Ξεκίνησε από χθες, και νωρίτερα από ποτέ, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με προνυμφοκτονία – Ευνόησε τα κουνούπια ο ήπιος χειμώνας
Μιλά στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνος για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, Κ. Βενετίδης
Ενεργοποιήθηκε από χθες Τρίτη 26 Μαρτίου το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με την πρώτη φάση που περιλαμβάνει προνυμφοκτονία με επίγειους ψεκασμούς από ειδικά συνεργεία σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες. Είναι πρώτη φορά που το πρόγραμμα ξεκινά τόσο νωρίς και δη από τον μήνα Μάρτιο καθώς η αναγκαιότητα που το επέβαλλε είναι οι κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τα κουνούπια.
Ξεκίνησε από χθες η προνυμφοκτονία σ’ όλες της περιφερειακές ενότητες πλην Δράμας
Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας που έχει και την αρμοδιότητα της καταπολέμησης κουνουπιών Κωνσταντίνος Βενετίδης, η προετοιμασία ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο και το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά μέσα στον Μάρτιο γιατί από τα συνεργεία που έχουν κάνει ελέγχους εντοπίστηκαν προνύμφες και κρίθηκε σκόπιμο να ξεκινήσει η προνυμφοκτονία άμεσα: «Ξεκινήσαμε με επίγειους ψεκασμούς την φάση της προνυμφοκτονίας. Έχουμε αδειοδότηση και για προνυμφοκτονία από αέρος. Αν διαπιστώσουμε ότι σε κάποια σημεία χρειάζεται και εναέρια προνυμφοκτονία θα πράξουμε καταλλήλως. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό γιατί εξουδετερώνονται οι προνύμφες πριν γίνουν ακμαία κουνούπια. Η περιφέρειά μας είναι ο…παράδεισος των κουνουπιών. Η παραέβρια περιοχή συγκεντρώνει πολλά κουνούπια, το ίδιο και οι παραλιακές περιοχές της Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας. Έτσι ξεκινήσαμε σ’ όλες αυτές στις περιφερειακές ενότητες εκτός της Δράμας που έχει τα λιγότερα προβλήματα με τα κουνούπια», επεσήμανε ο κ. Βενετίδης.
Ενέργειες για να δοθεί νωρίτερα η αδειοδότηση και εναέρια ακμαιοκτονία
Να σημειώσουμε ότι μετά το στάδιο της προνυμφοκτονίας, το πρόγραμμα καταπολέμησης περιλάμβανε και ακμαιοκτονία και όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βενετίδης γίνονται από τώρα ενέργειες ώστε να δοθεί η αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος από το Υπουργείο, μέσα στον Μάιο: «Πέρσι είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά γιατί καθυστερήσαμε να πάρουμε την άδεια για ακμαιοκτονία από αέρος. Την περιμέναμε τον Ιούνιο και την πήραμε τελικά τον Αύγουστο κι αυτό είναι πολύ βασικό για την σωστή καταπολέμηση. Φέτος θα διεκδικήσουμε να έχουμε από τον Μάιο την αδειοδότηση. Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην συνέχεια στην όχληση των πολιτών και στον τουρισμό».
Ο κ. Βενετίδης πρόσθεσε ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι για τρία χρόνια και πως φέτος είναι η δεύτερη χρονιά. Τα συνεργεία που κάνουν τους ψεκασμούς είναι των 10 ατόμων για τον Έβρο, των 7 για την Ροδόπη, 6 για Ξάνθη, 8 για Καβάλα και 4 για την Δράμα: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια με τους περιορισμούς που θέτει το Υπουργείο. Για το λόγο αυτό θα έχουμε και μια συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με στόχο να εξηγήσουμε την ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ προκειμένου να παρακαμφθούν τα στεγανά και οι περιορισμοί που μας θέτει για να κάνουμε σωστά την δουλειά μας και να είμαστε αποτελεσματικοί».
Αναμένεται έξαρση του ιού του Δ. Νείλου
Τέλος, όπως μας ανέφερε φέτος αναμένεται μια έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει περιοδικότητα των 3 ετών. Αλλά και για αυτό έχουν ληφθεί μέτρα με τις παγίδες και τα κοτόπουλα – ανιχνευτές. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μια δράση όπου τα κοτόπουλα – ανιχνευτές τοποθετούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Έτσι μέσω της εξέταση αίματος διαπιστώνεται αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή και δίδονται κατάλληλες οδηγίες στους κατοίκους.