Πού είναι και δεν τις βλέπουμε;
Ή εμείς δεν τις βλέπουμε τις επενδύσεις που γίνονται στο νομό μας ή μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ο διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της HILL International Βαλκανίων Γιάννης Κιρκινέζης.
Δηλαδή εμείς που ζούμε εδώ στην Ξάνθη, που ενδιαφερόμαστε πως και πως να γίνουν νέες επενδύσεις στον τόπο μας, κρύβουμε τις επενδύσεις να μην τις δουν οι γείτονες!
Τέλος πάντων η αλήθεια είναι ότι βιομηχανικές ή έστω βιοτεχνικές επενδύσεις άξιες λόγου δεν βλέπουμε να ιδρύονται. Τα υπόλοιπα είναι λόγια και ευχές ανθρώπων που δεν ζουν εδώ και δεν τους παρεξηγούμε.
Γ.Δ.
Γιατί δεν επενδύουν οι ντόπιοι;
Με την ευκαιρία να θίξουμε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που αφορά εμάς τους Ξανθιώτες και κυρίως αυτούς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα.
Λοιπόν, είναι γεγονός πως σαν νομός, περιμένουμε να έρθουν οι άλλοι να επενδύσουν. Άλλοι, Έλληνες και ξένοι. Οι ντόπιοι δεν επενδύουν, ενώ διαθέτουν χρήματα κάμποσοι από αυτούς. Γιατί αυτοί οι συμπολίτες δεν επενδύουν, πρώτοι αυτοί στην ίδρυση επιχειρήσεων;
Θυμίζω, Sunlight, Πλαστικά Θράκης, JTI (Τσιγάρα), Σμυρδέξ, ιδρύθηκαν από μη Ξανθιώτες, όπως και άλλες μικρότερες. Λίγες βιοτεχνίες δημιούργησαν οι Ξανθιώτες κι αυτό αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, έλλειψης επιχειρηματικού πνεύματος και ανάληψης ευθυνών.
-Μας λείπουν αυτά τα τολμηρά άτομα.
Γ.Δ.
Βλέπουμε τα τρένα να περνούν
Κι έτσι, σα νομός, σαν κάτοικοι, βλέπουμε τα τρένα να περνούν. Μοιραίοι πολίτες, άβουλοι, άτολμοι. Τα τρένα των ευκαιριών περνούν κι εμείς απουσιάζουμε από τον σταθμό επιβίβασης. Είμαστε αλλού, σε άλλο σταθμό που από χρόνια έχει καταργηθεί.
Έχουμε βιομηχανική περιοχή, βιοτεχνική που κάποτε έσφυζαν από ζωή, δράση, παραγωγή. Σήμερα απλά υπάρχουμε, κάτι νέο δεν συμβαίνει, παρότι διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό, διαθέτουμε Πολυτεχνική Σχολή που μπορεί να καλύψει απαιτητικές θέσεις εργασίας, λείπει η ζήτηση, λείπει η νέα επένδυση τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον δευτερογενή.
-Σίγουρα όλη η σημερινή κατάσταση δεν προδικάζει ένα αισιόδοξο βιομηχανικό μέλλον.
Γ.Δ.
Δίκτυο Φυσικού Αερίου Ξάνθης
Στα χαρτιά, ναι, υπάρχει. Σε ένα ποσοστό, υπάρχει και ως έργο. Όμως δεν υπάρχει ούτε ως συνέχιση έργου, μήτε ως υπόσχεση ότι θα ολοκληρωθεί.
Επικοινωνήσαμε με τα γραφεία Ξάνθης από ενδιαφέρον για την ενημέρωση των συμπολιτών που επιθυμούν να συνδεθούν σε καταστήματα και οικίες τους με το φυσικό αέριο και μας πληροφόρησαν τα εξής: Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Κι αυτό διότι η ΑΚΤΩΡ ήταν ο εκτελεστής του έργου.
Με την αλλαγή και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταξύ των εταιρειών, έχουν σταματήσει οι εργασίες σε Ξάνθη και Δράμα που είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ.
Το γραφείο ΔΕΔΑ της Ξάνθης, μας ενημέρωσε πως εκτιμά ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε δυο-τρεις εβδομάδες. Παράλληλα μας δηλώθηκε ότι είναι έτοιμη και η κυκλοφοριακή μελέτη που όφειλε να υλοποιήσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου ως απαραίτητη προϋπόθεση να ξεκινήσουν τα έργα.
Τι απομένει μετά ταύτα στους Ξανθιώτες; Υπομονή. Κάτι που το γνωρίζουν καλά, διότι πολλά χρόνια τώρα έχουν μάθει να κάνουν υπομονή. Έχουν αποκτήσει ειδικότητα.
Γ.Δ.
Στρατιωτικός τουρισμός
Ένα διαφορετικό τόνο στην αγορά της Ξάνθης δίνουν οι Αμερικανοί που συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην συνέχεια επισκέπτονται την πόλη μας για ένα καφέ, για φαγητό , βόλτες. Μέχρι και σε κουρείο του κέντρου εθεάθησαν κάποιοι για ένα …φρεσκαρισματάκι! Αν θέλουμε να δώσουμε έναν όρο σ’ αυτού του είδους τον τουρισμό θα τον λέγαμε …στρατιωτικό τουρισμό. Θυμόμαστε τι έγινε πέρσι τον Ιούλιο στην Αλεξανδρούπολη με τους Αμερικανούς ναύτες που πλημμύρισαν την πόλη και για breakfast έφαγαν 7000 αβγά΄! Ειρήσθω εν παρόδω η νέα αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά σε λίγες ημέρες καθώς αναμένεται να φτάσουν από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Δημόκριτος πάνω από 200 στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό. Σταδιακά, μάλιστα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και μπορεί να ανέλθει στα 400 άτομα. Την Αλεξανδρούπολη την αποκαλούν η «Σούδα του Βορρά». Σ’ ότι αφορά την πόλη μας επωφελείται από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Μ.Ξ.
