Από Ξάνθη έως και Ορεστιάδα – Επιφυλακτικός ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης
Προέδρος ΔΕΥΑΞ, Ι. Καμαρίδης: «Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού»
Πρόεδρος ΔΕΥΑ Αβδήρων, Κ. Ζουρνατζίδου: «Το εγχείρημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει» – Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΞ
Αναβρασμός επικρατεί στους δήμους μετά την ενημέρωση που είχαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη ο οποίος παρουσίασε στην ΚΕΔΕ (13/12) σχέδιο για συγχωνεύσεις Δ.Ε.Υ.Α. Πρόκειται για ένα Σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ΔΕΥΑ που λειτουργούν φεύγουν από τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, χάνουν την νομική τους αυτοτέλεια και εντάσσονται σε ευρύτερα σχήματα σε επίπεδο περιφέρειας ή πολλών Δημοτικών ενοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι η τιμολογιακή τους πολιτική δεν θα αποφασίζεται από τα διοικητικά τους συμβούλια και κατόπιν θα εγκρίνεται από τα δημοτικά συμβούλια, αλλά από την κεντρική τιμολογιακή πολιτική. Το Σχέδιο πρόκειται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις σε πολλές ΔΕΥΑ καθώς θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή τους και κατά συνέπεια την ιδιωτικοποίηση του νερού. Λειτουργικά ζητήματα θέτουν οι πρόεδροι των δύο ΔΕΥΑ της Π.Ε. Ξάνθης, της ΔΕΥΑ Ξάνθης και της ΔΕΥΑ Αβδήρων, κύριοι Καμαρίδης και Ζουρνατζίδου αντίστοιχα, εξηγώντας παράλληλα τους κινδύνους που προκύπτουν από μια τέτοια αλλαγή.
Προέδρος ΔΕΥΑΞ, Ι. Καμαρίδης: «Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού»
Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης επισημαίνει: «Το Σχέδιο που προωθούν για συγχώνευση των ΔΕΥΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ποιος θα επιληφθεί όταν έχει κάποια βλάβη; Πού θα απευθύνεται ο πολίτης; Τι θα πληρώνει; Κι αν δεν πληρώνει, θα του κόβουν το νερό; Είναι ζητούμενα όλα αυτά. Θεωρώ ότι ακολουθούν την πεπατημένη. Έχοντας ως αιτιολογία τα χρέη των ΔΕΥΑ στην ΔΕΗ, επιχειρούν να βγάλουν έξω τους δήμους και να τις αναλάβει η κεντρική διοίκηση και μετά θα γίνει ότι έγινε με την ΔΕΗ. Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού». Αναφορικά με τα χρέη των ΔΕΥΑ προς την ΔΕΗ ο κ. Καμαρίδης επισημαίνει ότι αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ είναι ενταγμένες στο οικιακό τιμολόγια και όχι στο βιομηχανικό όπως θα έπρεπε. Πρόσθεσε δε ότι η ΔΕΥΑ Ξάνθης φέτος πλήρωσε 2 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρσι ρεύμα: « Πληρώσαμε 2 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρσι στην ΔΕΗ και έχουμε χρέη 600.000 ευρώ, όταν η Καβάλα έχει 6 εκ. ευρώ και η Κομοτηνή 4 εκ. ευρώ. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα φέρει μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια του νερού που εμείς δίνουμε αγώνα για να τα κρατάμε χαμηλά. Θα έχουμε δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα του νερού για τους πολίτες», εκτιμά ο κ. Καμαρίδης.
Πρόεδρος ΔΕΥΑ Αβδήρων, Κ. Ζουρνατζίδου: «Το εγχείρημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της προέδρου της ΔΕΥΑ Αβδήρων Κωνσταντίνας Ζουρνατζίδου: «Το εγχείρημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει. Το μόνο θετικό ίσως είναι ότι η τιμή του κυβικού θα ορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή. Έχουμε πολλά κενά ως προς το Σχέδιο και ως προς τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα ύδρευσης που εκτελούν οι ΔΕΥΑ. Με διαβεβαιώνουν ότι τα νέα σχήματα δεν θα είναι ΑΕ αλλά θα υπάρχουν εκπρόσωποι των δήμων. Είμαστε σε αναμονή».
Επιφυλακτικός ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης
Ερωτηθείς για το θέμα ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης δήλωσε ότι το Σχέδιο είναι μία ΔΕΥΑ για όλη τη Θράκη, από Ξάνθη μέχρι Ορεστιάδα και άλλη μία από Καβάλα έως Σέρρες: «Η διαχείριση θα είναι πολύ δύσκολη. Θα δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το Σχέδιο. Είμαστε επιφυλακτικοί».
Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΞ
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ. Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ Γιώργος Καμπερόπουλος βρίσκονται σε στάση αναμονής: «Επίσημα δεν έχουμε ενημερωθεί, παρότι ζήτησε το τριτοβάθμιο όργανό μας να μας στείλουν το Σχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσουμε και να κάνουμε τις προτάσεις μας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγχει τις δημοτικές επιχειρήσεις. Θεωρούμε όμως ότι αυτό θα είναι κακό για τον πολίτη. Θα αυξήσουν την τιμή του νερού, ως προϋπόθεση για να καλυφθούν τα χρέη των ΔΕΥΑ στην ΔΕΗ. Αλλά αυτά προέκυψαν από το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ έχουν ίδια χρέωση με το οικιακό τιμολόγιο ενώ όλες οι άλλες υπηρεσίες έχουν βιομηχανικό ρεύμα. Κι εκτός αυτού όταν στα νοικοκυριά δόθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, στις ΔΕΥΑ δεν δόθηκε… Σε κάθε περίπτωση, εμείς βλέπουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο θα είναι η ιδωτικοποίηση του νερού. Σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας ο κ. Καμπερόπουλος πρόσθεσε: Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει».
Μαριάννα Ξανθοπούλου