Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος για τις κλιματικές καταστροφές που έρχονται

Ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος για τις κλιματικές καταστροφές που έρχονται

0

Ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ είναι μόνο μια μικρή «γεύση» του τι μπορεί να επακολουθήσει – Ποιοι είναι οι φόβοι των επιστημόνων


Από τις καταστροφικές και θανατηφόρες πλημμύρες στην Καλιφόρνια, έως την εθνική τραγωδία που βιώνει η Χιλή, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο πλανήτης δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τις κλιματικές καταστροφές που χτυπούν πλέον με αυξανόμενη συχνότητα.

Όλα αυτά, την ώρα που η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από ανθρώπινο παράγοντα, συνεχίζει να σπάει ρεκόρ. Την πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία ακολούθησε ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Πολλές περιοχές το βόρειο ημισφαίριο κατακλύζεται από καύσωνες που θα ήταν πιο φυσιολογικοί τον Ιούνιο.

Οι επιστήμονες της θάλασσας είναι συγκλονισμένοι από την παρατεταμένη και έντονη ζέστη στην επιφάνεια των ωκεανών. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η υπερβολική ζέστη είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. αλλά και η κοπή δασών. Αυτό ενισχύθηκε και από φυσικούς παράγοντες, όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο, φαινόμενο που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του Ειρηνικού Ωκεανού, που ξεκίνησε πέρσι και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη το νωρίτερο.

Η φετινή χρονιά έχει μία στις τρεις πιθανότητες να είναι ακόμη πιο ζεστή από το περσινό ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Όσο υψηλότερη είναι η παγκόσμια θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών και πλημμυρών. Μόνο αυτόν το μήνα σημειώθηκαν δύο ζοφερά ρεκόρ τέτοιων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα. Οι φονικές φωτιές στη Χιλή έρχονται μετά από μια δεκαετία ξηρασίας στην περιοχή και μια μετατόπιση διαφορετικών φυσικών δασών, που είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά, σε φυτείες μονοκαλλιέργειας, που είναι πιο ευάλωτες.

Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ένας «ατμοσφαιρικός ποταμός» ο οποίος υπερτροφοδοτήθηκε από τον ασυνήθιστα ζεστό Ειρηνικό Ωκεανό έριξε πρωτοφανή βροχή στο Σαν Ντιέγκο και τις γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα τρεις τουλάχιστον άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Θα χρειαστούν μελέτες απόδοσης για να εξακριβωθεί ο ακριβής βαθμός στον οποίο οι συγκεκριμένες καταστροφές προκλήθηκαν από τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες που οδηγούν σε κλιματική διαταραχή.

«Τροφοδοτούμενη από ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες η συχνότητα των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ραούλ Κορδέρο, καθηγητής κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν και στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

«Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αντιμετωπίζουμε καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα για τις οποίες δεν είμαστε προετοιμασμένοι και είναι απίθανο να είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε πλήρως σε αυτές». Καύσωνες που διαρκούν περισσότερο, ισχυρότερες βροχοπτώσεις, αυξημένη ξηρασία και περισσότερες πυρκαγιές γίνονται πιο σοβαρές λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

«Μπορούμε ακόμα να περιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο όλα τα παραπάνω ακραία φαινόμενα χειροτερεύουν, εάν μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν. Αλλά με τις παγκόσμιες εκπομπές να εξακολουθούν να αυξάνονται, είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε όλο και περισσότερο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται» λέει ο Richard Betts, του Κέντρου Hadley του Met Office στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χρειάζεται ήδη να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έχουμε ήδη προκαλέσει και η προσαρμογή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη» προσθέτει. Η κύρια ανησυχία είναι το τι συμβαίνει στους ωκεανούς, οι οποίοι καλύπτουν το 71% του πλανήτη και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της υπερβολικής θερμότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Science τον περασμένο μήνα, μια ομάδα επιστημόνων προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας πέρυσι ήταν «εκτός χάρτη», με τρομερές συνέπειες για την ατμοσφαιρική ρύθμιση και την ένταση των καταιγίδων.

«Οι θερμοί ωκεανοί εντείνουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τα συναφή ακραία φαινόμενα», δήλωσε ο Φρανσίσκο Ελισέου Ακούνιο, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Polar and Climate της Βραζιλίας. «Το ρεκόρ θερμοκρασίας και τα ακραία φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στον πλανήτη το 2023 δεν έχουν περάσει. Ο πλανήτης δεν έχει κρυώσει».

Η Φρανσέσκα Γκουιέλμο, ανώτερη επιστήμονας στην υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus της ΕΕ, είπε ότι το 2024 ξεκίνησε όπως τελείωσε το 2023, με «εξαιρετικές θερμοκρασίες και πολλά ακραία φαινόμενα». Επισήμανε μια πρόσφατη πρόβλεψη του Κέντρου Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης που έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα το 2024 να σημειωθεί νέο ρεκόρ με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να ξεπερνούν για πρώτη φορά κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Γκουλιέλμο είπε ότι οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα κινδύνους που ήταν αδιανόητοι μέχρι πρόσφατα. «Το 2023 έχει σπάσει τόσα πολλά ρεκόρ που έχουν διατυπωθεί πολλές νέες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυγής μιας νέας φάσης στον ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτές οι υποθέσεις δεν ήταν τόσο διαδεδομένες, όσο πριν από ένα χρόνο».

Πηγή: The Guardian – Απόδοση: Ραφαήλ Γκαϊδατζής, paralaximag.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…