Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε αποχή και οι συμβολαιογράφοι για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε αποχή και οι συμβολαιογράφοι για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Αντιδρούν κυρίως στην ψηφιακή υπογραφή – Διευκρινήσεις από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης: «Ο συμβολαιογράφος διασφαλίζει την ασφάλεια των συναλλαγών κατά την διαδικασία μεταβίβασης»

Μετά τους δικηγόρους και οι συμβολαιογράφοι ξεκινούν αποχή από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Με πρώτο τον σύλλογο της Αθήνας και οι συμβολαιογράφοι της ΑΜΘ προσανατολίζονται σε αποχή μια απόφαση ωστόσο που πρέπει να εγκριθεί από την γενική συνέλευση που θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο τρόπος διαμαρτυρίας είναι ίδιος αλλάζει ωστόσο η αφορμή κι αυτή δεν είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου και εστιάζεται κυρίως στην ψηφιακή υπογραφή.

Σε αποχή και οι συμβολαιογράφοι για την ψηφιοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων

Να σημειώσουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2024, τίθεται σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημοσίευσε προκήρυξη που αναφέρεται στην δημιουργία του ηλεκτρονικού τρόπου που θα διεξάγεται η διαδικασία των μεταβιβάσεων μέσω μιας πλατφόρμας. Ωστόσο αυτό που δεν βρίσκει σύμφωνους τους συμβολαιογράφους εστιάζεται κυρίως στην ψηφιακή υπογραφή. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης: «Παρότι στην τελευταία συνάντηση(σ.σ. 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων),

ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο τρόπο υπογραφής των συμβολαίων αυτό δεν τηρήθηκε και η προκήρυξη που έχει εκδώσει δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις. Έχει εντελώς διαφορετικό λειτουργικό και συγκεκριμένες προδιαγραφές η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μεταβιβάσεων. Προβλέπει άυλα συμβόλαια και ψηφιακή υπογραφή. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια των συναλλαγών. Ποιος μας διασφαλίζει ποιοι είναι οι συναλλασσόμενοι και αν η υπογραφή μπαίνει με την θέλησή του ενός ή χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι. Ποιος μας διασφαλίζει αν κάποιος δεν έχει υποκλέψει τους κωδικούς; Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε τον δικαιοτικό σύστημα και όχι το αγγλοσαξωνικό που οποιαδήποτε επισφάλεια στις μεταβιβάσεις προβλέπεται  άλλο τρόπο αποζημίωσης. Εμείς απαιτούμε να παραμείνουμε στο ισχύον σύστημα. Δεν έχουμε πρόβλημα στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων και στην άντληση των στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά ναι έχουμε πρόβλημα με την ψηφιακή υπογραφή για τους λόγους που προανέφερα».

«Εμείς απαιτούμε να παραμείνουμε στο ισχύον σύστημα. Δεν έχουμε πρόβλημα στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων και στην άντληση των στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά ναι έχουμε πρόβλημα με την ψηφιακή υπογραφή»
Χ. Τερζίδης
Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης: «Ο συμβολαιογράφος διασφαλίζει την ασφάλεια των συναλλαγών κατά την διαδικασία μεταβίβασης»

Ο κ. Τερζίδης πρόσθεσε πως ο συμβολαιογράφος έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία καθώς διασφαλίζει την ταυτοπροσωπία των συναλλασσόμενων και την δικαιοπρακτική του ικανότητα (πχ. Δεν είναι υπό την επήρεια μέθης, ή ναρκωτικών κ.ά.) και ότι η δήλωση και υπογραφή γίνεται εθελούσια κι όχι κατόπιν απειλής: «Διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συναλλαγών», υπογραμμίζει.

Διευκρινήσεις από το  υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε σχετική ανάρτησή του στο facebook σχολίασε πως «οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους, απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων». Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρανάκης αναφέρει ότι «απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων».

Τι ζητάμε από τους συμβολαιογράφους:

1) Από τον Ιανουάριο του 2024, που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.

2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.

3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.

4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.

2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου».

Καταλήγοντας ο κ. Κυρανάκης τονίζει ότι «αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…