Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία ΔΥΠΑ: Έρχεται πρόγραμμα για 25.000 προσλήψεις ανέργων με μισθό 830 ευρώ

ΔΥΠΑ: Έρχεται πρόγραμμα για 25.000 προσλήψεις ανέργων με μισθό 830 ευρώ

0

Προ των πυλών βρίσκεται νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε χιλιάδες ανέργους. Ειδικότερα πρόκειται για πρόγραμμα  απόκτησης επτάμηνης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν μηνιαίες αποδοχές στα επίπεδα του κατώτατου μισθού για επτά μήνες. Ο μισθός τους δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ (μικτά).

Επίσης, θα χορηγείται αναλογία δώρων και επιδόματος αδείας. Για το χρονικό διάστημα που θα συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα υπάγονται στη μικτή ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Οι πάροχοι δεν θα λάβουν κάποια αποζημίωση, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα, μετά τη λήξη του επταμήνου να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στη θέση τους, καλύπτοντας το μισθό τους.

Προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι που θα προκύψουν να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης αλλά και κατάρτισης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ,  εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και ο στόχος της ΔΥΠΑ είναι η  διαδικασία υποβολής αιτήσεων να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.

Η δράση περιλαμβάνει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για χρονικό διάστημα 7 μηνών, σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και θα παραμένει «ανοιχτή» μέχρι να καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις ή μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στο σχετικό προϋπολογισμό.

Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ ο οποίος θα αναζητά από το μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., τα άτομα που πληρούν τις προδιαγραφές της ζητούμενης θέσης προεργασίας. Η επιλογή και υπόδειξη των υποψηφίων θα πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη, τα τυπικά τους προσόντα, καθώς και τις δεξιότητες και την επαγγελματική τους εμπειρία, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη σύζευξη προσόντων και θέσης εργασίας.

Οι άνεργοι πρέπει να είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης τουλάχιστον και οι προσλήψεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε όλη τη χώρα.

Πόσους εργαζόμενους μπορούν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν περισσότερους από έναν ανέργους ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν ήδη.

Ο αριθμός των ανέργων που θα μπορούν να απασχοληθούν κατ΄ανώτατο όριο εντός της ίδιας επιχείρησης ανάλογα με το ήδη υπάρχον προσωπικό διαμορφώνεται ως εξής:

— Σε επιχειρήσεις με υφιστάμενο προσωπικό έως 3 άτομα προσλαμβάνεται 1 άνεργος.

— Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 4 ως 9 άτομα προσλαμβάνονται ως 2 άνεργοι.

ΔΥΠΑ: Στους 871.314 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

— Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 10 ως 19 άτομα μπορούν να προσληφθούν ως 3 άνεργοι.

— Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 ως 30 άτομα μπορούν να προσληφθούν ως 5 άνεργοι.

— Επιχειρήσεις με προσωπικό από 31 ως 50 άτομα μπορούν να αιτηθούν την πρόσληψη ως 8 ανέργων από το πρόγραμμα.

— Σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων μπορούν να προσληφθούν ως 20 άνεργοι μέσω του προγράμματος.

Οι άνεργοι θα επιλεγούν-υποδεχθούν από τους εργασιακούς συμβούλους των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων που θα ζητήσουν οι επιχειρήσεις.

Ποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια σε προγράμματα και έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 200.000 ευρώ.

Επίσης στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους, κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν την υποβολή των αιτήσεων.

Δεν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, τα 2 προηγούμενα χρόνια για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας “υψηλής” ή “πολύ υψηλής” σοβαρότητας, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι επιχειρήσεις ΚΤΕΛ, οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία, κ.ά.

Ποιοι άνεργοι αποκλείονται

Από την πλευρά των ανέργων θα αποκλείονται όσοι απασχολήθηκαν στην ίδια επιχείρηση τους τελευταίους 24 μήνες πριν την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Επίσης δεν μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι οι οποίοι είχαν εργαστεί για την ίδια ειδικότητα σε άλλον εργοδότη.


Χωρίς Αγγλικά μόνιμες προσλήψεις για ΠΕ και ΤΕ


 “Τρέχουν” οι αιτήσεις

 Για τις διοικητικές θέσεις τα βασικά προσόντα που απαιτούνται για την συμμετοχή στην 2Κ/2024 είναι το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (για θέσεις ΠΕ ή ΤΕ αντίστοιχα) και το πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ.

Η προκήρυξη 2Κ/2024 προβλέπει 817 μόνιμες προσλήψεις για υποψηφίους 47 διαφορετικών ειδικοτήτων σε 109 περιοχές της χώρας.

Είναι η μεγαλύτερη προκήρυξη της χρονιάς για πτυχιούχους ΤΕΙ (617 θέσεις)

Πρόκειται για πανελλαδικό διαγωνισμό δεδομένου ότι διατίθενται θέσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα

Περιλαμβάνει πλήθος παραϊατρικών ειδικοτήτων. Ανάλογη προκήρυξη για τις συγκεκριμένες ειδικότητες δεν πρόκειται να ξαναβγεί σύντομα

Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει συμμετάσχει ένας υποψήφιος στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για να κάνει αίτηση στην 2Κ/2024

Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στον κόμβο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) έχει ήδη ξεκινήσει για την προκήρυξη 2Κ/2024 και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2024.




Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 817 μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία


Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 2Κ/2024 του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητα οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών (3) ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Ν.Π.Ι.Δ.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης καθώς και θέσεων (από μεταφορά) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ανωτέρω διαδικασία λήγει στις 31 Μαΐου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για μετάβαση στον αναγεννητικό τουρισμό

Έργο που συμμετέχει το ΕΒΕ Ξάνθης – Ενημέρωση σε φορείς και επιχειρήσεις της Ξάνθης   Τι ε…