Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναβάλλεται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Αναβάλλεται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

0

Δύο οι λόγοι για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας. «Παρασκευή και βλέπουμε» η έναρξη της εκεχειρίας λέει το Ισραήλ


Σε περιπέτειες μπαίνει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με προμετωπίδα την ανταλλαγή ομήρων, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, σήμερα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματήσει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα και η εφαρμογή της συμφωνίας θα αναβληθεί για τουλάχιστον μία μέρα, έως την Παρασκευή, διότι η Χαμάς δεν έχει παραδώσει ακόμη στις ισραηλινές αρχές τη λίστα με τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο εκτός από τα μέσα ενημέρωσης… Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβλέπεται απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ομήρων», ανέφερε το ισραηλινό κρατικό κανάλι Καν επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Χαμάς θα απελευθέρωνε σήμερα 50 Ισραηλινούς ομήρους από τους 210 που κρατεί. Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα παραδώσει στη Χαμάς περίπου 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους. Ακόμη, η Ισλαμική Τζιχάντ κρατεί 30 ομήρους.

Ο διευθυντής της Μοσάντ David Barnea και ο στρατηγός του στρατού Nitzan Alon βρίσκονται στο Κατάρ για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αλλά δεν είναι σαφές αν έχουν κατονομαστεί.

«Νερά» κάνει το Κατάρ επικαλούμενο ασάφειες στη συμφωνία. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει και δεύτερος λόγος για το «πάγωμα» της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να μην καλύπτουν πλήρως τις δύο πλευρές, καθώς λείπουν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται όταν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και το Κατάρ, το οποίο λειτούργησε ως ένας από τους βασικούς μεσάζοντες στη διαπραγμάτευση, δεν φαίνεται να έχει ακόμη επικυρώσει το κείμενο της συμφωνίας, που εγκρίθηκε χθες από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Διαφωνίες της τελευταίας στιγμής μας αναγκάζουν να αναβάλουμε τα πάντα για την Παρασκευή», αναφέρει εκπρόσωπος του Κατάρ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον δήλωσε αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από αύριο καθώς αυτή τη στιγμή γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων επιμελητειακών λεπτομερειών για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η συμφωνία, που «κλείδωσε» μετά βασάνων και κόπων την 47η μέρα του πολέμου και με κεντρικούς διαμεσολαβητές την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, προβλέπει επίσης το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση τραυματιών και εκτοπισμένων Παλαιστίνιων αμάχων και τη διέλευση τουλάχιστον 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, υπάρχει παράθυρο επέκτασης της συμφωνίας με την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει ομήρους, «εξαργυρώνοντας» περισσότερες μέρες εκεχειρίας.

Συνελήφθη ο διευθυντής του Αλ Σίφα

Τη σύλληψη του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, Αλ Σίφα από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο προϊστάμενος του νοσοκομείου Χάλεντ Αμπού Σάμρα, ενώ ο χώρος του κτιρίου βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει ότι αναζητεί εκεί κρυμμένο προπύργιο της Χαμάς.

«Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με άλλους υγειονομικούς», επεσήμανε ο γιατρός Αμπού Σάμρα.

Ο Αμπού Σαλμίγια είχε δηλώσει στο AFP ότι στις 18 Νοεμβρίου έλαβε από τον ισραηλινό στρατό «εντολή εκκένωσης» του Αλ Σίφα. Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο, έπειτα από «αίτημα» του διευθυντή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο πήχης στη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Πολιτική εκδήλωση τηw Νομαρχιακής Ξάνθης στα Άβδηρα με τρεις υποψηφίους ευρωβουλευτές: Ιω.…