Ήταν καιρός
Αυτός που προξενεί ζημιά σε δημόσια περιουσία, την πληρώνει. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας για τις ζημιές και βανδαλισμούς που προξενούν μαθητές στα σχολεία τους.
Καλείται ο γονιός, ενημερώνεται για τη ζημιά και υποχρεώνεται στην αποκατάστασή της. Εάν αρνηθεί, το κόστος της ζημιάς στέλνεται και βεβαιώνεται στην Εφορία.
Χειροκροτώ και αισιοδοξώ επιτέλους ότι αρχίζουμε ν’ αλλάζουμε προς το καλύτερο. Όμως χρειάζονται οι αλλαγές να επεκταθούν σε όλο το εύρος της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας. Κι αυτό διότι μόνον έτσι θα σταματήσουν οι κλοπές, βανδαλισμοί, ζημιές που προξενούν κάποιοι ανόητοι προοδευτικοί του γλυκού νερού.
Γ.Δ.
Πιθανή επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θράκη
Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις στην πολιτική επικαιρότητα των ευρωεκλογών, ότι θεωρείται πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θράκη.
Κι όταν βέβαια λέω Θράκη δεν εξαιρώ την Ξάνθη.
Οι ενδείξεις στηρίζονται στη βαρύτητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία σε Μακεδονία και Θράκη.
Μάλιστα η επίσκεψη μετά τη Μακεδονία θα ξεκινήσει από τον Έβρο λόγω και των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές.
Έτσι, η Ν.Δ. για τις δύο αυτές περιοχές θα χρησιμοποιήσει ειδική καμπάνια για συσπείρωση των οπαδών της για αποφυγή διαρροών προς τα δεξιά.
-Μετά τα παραπάνω, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Γ.Δ.
Αγοράζουμε για καλό σκοπό
Τις ημέρες που έρχονται, τις γιορτινές, υπάρχει εδώ και χρόνια μια παράμετρος διαφορετική, γεμάτη ανθρωπιά, συναίσθημα και στήριξη.
Μια στήριξη προς τον πλησίον από Συλλόγους, Σωματεία και άλλους φορείς. Οι οποίοι μέσω της πώλησης κάποιων δημιουργημάτων τους, ενισχύουν φτωχές oικογένειες, μοναχικούς γέροντες και γερόντισσες, μικρά παιδιά.
Πρόκειται για τα γνωστά Bazaar που μας προσκαλούν για να δούμε και ν’ αγοράσουμε ό,τι θέλουμε από τα διάφορα, όμορφα και πρακτικά δικά τους δημιουργήματα.
Αξίζει ως εκ τούτου, όσοι πιστεύουμε στο ρόλο και την αποστολή αυτών των πρωτοβουλιών, να ενισχύσουμε τους φορείς με μια αγορά επίκαιρη με το Πάσχα που έρχεται.
Γ.Δ.
Επιτέλους τέλειωσε ο αναδασμός στο Εράσμιο
Ανάσα ανακούφισης για τους κατοίκους του Ερασμίου! Επιτέλους μετά από 30 χρόνια αναμονής μπήκαν πλέον στα νέα τους χωράφια για να καλλιεργήσουν και ήδη μάλιστα κάποιες καλλιέργειες έχουν φυτρώσει! Έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες, έγινε η ανάρτηση και ο καθένας ξέρει τα νέα του κτήματα. Βέβαια μιλάμε για τα παιδιά και τα εγγόνια των αρχικών δικαιούχων που τα ανέλαβαν στις πλείστες των περιπτώσεων!
Αυτό που απομένει είναι να γίνει η διαμόρφωση, τα παράλληλα έργα δηλαδή που είναι στο στάδιο της μελέτης.
Μ.Ξ.
Δεν θέλουν να χάσουν τη διαχείριση του νερού οι δήμοι της ΑΜΘ
Αντίθετη είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων στο σχέδιο που δρομολογείται για ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό ή περιφερειακό επίπεδο. Βέβαια αυτό είναι ακόμη σε επίπεδο συζητήσεων από το Υπουργείο, χωρίς να έχει γίνει νομοσχέδιο ωστόσο οι δήμοι της περιφέρειάς μας πιάνουν την δουλειά του ζεστά και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους. Και τα επιχειρήματά τους είναι ισχυρά. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι χρεωμένες ως τον λαιμό κυρίως στην ΔΕΗ, καθώς πληρώνουν με οικιακό τιμολόγιο και όχι με βιομηχανικό, όπως ζητούν εδώ και χρόνια, είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει κακοδιαχείριση και δεν μπορούν να κάνουν ενεργειακές επενδύσεις μέσα από σχήματα, ώστε να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους, όμως σε περίπτωση που γίνει αυτό και περάσει σε περιφερειακό επίπεδο η διαχείριση του νερού θα ανοίξει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Όλο και κάποιος Διευθύνων σύμβουλος θα αποφασίζει για την τιμολογιακή πολιτική. Και σκεφτείτε τώρα να πληρώνει το ίδιο το νερό ο χαμηλοσυνταξιούχος των Αβδήρων ή του Παρανεστίου με τον Αλεξανδρουπολίτη ή τον Ξανθιώτη αστό. Βέβαια είναι και το άλλο, ότι οι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κάνουν πολιτική με το τιμολόγιο όταν τους βολεύει, δηλαδή προεκλογικά!
Και επίσης οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις που αντλούν πόρους από προγράμματα και κάνουν έργα. Ούτε αυτό θέλουν να το χάσουν οι δήμοι.
Μ.Ξ.
Πότε θα’ ρθει εδώ η μέρα αυτή
Πριν λίγες ημέρες, από τη στήλη αυτή, σχολίαζα την ασφυκτική πίεση που ασκεί η κεντρική κυβέρνηση μέσω των υπουργείων στην τοπική αυτοδιοίκηση περιφερειακής και δημοτικής πλευράς.
Αποδελτίωσα μια δήλωση ενός Έλληνα αυτοδιοικητικού ο οποίος ζει στη Σουηδία και είναι δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σόλνα λίγο έξω από τη Στοκχόλμη.
Δήλωσε ο συμπατριώτης μας Γιώργος Κοντορίνης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του δήμου. Είπε λοιπόν «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη είναι αρκετά διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα, αφού οι περιφέρειες και οι δήμοι στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη λειτουργία τους και περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ οι πόροι και τα χρήματα που λαμβάνουν από τους πολίτες μέσω φόρων κατευθύνονται απευθείας στα ταμεία των δήμων για έργα».
Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες για το τι γίνεται στον δήμο Σόλνα. Αρκεί όσα είπε ο συμπατριώτης μας.
-Άραγε πότε θα’ ρθει η μέρα αυτή στην πατρίδα μας;
Γ.Δ.
Εδώ είναι Ελλάδα
Εδώ στη χώρα μας το τι ακριβώς συμβαίνει το γνωρίζουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί πολύ καλά.
Πρώτο και σημαντικό και ιδιαίτερα προσβλητικό για την αξιοπρέπεια των δημάρχων.
Για να εγκριθεί ένα έργο, για να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη, για να προωθηθεί μια ιδέα, πρώτον χρειάζεται μεγάλος χρόνος.
Δεύτερο για να καλύψει ο δήμαρχος κάποιες ανάγκες και υποχρεώσεις του δήμου, να λάβει κάποιες πρωτοβουλίες για αυτοχρηματοδότηση, πρέπει να προσέλθει ως επαίτης στο υπουργείο, να περιμένει να τον δεχτεί ο υπουργός και αν δεν είναι «δικός» μας, να πάρει κάποιο μικροποσό. Κατάντια δηλαδή και παρακμή, μιζέρια και ξεφτίλα.
Έτσι όμως όπως και με άλλα πολλά τερτίπια η αυτοδιοίκηση θα μείνει πίσω για αρκετά χρόνια ακόμη.
Γ.Δ.
«Εξαφανίστηκαν» οι επιταγές
Οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες αναγνώστες της στήλης είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζουν διότι το ζουν. Δηλαδή γνωρίζουν πως η κυκλοφορία των επιταγών στην αγορά, την πιάτσα, έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα.
