Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι 21 «πληγές» της αναπτυξιακής προοπτικής της Π.Ε. Ξάνθης

Οι 21 «πληγές» της αναπτυξιακής προοπτικής της Π.Ε. Ξάνθης

0

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον πρόεδρο ΕΒΕ Ξάνθης και πρόεδρο στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ, Στέλιο Μωραΐτη


Στο «κάδρο» η συνάντηση της Τρίτης με τους δημάρχους της Π.Ε. Ξάνθης και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλο Τοψίδη όπως επίσης και το μέλλον της βιομηχανίας στην περιοχή


Το «Ε» συνομίλησε με τον Στέλιο Μωραΐτη, πρόεδρο ΕΒΕ Ξάνθης και πρόεδρο στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ, ώστε να ανοίξει στο ευρύ κοινό η ατζέντα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με το νέο Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Δήμαρχο Ξάνθης Ευστράτιο Κοντό, τον Δήμαρχο Αβδήρων Γεώργιο Τσιτιρίδη, τον Δήμαρχο Μύκης Κιούρτ Αχμέτ, τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου και τους Προέδρους των παραγωγικών φορέων.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να επικρατήσει από την πρώτη ημέρα συνέργεια απόλυτης συνεργασίας και ενότητας όλων των εκλεγμένων νέων διοικούντων και των παραγωγικών φορέων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης αποτελεί πηγή ανασφάλειας

Ο κ. Μωραΐτης εξαρχής έθεσε ως πρώτο και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο ίδιος «ποιος θα έρθει να επενδύσει εδώ και να απασχολήσει ανθρώπους όταν ξέρει ότι αν συμβεί το οτιδήποτε δεν υπάρχει οργανωμένο νοσοκομείο», ενώ πρόσθεσε ότι «η ανασφάλεια επεκτείνεται από τους μόνιμους κατοίκους έως τους υποψήφιους επενδυτές και επαγγελματίες». Από την άλλη πλευρά ανέφερε ο ίδιος ότι οι γιατροί είναι λογικό να μην προτιμούν το Γ.Ν.Ξ. όταν ο μισθός είναι χαμηλός και εντός του νοσοκομείου υπάρχει τέτοια υποστελέχωση που αναγκάζεται το προσωπικό να καλύπτει έξτρα βάρδιες που φτάνουν έως τις 20 συνεχόμενες εφημερίες.


«Εγώ ως πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης πρότεινα την Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής. Όλη η Περιφέρεια πρέπει να κινείται σαν μία γροθιά γιατί όλοι θα κερδίσουν από την ενιαία τουριστική προβολή της περιφέρειας»
Στέλιος Μωραΐτης
πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης και πρόεδρος στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ξάνθης στο επίκεντρο

Στην συνέχεια ο κ. Μωραΐτης έθιξε ένα ακόμα κοινά αποδεκτό πρόβλημα που αφορά το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ξάνθης καθώς ο ίδιος το χαρακτήρισε «άθλιο».

«H παραλιακή οδός Ν. Κεσσάνη-Άβατο ενώ είναι πραγματικά πολύ ωφέλιμη εμπορικά, έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα τα οποία έχουν κοστίσει την ζωή πολλών ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη οδό υπάρχουν δυστυχώς μόνο πέντε κόμβοι. Το να δημιουργηθούν περισσότεροι κόμβοι, εκτός του ότι είναι ένα φθηνό μέσο, θα δημιουργήσει έναν πιο ασφαλή δρόμο για όλους. Τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και 15 χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης.

Παράλληλα σε συζήτηση τέθηκε ο κάθετος άξονας Βουλγαρίας-Ξάνθης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης «επισκέφθηκα πρόσφατα το σημείο του κάθετου άξονα στο Δημάριο και είδα πως προχωράει το έργο. Εδώ και 15 χρόνια έχει κατασκευαστεί ένας δρόμος 9 μέτρων σε πλάτος και μήκος 6 χιλιομέτρων ενώ εκκρεμεί το ξεκαλούπωμα δύο γεφυρών», και σημείωσε συμπληρωματικά ότι «πως είναι δυνατόν να περιμένουμε να έρθει κόσμος από τα βόρεια σύνορά μας και να οδηγήσει σε έναν τέτοιο δρόμο;».

