Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σχέδια βόσκησης χωρίς τους κτηνοτρόφους

Σχέδια βόσκησης χωρίς τους κτηνοτρόφους

1

Δεν έγιναν μελέτες βόσκησης στην περιφέρειά μας αν και υπήρχαν χρήματα


Στις περιφέρειες η εκπόνηση των σχεδίων βόσκησης – Ανάρτηση της διακήρυξης εντός ενός μηνός προβλέπει το νέο νομοσχέδιο


Νέες ρυθμίσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που τίθεται σε διαβούλευση. Ένα ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης και  της περιφέρειάς μας που θεωρούν ότι είναι «ριγμένοι» σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες καθώς η ένταξή τους στην «πυκνή βόσκηση» τους στερεί πολύ σημαντικά ποσά επιδοτήσεων.


«Δεν μας ενημέρωσαν για τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στην περιφέρειά μας δεν έχουν γίνει σχέδια διαχείρισης βόσκησης. Υπήρχε ένα ποσό της τάξης των 1,2 εκ. ευρώ για μελέτες ωστόσο η πρώην περιφερειακή αρχή δεν το είχε προχωρήσει»
Δ. Ψεμματάς
Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης

Δεν έγιναν μελέτες βόσκησης στην περιφέρειά μας αν και υπήρχαν χρήματα

Επανειλημμένως οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ έχουν αναφερθεί στο θέμα αυτό και έχουν κάνει προτάσεις ώστε να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για την Κρήτη και τη Θεσσαλία αλλά δεν έχουν εισακουστεί. Και τώρα που σχεδιάζονται αλλαγές στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δεν  έχουν λόγο: «Δεν μας ενημέρωσαν για τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένως τις προτάσεις μας αλλά ούτε το ραντεβού με τον υπουργό έγινε και τώρα είμαστε σε αναμονή να συζητήσουμε με τον νέο περιφερειάρχη τα ζητήματά μας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στην περιφέρειά μας αλλά και σε άλλες περιφέρειες δεν έχουν γίνει σχέδια διαχείρισης βόσκησης. Υπήρχε ένα ποσό της τάξης των 1,2 εκ. ευρώ για μελέτες ωστόσο η πρώην περιφερειακή αρχή δεν το είχε προχωρήσει γιατί χρειαζόταν επιπλέον χρήμα και θα έπρεπε να τα διαθέσει από ίδιους πόρους. Αυτό έγινε και σε άλλες περιφέρειες. Συνολικά μόνο τέσσερις έχουν καταθέσει σχέδια διαχείρισης για τη βόσκηση», σημειώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς. Αναφερόμενος στην σημασία της αλλαγής των  σχεδίων βόσκησης υπογραμμίζει: «Εμάς μας έχουν στην πυκνή βόσκηση που σημαίνει δύο στρέμματα ανά ζώο, ενώ την Κρήτη και  την Θεσσαλία στην αραιή δηλαδή 5 στρέμματα ανά ζώο. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν 3 φορές παραπάνω επιδότηση ανά ζώο από εμάς. Ζητάμε να είμαστε μια περιφέρεια όλη η χώρα. Να μην υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί και οι κατηγορίες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι βοσκότοποι έχουν μειωθεί σημαντικά από τις άδειες που δίνονται για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες».

Στις περιφέρειες η εκπόνηση των σχεδίων βόσκησης – Ανάρτηση της διακήρυξης εντός ενός μηνός

Να σημειώσουμε ότι όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο «για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας» το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης!

Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.

Για το λόγο αυτό, με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εν όλω ή εν μέρει,

β) η σύναψη και λύση των σχετικών συμβάσεων εκπόνησής τους, καθώς και

γ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ολοκλήρωσή τους.

Η διαδικασία

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών να ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η χορήγηση του επιδόματος τριτέκνων από τη Μητρόπολη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται με την ταυτότητά τους   Ξεκινά σήμερα, Δευτέρ…