Οι δύο φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις, της πειρατείας και των φόνων, μετά από την επίμονη και ανατρεπτική διαδικασία της έρευνας του Χαρίτου, αποδεικνύεται ότι έχουν την ίδια αφετηρία
Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη με τίτλο «Βασικός Μέτοχος» από τις εκδόσεις Κείμενα.
Η κόρη του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου έχει τελειώσει με επιτυχία τις εξετάσεις του διδακτορικού της στη νομική και ξεκινάνε με τον αγαπημένο της για διακοπές στην Κρήτη. Λίγο πριν μπει το πλοίο, που μεταφέρει 300 επιβάτες, στη Σούδα, καταλαμβάνεται από ομάδα μασκοφόρων που δίνουν μονολεκτικές εντολές στα αγγλικά. Ο αστυνόμος με την Αδριανή σπεύδουν στην Κρήτη, όπου έχουν συρρεύσει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και αρμόδιοι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Η πατρική αγωνία του Χαρίτου όμως δίνει τη θέση της στο καθήκον, αφού ο αστυνόμος πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να διαλευκάνει τα πιο παράξενα εγκλήματα. Ο δολοφόνος εκτελεί μοντέλα διαφημίσεων απειλώντας ότι θα συνεχίσει να σκοτώνει εωσότου σταματήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τα τηλεοπτικά, να προβάλλουν διαφημίσεις. Οι δύο φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις, της πειρατείας και των φόνων, μετά από την επίμονη και ανατρεπτική διαδικασία της έρευνας του Χαρίτου, αποδεικνύεται ότι έχουν την ίδια αφετηρία.
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αυστρία και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1964. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο Η ιστορία του Αλή Ρέτζο. Μετέφρασε σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε σενάρια ταινιών. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα Νυχτερινό Δελτίο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και ακολούθησαν δεκαοκτώ μυθιστορήματα με τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Μετέφρασε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρο τον Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και την πρώτη γραφή του Φάουστ. Έχει εκδώσει διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα και έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.