-1000 γρ. φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
– 250 γρ. κους κους
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
– 4 σκελίδες από φρέσκο σκόρδο
– 2 μεγάλες ντομάτες
– 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
– 250 ml. ντοματοχυμό
– ½ από ένα ματσάκι άνηθο
– ¼ από ένα ματσάκι μαϊντανό
– 50 ml. ούζο
– Ελαιόλαδο
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το μαϊντανό, τις ντομάτες και κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες. Σε βαθύ, ευρύχωρο τηγάνι σωτάρουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και πιπέρι, ανακατεύμε για λίγο και προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τις ντομάτες, το ούζο, το μαϊντανό και 1-2 κλωναράκια ψιλοκομμένο άνηθο. Προσθέτουμε 150 ml. νερό και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει αλλά όχι να πήξει.
Αποσύρουμε την καυτή σάλτσα, προσθέτουμε τα καλαμάρια, 200 γρ. κους κους, λίγο ελαιόλαδο, τον μάραθο ψιλοκομμένο και αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι, αφήνουμε 10-15 λεπτά και σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο άνηθο.