Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

Μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

0

-1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο

-500-600 γρ. παστό μπακαλιάρο

-100 γρ. ρύζι καρολίνα

-1 κρεμμύδι ξερό

-2 σκελίδες σκόρδο

-1 μεγάλο πράσο

-1 πορτοκάλι

-1 φύλλο δάφνη

-1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

-1 μικρό ματσάκι άνηθο

-1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

-1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη

-Ελαιόλαδο 50 ml περίπου

-Αλάτι, Πιπέρι

Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά.

Αν χρησιμοποιούμε παστό μπακαλιάρο τον ξαρμυρίζουμε για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό του κάθε 4-6 ώρες περίπου.

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τον μπακαλιάρο με το φύλλο δάφνης και 250 ml νερό για 10 λεπτά. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το μπακαλιάρο και κρατάμε το ζωμό ζεστό. Σε μπολ «μαδάμε» τον μπακαλιάρο και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αρωματικά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, το ρύζι και τα υγρά που βράσαμε τον μπακαλιάρο, πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι.

Ελέγχουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Μόλις μαλακώσει το ρύζι, αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, και ψιλοκομμένα τον άνηθο & τον μαϊντανό. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε 4 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε καλά με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε κι αυτά ένα-ένα με ελαιόλαδο.

Χαράζουμε με κοφτερό μαχαιράκι, ραντίζουμε με λίγο νερό και αλείφουμε με ελαιόλαδο το επάνω φύλλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά και σερβίρουμε!

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…