Η πτώση ξεκίνησε με την οικονομική κρίση, ακολούθησε η πανδημία και τα «χαρτιά» αποσύρθηκαν από την αγορά. Κυκλοφορούν λίγες επιταγές κι αυτές με ιδιαίτερα «στενές» ημερομηνίες εξόφλησης.
Το κύκλωμα των εμπορικών συναλλαγών σε ένα μεγάλο βαθμό έχει ρυθμιστεί μόνο του, φύγαν οι παπατζήδες από την αγορά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές και πλέον η διακίνηση γίνεται με κατάθεση του ποσού πριν αποσταλεί ή αντικαταβολής.
Εξυγιάνθηκε έτσι η αγορά, βγήκαν στο περιθώριο οι σκάρτοι έμποροι της κακιάς ώρας κι αυτό λειτούργησε υπέρ και των δύο μερών. Τόσο του παραγωγού όσο και του εμπόρου.
Προσωπικά έχω να δω επιταγή κάτι χρόνια, ενώ γραμμάτιο κάποιες δεκαετίες πλέον, ενώ η μετάβαση σε τραπεζικό γκισέ έχει σταματήσει οριστικά πλέον.
Γ.Δ.
Καταναλώνεις; Πληρώνεις
Πρόπερσι, η Εφημερίδα μας παρουσίασε ένα ρεπορτάζ που ξάφνιασε με το περιεχόμενό του την κοινή γνώμη της πόλης. Κι αυτό, διότι αποκαλύφθηκε μια απίστευτη πραγματικότητα.
Σας υπενθυμίζω το ρεπορτάζ το οποίο μάλιστα συνοδεύονταν και από φωτογραφίες. Τι συνέβη, τι έδειχναν οι φωτογραφίες και που αναφερόταν το ρεπορτάζ;
Γινόταν αναφορά σε στοίβες με χιλιάδες φακέλους κλειστούς που περιείχαν λογαριασμούς από ΔΕΗ, ΔΕΥΑΞ, COSMOTE, Τράπεζες διάφορες.
Πεταμένοι φάκελοι, σίγουρα απλήρωτοι, με ονόματα παραληπτών κανονικά, πεταμένοι.
Ποιοι τους πέταξαν; Άγνωστο. Σημασία είχε και συνεχίζει να έχει ότι οι λογαριασμοί ήταν απλήρωτοι. Και οι περισσότεροι ήταν για κατοίκους Δροσερού.
Προσωπικά είμαι βέβαιος πως το ίδιο ισχύει και σήμερα. Ελάχιστοι κάτοικοι στο Δροσερό πληρώνουν το ρεύμα και το νερό που καταναλώνουν…
Το ποιος φταίει για την κατάντια αυτή είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία…
Γ.Δ.
Καιρός ήταν
Κι έρχεται τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει σε τάξη το θέμα των κακοπληρωτών ή καθόλου πληρωτών φαντάζομαι.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο, κάποιος που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του θα μπορεί να έχει προθεσμία μέχρι τέσσερις μήνες. Μετά θα του κόβεται το ρεύμα, εκτός εάν βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοπληρωτών.
Άργησε, αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ. Γιατί το λέω αυτό; Διότι, πιστεύω, πως όλοι γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ, οι άλλοι πάροχοι, οι ΔΕΥΑ, ο ΟΤΕ, δεν χάνουν τα χρήματά τους. Όχι. Την χασούρα από τους απατεώνες και μπαταχτσήδες την υπολογίζουν και την εισπράττουν από τους σωστούς πελάτες που αυτοί πληρώνουν τελικά ακριβά τις παροχές των εταιρειών.
Ήταν καιρός να ξεκινήσει αυτό το μέτρο. Κι οφείλει να το κάνει και ο δήμος Ξάνθης και οι υπόλοιποι με το νερό της ύδρευσης. Πολιτικάντηκες πολιτικές και τερτίπια να σταματήσουν, και όλοι όσοι απολαμβάνουν και χρησιμοποιούν μια υπηρεσία, οφείλουν να την πληρώνουν.
Γ.Δ.