Προσέγγιση Ελλάδος- Τουρκίας
Οι πρόσφατες σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αποτελούν αντικείμενο θετικών σχολίων.
Ακόμη περισσότερο, μια βάση για την οικοδόμηση μιας συνεργασίας, βήμα- βήμα όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα.
Δείγμα σοβαρό αυτής της νέας περιόδου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, η νέα συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Αυτή η συνάντηση θα είναι η τρίτη στη σειρά μεταξύ των δύο ανδρών Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως οι εξελίξεις είναι θετικές, αισιόδοξες και η προσέγγιση και συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο των δύο χωρών μόνον θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για τις δύο σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Γ.Δ.
Μόνον θετικά οφέλη
Αξιολογώντας την προσέγγιση αυτή, τις συνομιλίες που συνεχίζονται σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκείνο που πρέπει να αποδεχτούμε είναι ένα και ιδιαίτερα σοβαρό.
Την περιοχή της Θράκης, ιδιαίτερα αλλά και την περιφέρειά μας γενικότερα, συμφέρει απόλυτα η ύπαρξη ενός καλού, ήρεμου, φιλικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα, είμαστε αιώνες και θα συνεχίσουμε να είμαστε γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει.
Το συμφέρον λοιπόν και των δύο πλευρών είναι να επικρατεί ειρήνη, ύφεση, σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σεβασμού.
Οι δύο άντρες καλλιεργούν και ενδυναμώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην περιοχή, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ανάπτυξη. Για μας εδώ στη Θράκη, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως γειτονεύουμε με εν δυνάμει καταναλωτές και τουριστικούς επισκέπτες 20 εκατομμυρίων ανθρώπων μόνο της ανατολικής Θράκης και Κωνσταντινούπολης.
Σε μας εναπόκειται να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο προς αμοιβαίο όφελος. Κι όλα αυτά, γιατί Μητσοτάκης και Ερντογάν συζητούν και λύνουν θέματα μεταξύ των δύο χωρών.
Γ.Δ.
Θα παρέμβουν Τσίπρας – Σακελλαρίδης;
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν βελτιώνεται αλλά συνεχώς έχουμε και νέες αποχωρήσεις, όπως του Τόσκα αλλά και στελεχών από Νομαρχιακές οργανώσεις. Η δε ομάδα Αχτσιόγλου είναι με το ένα πόδι προς την έξοδο, όπως λένε αυτοί που ξέρουν. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Σακελλαρίδης σε ταβέρνα. Οι δυο τους είναι συνιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ – άσχετα αν μετά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποστασιοποιήθηκε – και σίγουρα η συνάντησή τους αφορούσε τις εξελίξεις. Προφανώς και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε όλους για όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα της Αριστεράς που φαίνεται πως περνάει δομική κρίση ταυτότητας. Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε αν βγήκε κάτι από την συνάντηση αυτή, αν θα αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες, αν γίνουν παρεμβάσεις και σε ποια κατεύθυνση.
Μ.Ξ.
Επαφές Τοψίδη
Κινητικότητα σε επισκέψεις και επαφές με κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης.
Συνάντησε ήδη υπουργούς και άλλους θεσμικούς κυβερνητικούς παράγοντες εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως περιφερειάρχης.
Βέβαια, αξίζει ν’ αναφέρω ότι στις επισκέψεις του αυτές γίνεται δεκτός θετικά διότι όλοι γνωρίζουν την πολιτική προέλευσή του και ως ομόσταβλοι θα συνεργαστούν, αυτό είναι δεδομένο.
Πάντως ο Τοψίδης για τους Ξανθιώτες, αποτελεί έναν άγνωστο παίκτη. Από την άλλη οι συμπολίτες αναμένουν πολλά να γίνονται στο νομό, πράγματα που δεν έγιναν κατά τη θητεία του Μέτιου.
Γ.Δ.
Γέμισε πτηνά η Βιστονίδα
Οι διερχόμενοι από την παλιά εθνική οδό Πόρτο Λάγος προς Κομοτηνή, έχουν την ευκαιρία να δουν και ν’ απολαύσουν ένα όμορφο θέαμα.
Φλαμίνγκο και πολλά άλλα σπάνια πτηνά δεξιά-αριστερά του δρόμου.
Ένα θέαμα μοναδικό, εκεί στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης όπου υπάρχει ο γνωστός βιότοπος της λίμνης Βιστονίδας, παγκοσμίως ως μεγάλος σταθμός υποδοχής, φιλοξενίας και διαχείμασης πτηνών.
Ένας βιότοπος εύκολα προσβάσιμος σε όλους, μικρούς και μεγάλους, που ενδείκνυται για επίσκεψη σ’ ένα μοναδικό θαυμάσιο περιβάλλον, με μοναδική ομορφιά.
Η πλούσια ιπτάμενη πανίδα της περιοχής κάνει αξεπέραστη μια εμπειρία για θέαση, φωτογράφιση και περιήγηση στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, στον Άγιο Νικόλαο.
Τι μπορεί να δει εκεί κανείς;
Φλαμίνγκο, Σταχτοτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες, Κορμοράνους, Πελεκάνους, Αετούς, Όρνια, Ιέρακες, πάπιες διάφορες, θαλασσοπούλια και αλκυόνη.
Γ.Δ.