Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Τί είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Τί είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

0

Χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες


Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούνε τον όρο Μαθησιακές δυσκολίες σκέφτονται αυτόματα την Δυσλεξία. Στην πραγματικότητα ο όρος Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια ‘’Ομπρέλα’’ που καλύπτει δυσκολίες όπως η δυσλεξία, η δυσγραφία, η δυσπραξία, η δυσαριθμησία, η ελλειμματική προσοχή και η υπερκινητικότητα. Ο όρος αυτός εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα ως προς την μάθηση.

Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μαθησιακή διαδικασία, δυσκολεύονται στην ανάγνωση και ταυτόχρονα στην γραφή. Επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στην κατανόηση του γραπτού λόγου. Οι μαθησιακές δυσκολίες εμποδίζουν τα παιδιά στην κοινωνική τους ζωή αλλά και στην ψυχο-συναισθηματική τους ζωή.

Χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

1.Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες δυσκολεύονται στην ανάγνωση, η ανάγνωση τους είναι κοπιώδης, αργή, ανακριβής και συλλαβιστή.

2.Δυσκολεύονται στην κατανόηση του κειμένου που διαβάζουν, ξεχνούν τις λεπτομέρειες και αδυνατούν να εξιστορίσουν την ιστορία με την σωστή σειρά εξέλιξης.

3.Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ορθογραφία και στην γραφή των λέξεων λόγω των δυσκολιών τους στην οπτική μνήμη.

4.Παρουσιάζουν δυσκολίες στην γραπτή έκφραση, δεν τηρούν τους κανόνες της πρότασης, το γραπτό τους δεν είναι οργανωμένο και δεν μπορούν να εκφράσουν ορθά τις ιδέες τους.

5.Παρουσιάζουν δυσκολίες στα μαθηματικά, δυσκολεύονται να υπολογίσουν, να κάνουν μαθηματικές πράξεις, να λύσουν προβλήματα και δυσκολεύονται στην μαθηματική λογική.

6.Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον λόγο τους, δεν μπορούν να απαντήσουν σε σύνθετες ερωτήσεις και να οργανώσουν τις σκέψεις τους.

7.Έχουν μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή.

8.Παρουσιάζουν υπερκινητικότητα.

Όμως…

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες παρατηρούν τα σημάδια που είναι εμφανή επιφανειακά όμως υπάρχουν και άλλα σημάδια που δεν φαίνονται ευθέως. Τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες αποστασιοποιούν τον εαυτό τους από την κοινωνική ζωή, δεν εντάσσονται εύκολα σε ομάδες και παρέες. Στις παρέες που συμμετέχουν μιλάνε λιγότερο και συμμετέχουν ελάχιστα στις δραστηριότητες που κάνουν. Διστάζουν και αποστασιοποιούνται και συναισθηματικά.

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α.ΤΕΙ Πατρών)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …