Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αντιπαραθέσεις για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου
Έντονες αντιπαραθέσεις επιφύλαξε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς στο τραπέζι, εκτός από καθαυτό το θέμα, έπεσε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου.
Κ. Μητσοτάκης: Στο πέρασμα της ιστορίας, η οικογένεια ακολουθεί τις εποχές
Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπερασπίστηκε παρεμβαίνοντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα σαφή μηνύματα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες του συντηρητικού ακροατηρίου. «Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απάντησε επίσης και στην Εκκλησία. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» διαμήνυσε. Αλλά εκτίμησε ότι το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τελικά δεν θα χαλάσει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία σοβαρή για τη Δημοκρατία ανισότητα. «Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», τόνισε.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση, που κάνει τη ζωή αρκετών πολιτών πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. «Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα μας, κάτι που απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας. Ώστε να καταστούν ορατοί άνθρωποι ως τώρα αόρατοι και παιδιά θα βρουν τη θέση τους δίπλα σε όλα τα άλλα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι και οι δύο γονείς ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, να πηγαίνουν στο γιατρό και εάν ο μόνος αναγνωρισμένος γονέας χαθεί να οδηγούνται σε κάποιο μακρινό συγγενή ή σε ίδρυμα, χωρίς να μπορούν να κληρονομήσουν ή να εξασφαλίζονται με διατροφή σε περίπτωση που οι γονείς χωρίσουν. «Αυτό το κενό καλύπτουμε, επιτρέποντας σε όσους το επιθυμούν να σφραγίσουν τη σχέση τους στο δημαρχείο», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε άλλωστε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ισχύει ήδη σε 36 χώρες του κόσμου. «Στο πέρασμα της ιστορίας, η οικογένεια ακολουθεί τις εποχές. Μπορεί να προέκυψε η κλασική οικογένεια πριν χιλιάδες χρόνια με σκοπό την κατοχύρωση της πατρότητας. Οι μορφές της οικογένειας όμως άλλαζαν», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών το κράτος οφείλει να προωθεί την ισότητα απέναντι στο νόμο. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ή για να το πω πιο λαϊκά, ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έκθεση του Economist για τον δείκτη Δημοκρατίας στην Ελλάδα και επεσήμανε απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «αυτά δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πάνε ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν κατά της πατρίδας ενώ πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο, και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα».
Είπε επίσης ότι αποδεικνύεται πως η κοινωνία διαθέτει μεγαλύτερη ωριμότητα και νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και αρκετούς πολιτικούς.
Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το νομοσχέδιο, γιατί πάει την κοινωνία μπροστά
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι οι βουλευτές του θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αν και «ατελές», επανέλαβε ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.
Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της ΝΔ και στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της ΝΔ να το ψηφίσει μόνη της.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. σχολίασε ότι το νομοσχέδιο είναι «ατελές», ωστόσο τόνισε ότι «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα αυτό το νομοσχέδιο δε θα ερχόταν».
Επιπλέον ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο κ. Σκέρτσος και η κ. Συρεγγέλα είπαν ότι το νομοσχέδιο αυτό καλύπτει την κατεύθυνση του Συντάγματος για καταστατική ισότητα και έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό αν οι βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. που δεν θα το ψηφίσουν, παραβιάζουν την αρχή της καταστατικής ισότητας και τις αρχές που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία. «Όσοι βουλευτές και υπουργοί δεν το ψηφίσουν αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Συμφωνείτε ή όχι, κ. πρωθυπουργέ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι πώς οι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. δεν θέλουν την προστασία των παιδιών και θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς».
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η Έλ. Ακρίτα και η Αθ. Λινού έχουν καταθέσει «δύο πολύ σοβαρές» τροπολογίες, ζητώντας εκ νέου από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα τις στηρίξει. Επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα δύο ζητήματα που δεν λύνονται από την κυβέρνηση: το τεκμήριο γονεϊκότητας για παιδιά που αποκτώνται εκτός γάμου και δεν έχουν δύο γονείς, και τα «σοβαρά προβλήματα εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης με τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που έγιναν από τη Ν.Δ.».
Είπε ακόμη ότι με την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις για «το ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Φτάσατε να το συγκρίνετε με το δημοσίευμα του “Economist”. Δηλαδή την άλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσετε εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, να τους πείτε ότι δε σας λογαριάζω, κύριοι ευρωβουλευτές, γιατί προτιμώ να δίνω αξία στο δημοσίευμα του “Economist” και να γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια, γιατί αυτό είπατε προηγουμένως κ. πρωθυπουργέ», είπε.
Επανέλαβε ότι «ανθέλληνας είναι όποιος κάνει μαύρο πρόβατο την Ελλάδα στην Ευρώπη, όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όποιος δεν βοηθάει να επιλυθούν εγκλήματα όπως της Πύλου και των Τεμπών», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Να μιλήσετε για την ελευθερία του Τύπου, για τη δολοφονία Καραϊβάζ, για τις απειλές κατά δημοσιογράφων, για όλα αυτά που έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά για την ουσία, όχι γιατί οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν την αλήθεια και γιατί επιτέλους η αλήθεια ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο -αλλά δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στην ελληνική Βουλή». Ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό πότε θα δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση «στον πραγματικό δικαστή όλων μας που είναι ο ελληνικός λαός». Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι η Ν.Δ, δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση» και χρειάστηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.
Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας στην κυβέρνηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, το οποίο είναι ατομικό τους δικαίωμα, αλλά «εδώ μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα, που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων».
Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε ουδέτερο, ούτε ασήμαντο και δεν έρχεται απλώς να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών που ήδη υπάρχουν με τον σύντροφο ή την σύντροφο του βιολογικού ή θετού γονέα, προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να λυθούν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Αντίθετα φέρνει ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην τεκνοποίηση, στην τεκνοθεσία, στην κατεύθυνση ακόμα πιο γενικευμένης εμπορευματοποίησης, αλλά και στη νομική κατοχύρωση της γονικής μέριμνας».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ισχυρίζεται ότι θεσμοθετεί το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην κοινή τεκνοθεσία αποκρύπτοντας το αντιδραστικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις στα ζητήματα παιδικής προστασίας με την ιδιωτικοποίηση των υιοθεσιών και την εμπορευματοποίηση της αναδοχής».
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα
«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία, να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας. Γιατί, η ηγεσία είναι το παράδειγμα. Ηγεσία δεν είναι να παίζεις κομματικά παιχνίδια και να επιτρέπεις να διαιωνίζονται οι διακρίσεις και το μπόουλινγκ στη κοινωνία».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ότι «δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα».
Αλ. Χαρίτσης: «Αυτό το νομοσχέδιο ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα»
Με μια δυνατή ομιλία ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως νίκη του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ, κατακεραυνώνοντας, παράλληλα, την κυβερνητική υποκρισία, αλλά και τα άθλια λόγια που ακούστηκαν εντός της Ολομέλειας.
Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς σημείωσε στην ομιλία του «συζητάμε για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανθρώπων. Συζητάμε για θεμελιώδη ζητήματα που ενώ θα έπρεπε να ισχύουν, δεν ισχύουν για όλα τα άτομα».
Αφιέρωσε τη σημερινή ημέρα σε επιφανείς εκπροσώπους του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ που δεν βρίσκονται εν ζωή για να υπογραμμίσει «το νομοσχέδιο είναι μια νίκη του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ και έτσι πρέπει να είναι γιατί ανήκει στο κίνημα».
Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς στηλίτευσε σε υψηλούς τόνους τα όσα ακραία ακούστηκαν αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια κάνοντας λόγο για μισαλλοδοξία και ρατσισμό στα όρια του ποινικού κώδικα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζιος έκανε μία αναδρομή στην προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό, τι και να κάνετε», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Πρόοδος για εμένα, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε τι είναι; Είναι ο Έλληνας να έχει καλές παροχές υγείας, που δεν τις έχει. Είναι να έχει ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που δεν τον έχει», δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.
«Είναι αδιανόητο να παραβιάζουμε το ιερό δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα, όπως ο Δημιουργός Θεός το προόρισε από τη φύση του», είπε ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος.