Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα “DO I.T.”: Μια γιορτή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο ΔΠΘ

“DO I.T.”: Μια γιορτή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο ΔΠΘ

0

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στις 30/11 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με την παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων και φοιτητών


Τον λόγο πήραν διακεκριμένοι επιχειρηματίες δίνοντας έμφαση σε έννοιες όπως: παραγωγή, καινοτομία, συνεργασία, πρωτοπορία, νέα γενιά!


Το μεγάλο συνέδριο επιχειρηματικότητας “DO I.T.” στην Ξάνθη κατέστη γεγονός! Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων «Thinc» διοργάνωσαν Συνέδριο Επιχειρηματικότητας με τίτλο “DO I.T.” (Do – In – Thrace), την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 10:00, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Διακεκριμένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, μα και φοιτητές που ετοιμάζονται να κάνουν στο άμεσο μέλλον τα πρώτα βήματά τους στον χώρο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πορεία επιχειρήσεων που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην τοπική οικονομία και όχι μόνο. Στις εργασίες του συνεδρίου εκ μέρους των τοπικών αρχών παραβρέθηκε ο Πρωτοσύγκελος Ξάνθης πατήρ Σωφρόνιος, όπως επίσης και ο νέος Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στράτος Κοντός.

«Άνοιγμα» προς τα έξω ως απότοκο συνεργασίας με παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος Διοίκησης και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Θερμοκοιτίδας Thinc, κάνοντας μία σύντομη μνεία στη ροή των δράσεων, τόνισε μεταξύ άλλων : «Οι φοιτητές μας έρχονται από όλη την Ελλάδα και είναι πολύ πιθανόν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς και φορείς που βρίσκονται σε όλη την χώρα. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν στο έργο αυτό της Θερμοκοιτίδας. Το ‘’άνοιγμα’’ για να συμβεί προϋποθέτει τη συνεργασία με παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις».

«Μία επιχείρηση δεν χρειάζεται μόνο ένα πτυχίο, αλλά καλείστε να συνδυάσετε γνώσεις για να μπορούμε να ανταποκριθούμε, απαιτείται διεπιστημονική γνώση. Να δείτε την ανάγκη που έρχεται, να συνομιλήσετε και να συνεργαστείτε με άτομα άλλων κλάδων. Θέλουμε να μας ζητήσετε να κάνουμε περισσότερα, να αναπτύξουμε την κουλτούρα καινοτομίας ακόμη περισσότερο», σημείωσε εν συνεχεία απευθυνόμενη στους φοιτητές.





Χαιρετισμό απηύθυναν οι: κα Μαρία Μιχαλοπούλου, κ. Φώτης Μάρης, κ. Στράτος Κοντός και ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:

1.Πρύτανης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Φώτης Μάρης: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Πανεπιστημίου για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια. Στόχος της θερμοκοιτίδας ήδη από τα εγκαίνια του 2022 ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού κόμβου δημιουργικότητας και καινοτομίας ώστε να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την οικονομία αυτής της χώρας. Η ελπίδα μας ήταν πολύ μεγάλη! Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία υγιή δομή, ένα κέντρο με καινοτόμες ιδέες, ευαισθητοποιούμε την τοπική κοινωνία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομίας μέσω της εκπαίδευσης στο πλαίσιο ενός φιλικού περιβάλλοντος. Μέσα από κανόνες κάνουμε εφικτό ‘’το επιχειρείν’’.Στοχεύουμε να προσελκύσουμε το τοπικό ταλέντο, να προσφέρουμε ευκαιρίες προώθησης, ανάπτυξης. Αξιοποιούμε τις έρευνες, τις καλές πρακτικές του επιχειρηματικού κόσμου επικεντρωμένοι πάντα στην προτεραιότητα της Περιφέρειάς μας, την Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης».

2.νέος Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στράτος Κοντός: «Είμαι πολύ χαρούμενος που παρευρίσκομαι σε μία εκδήλωση ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Η υπεραξία του Πανεπιστημίου θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ευκαιρίες που θα δώσουμε σε παιδιά, ώστε να βρουν ένα εύπορο περιβάλλον για να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην περιοχή».

