


Ελάχιστο ενδιαφέρον
Τα πράγματα αλλάζουν, είναι κανόνας. Μόνο που στη χώρα μας αλλάζουν με χρονική καθυστέρηση.
Έτσι και με το λεγόμενο φοιτητικό κίνημα. Η πλειοψηφία των φοιτητών αρχίζουν ν’ αδιαφορούν για τις εκλογές τους. Το ενδιαφέρον τους είναι ελάχιστο και όπου εκδηλώνεται είναι χαλαρό, ήρεμο, μη φανατικό.
Φυσικά, προσεγγίζοντας το όλο θέμα, διαπιστώνει κανείς πως η ευθύνη βρίσκεται στην πλευρά των φοιτητών. Κι αυτό διότι απαξίωσαν, χωρίς να το θέλουν αλλά συνέβη, το ίδιο το κίνημά τους μέσω των ενεργειών τους.
Έγιναν προχθές εκλογές και κανείς εκτός των Πανεπιστημίων δεν αντελήφθη τίποτε.
Η κοινή γνώμη τις προσπέρασε αδιάφορα και μ’ ένα χαμόγελο συγκατάβασης για το επερχόμενο τέλος της προηγούμενης περιόδου και της ανατολής μιας διαφορετικής που σιγά-σιγά θα εδραιωθεί, παρά τις αντιστάσεις, μικρές, κάποιων αμετανόητων που ζουν με αναμνήσεις.
Γ.Δ.


Ο ρόλος και η αποστολή μας
Η επιμονή να πληροφορηθεί την πραγματικότητα η δημοσιογράφος και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για θέμα που τους αφορά άμεσα, ήταν η αιτία να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Ένα αποτέλεσμα που έχει σχέση με την ένταξη και του νομού Ξάνθης στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. Η δημοσιογράφος κινήθηκε προς τους αρμοδίους όταν πληροφορήθηκε από σίγουρη πηγή ότι η Ξάνθη, δεν ενδιαφέρθηκε και δεν ζήτησε την ένταξή της στην αντιχαλαζική προστασία. Συζήτησε μαζί τους, τους ενημέρωσε ότι ο νομός, οι καλλιέργειες έχουν χτυπηθεί από χαλάζι αρκετές φορές, έδειξαν κατανόηση και υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι φορείς «…εάν ενταχθεί η Καβάλα που οι φορείς της έδειξαν ενδιαφέρον, θα ενταχθεί και η Ξάνθη.»
-Ιδού λοιπόν πως εκφράζεται στην πράξη ο ρόλος και η αποστολή του περιφερειακού Τύπου και των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτόν.
Όσο για τους αρμόδιους τοπικούς φορείς που δεν ενδιαφέρθηκαν εγκαίρως να ζητήσουν την ένταξη και της Ξάνθης, ε, αυτό το αφήνουμε στην κρίση σας…
Γ.Δ.


Σταμάτησαν και πάλι οι εργασίες για το φυσικό αέριο
Αυτή η υπόθεση με το φυσικό αέριο είναι μια πονεμένη και παλιά ιστορία ενδεικτική κάποιων παθογενειών στην χώρα μας. Για το φυσικό αέριο μιλάμε στην Ξάνθη εδώ και μια 20ετία. Έρχεται δεν έρχεται…Θα έρθει δεν θα έρθει…Αμέτρητα ρεπορτάζ έχουμε στο αρχείο μας για το φυσικό αέριο! Τέλος πάντων πανηγυρίσαμε όταν επιτέλους έπεσαν οι υπογραφές και ξεκίνησαν οι εργασίες. Και τώρα ενώ άρχισε να θερμαίνεται και το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για συνδέσεις τα έργα σταμάτησαν από τον Σεπτέμβριο. Ο υπεργολάβος που έβαλε ο εργολάβος, που πήρε το έργο από την ΔΕΔΑ, που είναι ο φορέας υλοποίησης και αναθέτουσα αρχή, σταμάτησε αφού έσκαψε τον Μάρτιο δύο οδούς. Και τώρα ποιος ξέρει πότε ο εργολάβος, που είναι μια μεγάλη γνωστή εταιρεία, θα βρει νέο υπεργολάβο και αν τελικά η ΔΕΔΑ κάνει νέο διαγωνισμό για να ανακηρυχθεί νέος ανάδοχος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει 2 χρόνια τουλάχιστον οπότε επί δύο χρόνια δεν θα ανοίξει ούτε μία νέα γραμμή και δεν θα γίνει καμιά σύνδεση απ’ αυτές που έχουν προγραμματιστεί. Με λίγα λόγια το έργο του φυσικού αερίου στην πόλη μας έχει τελματώσει και ουδείς ενδιαφέρεται πλην από αυτούς που περιμένουν να συνδεθούν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Ιουνίου 2024

Μια εικόνα χαλάρωσης Ο γνωστός συμπολίτης μας γιατρός Νίκος Ιωσηφίδης, άνετος, αφού ήπιε τ…