Το project «Τουριστική Ανάπτυξη» προτεραιότητα για την Π.Ε. Ξάνθης

Ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι η τουριστική ανάπτυξη της γενικότερης περιοχής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Περιφέρεια της ΑΜΘ. «Οφείλουμε να πράξουμε μεθοδικά όλοι μαζί ώστε να δώσουμε προβολή στην περιοχή της Ξάνθης. Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναφέρθηκαν σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής όπως η λίμνη Βιστονίδα και η αξιοποίηση της με το να γίνει πλωτή αλλά και το δάσος Κοτζά Ορμάν το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας». Ο κ. Μωραΐτης συμπλήρωσε ότι «με σεβασμό στη συνθήκη Ραμσάρ, προτείνουμε την κατασκευή ποδηλατοδρόμων ώστε να μπορούν να πλησιάσουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες το δάσος και το Δέλτα του Νέστου. Λύσεις υπάρχουν πολλές, απλά πρέπει η πολιτεία να στοχεύσει στις υποδομές ώστε να προσελκύσει επαγγελματίες. Εγώ ως πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης πρότεινα την Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής. Όλη η Περιφέρεια πρέπει να κινείται σαν μία γροθιά γιατί όλοι θα κερδίσουν από την ενιαία τουριστική προβολή της περιφέρειας».

Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης «στην Καβάλα και στον Έβρο γίνεται καλή δουλειά όσον αφορά τον τουρισμό, ενώ η Ξάνθη και η Ροδόπη είναι οι φτωχοί συγγενείς. Θα πρέπει να εξισορροπήσουμε την ανάπτυξη και να μειώσουμε την ψαλίδα».

«Πρέπει να δώσουμε βάση στα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα»

Με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφές στην Θεσσαλία από τις πλημμύρες και στον Έβρο από τις πυρκαγιές, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης πρότεινε «από το νέο έτος να γίνει μία σύσκεψη στην περιφέρεια από όλους τους δημάρχους, να δουν τι διαθέσιμα κονδύλια υπάρχουν και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα ώστε να γίνει μια αρχή. Τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να γίνουν για να προστατέψουν τον κάμπο της περιοχής. Και να θυμίσω την παροιμία “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”».

«Η ανασυγκρότηση των συγκοινωνιών αποτελεί τεράστιο κίνητρο για την ανάπτυξη της περιοχής»

Το να αποκόπτεται μία περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελεί την αρχή του μαρασμού της. Πάνω σε αυτή τη βάση ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε η Ξάνθη να μπορεί να επικοινωνήσει με τα αεροδρόμια που έχει δίπλα της. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν λεωφορεία τα οποία να συνδέουν το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης με την Ξάνθη ενώ απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα; Ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή είναι η μη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου».

Η βιομηχανία στην Ξάνθη πεθαίνει

Σύμφωνα με τον Στέλιο Μωραΐτη, ο νομός Ξάνθης είχε 80 εξαγωγικές επιχειρήσεις ενώ αυτή τη στιγμή έχει μόνο 27. «Παράλληλα είχαμε 12.500 βιομηχανικούς εργάτες πριν λίγα χρόνια ενώ τώρα έχουμε ούτε 5.000 και το νούμερο αυτό συγκρατείται λόγω των λιγοστών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Στην ερώτηση του «Ε» για το πως μπορεί να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την βιομηχανία στην Ξάνθη, ο κ. Μωραΐτης απάντησε:

«Τα 21 θέματα που τέθηκαν έχουν άρρηκτη σχέση με την έλλειψη επενδύσεων σε όλους τους τομείς με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Αν βρεθεί λύση στα μισά θέματα από αυτά, πιστέψτε με, η Ξάνθη θα αλλάξει εικόνα. Αν λυθούν όλα, θα πάρουμε την ανιούσα. Η βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση και χρειάζονται δραστικές αλλαγές ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο από τον παρόν».


Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη της 20ης Νοεμβρίου 2023

  1. Νοσοκομείο Ξάνθης
  2. Οδικό Δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
  3. Κόμβοι παραλιακής οδού Ν. Κεσσάνης Αβάτου
  4. Κάθετος Άξονας Βουλγαρίας – Ξάνθης
  5. Αστυνομική Σχολή Ξάνθης
  6. Οικονομικά κίνητρα (τελευταία θέση στην Ευρώπη)
  7. Τουρισμός
  8. Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής
  9. Αντιπλημμυρικά Έργα
  10. Αντιπυρικές ζώνες
  11. Καθαρισμός καναλιών
  12. Πυροσβεστικό Παράρτημα στο Δήμο Μύκης
  13. Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Λίμνης Βιστονίδας
  14. Αξιοποίηση του «Μεγάλου Δάσους» (Κοτζά Ορμάν) ως η τελευταία «Ζούγκλα» της Ευρώπης
  15. Προσέλκυση επενδύσεων
  16. Σιδηροδρομική Συγκοινωνία «δρομολόγια» (Τουριστικό Τραίνο)
  17. Αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου
  18. Ανάδειξη και αξιοποίηση Λουτρών Ποταμιάς και Θερμών
  19. Αναδασμοί
  20. Λύση για διέλευση Τουριστικών Λεωφορείων των συνόρων με Βουλγαρία
  21. Αερολιμένας Χρυσούπολης Καβάλας


    Παύλος Μαραγκός
    pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…