Ακολούθως, ο Project Manager, Thinc εκ μέρους των αναδόχων ΦΜ Επιχειρείν και η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης , κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας σε μία σύντομη παρέμβαση παρουσίασε την ταυτότητα της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων ΔΠΘ συνολικού προϋπολογισμού 880.452,45€ ως ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης(ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους και φορέα υλοποίησης τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης(ΕΛΚΕ ΔΠΘ).

Επίσης, υπογράμμισε συμπληρωματικά πως βασική επιδίωξη της Thinc-Thrace incubator είναι η καθοδήγηση των επιχειρηματικών ομάδων σε όλα τα στάδια μέχρι τη σύσταση μίας νεοφυούς επιχείρησης παρέχοντας συνάμα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συνεργασία με καταρτισμένους και επιτυχημένους επαγγελματίες.

Όπως υπογράμμισε, στόχος του “DO I.T.” είναι να γίνει θεσμός και να δημιουργήσει μία εμπνευσμένη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και του επιχειρηματικού κόσμου. Επιδίωξη είναι η προσφορά στους νέους των απαραίτητων εφοδίων για να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, τη δική τους επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Ο Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Alumil, κ. Γεώργιος Μυλωνάς ήταν ο συνεντευξιαζόμενος της κας Μαρίας Μιχαλοπούλου

Γ.Μυλωνάς: «Έμαθα όλα αυτά τα χρόνια πως πάντα μπορεί κανείς να κάνει κάτι το διαφορετικό, ακόμη και πάνω στα πιο κλασικά πράγματα»

Ο Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Alumil, κ. Γεώργιος Μυλωνάς ως ο πρώτος συνεντευξιαζόμενος στάθηκε στα ακόλουθα:

«Καταρχάς ξεκίνησα από την Ξάνθη, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι! Ήταν δύσκολα χρόνια! Έφυγα από την Ξάνθη, διότι δεν συμφωνούσα με το μοντέλο ανάπτυξης του μπαμπά μου, μια και ήταν παραδοσιακός, εγώ απεναντίας έβλεπα τα πράγματα να εξελίσσονται διαφορετικά. Ευθύς εξαρχής θέλαμε να δουλέψουμε σε κάτι καινοτόμο. Σήμερα φτάσαμε να είμαστε μία από τις 4-5 καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, γιατί είχαμε ανταγωνισμό. Αυτό, λοιπόν μας έδωσε το έναυσμα να κάνουμε συνεχώς καλύτερα πράγματα. Έμαθα όλα αυτά τα χρόνια πως πάντα μπορεί κανείς να κάνει κάτι το διαφορετικό, ακόμη και πάνω στα πιο κλασικά πράγματα. Πετύχαμε ρυθμούς παραγωγής και ποιότητας που παγκοσμίως είναι στις πρώτες θέσεις. Εμείς βέβαια παράγουμε προϊόντα κυρίως για τα κτίρια κι όχι για τη βιομηχανία. Ο ανταγωνισμός είναι φοβερός, είναι ορατός παντού, το 70% σχεδόν της παραγωγής είναι εκτός Ευρώπης ! Αναμφίβολα πάντως  τους έξυπνους ανθρώπους που υπάρχουν έξω πρέπει κάποιος να τους βρει και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί τους. Αυτοί είναι που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να κάνει τη διαφορά.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ομιλίες των: Δρ.Γεώργιου Σπανού (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Domes Resorts), Απόστολου Παπαδόπουλου(Meat Company), Βασίλη Τοροσίδη( Επιχειρηματίας-Πρώην Διεθνής ποδοσφαιριστής),Δημήτρη Σαράντη(Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ Α.Ε.), Βασίλη Γιάνναρου( The Espressionist Coffee Company) και Γεώργιου Γιορδαμλή(Prisma Electronics SA).

Στο β’ μέρος παρουσιάστηκαν οι επιχειρηματικές ιδέες, έλαβε χώρα η βράβευση των νικητών, όπως επίσης και η συναυλία με τους Underhill West.


 Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Ζέσταναν” το κλίμα οι καλαντιστές στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Το κοινό, που γέμισε τον χώρο, έδειξε να απολαμβάνει κάθε στιγμή, συμμετέχοντας στη γιορτή…