Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Δροσερό χρειάζεται νέο σχολείο

Το Δροσερό χρειάζεται νέο σχολείο

0

Όλοι συμφωνούν αλλά το ζήτημα χρονίζει. Εύη Στυλιανίδου: «Ο δήμος Ξάνθης δεν έχει κάνει τίποτε για τα σχολεία στο Δροσερό


Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης: «Περιμένουμε το Υπουργείο να χαρακτηρίσει το οικόπεδο για να κάνουμε την μελέτη»


Ένα ακανθώδες ζήτημα, αυτό με τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δροσερό θίγει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.  Με ανακοίνωσή του περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν που καθιστούν πολύ δύσκολη την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν  από την πολιτεία και από τον δήμο να δοθεί άμεσα λύση με μια νέα σχολική μονάδα στο Δροσερό.

Την ίδια στιγμή η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου διαψεύδει ότι υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία του Δροσερού τονίζοντας με έμφαση ότι τα προβλήματα είναι μόνο κτηριακά και πετά το… μπαλάκι των ευθυνών στον δήμο Ξάνθης κατηγορώντας τον για ολιγωρία. Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης μιλώντας στο «Ε» εξήγησε τις προσπάθειες του δήμου να περιέλθει στα χέρια του χαρακτηρισμένο για σχολική χρήση το ακίνητο που έχει αγοράσει το Υπουργείο Παιδείας για να κάνει την μελέτη. Στο δια ταύτα όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει μια νέα σχολική μονάδα στο Δροσερό. Το ζήτημα είναι πότε; Γιατί όλοι οι …παρεπιδημούντες εν Ξάνθη γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και πάντα δινόταν αποσπασματικές λύσεις ενώ υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως το πολεοδομικό, δεδομένου ότι το Δροσερό είναι εκτός ΓΠΣ.

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση με τα σχολεία στο Δροσερό

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου κ. Δημήτρης Ντούμος τόνισε: «Το θέμα της έλλειψης υποδομών εκπαίδευσης είναι χρόνιο για το Δροσερό και είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει λύση. Η σύνδεση του επιδόματος με την εγγραφή μαθητών στο σχολείο είναι θετική ωστόσο δημιουργήθηκε πρόβλημα με υπεράριθμα τμήματα, παρότι υπάρχει και πάλι σχολική διαρροή. Αν πάνε όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα θα έχουμε τμήματα των 35 μαθητών. Οι συνθήκες είναι άθλιες και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει να γίνει νέο σχολείο και υποστηρικτικές δομές. Να γίνει πόλος έλξης για τα παιδιά».

Να σημειώσουμε ότι στο Δροσερό βρίσκονται το 15ο νηπιαγωγείο και τα 15ο – 20ο Δημοτικά Σχολεία. Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση: «Το νηπιαγωγείο στεγάζεται σε μια βαρέου τύπου προκάτ κατασκευή με 2 αίθουσες και μια «αίθουσα» η οποία ήταν πριν το γραφείο των εκπαιδευτικών και στις οποίες  καλούνται να φοιτήσουν πάνω από 150 (ήδη) εγγεγραμμένα νήπια. Σε αυτές τις υποδομές μέχρι τη β΄ φάση πρόσληψης των αναπληρωτών βρίσκονταν 1 (!) συνάδελφος νηπιαγωγός.  Σήμερα την απαράδεκτη κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν 4 αναπληρώτριες συναδέλφισσες νηπιαγωγοί στις οποίες με βάση τα μαθηματικά – κι αν υπήρχαν οι αίθουσες – αναλογούν το μέγιστο 100 παιδιά. Τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία έχουν 28 αίθουσες, 6 σε προκάτ βαρέου τύπου, 3 μέσα στο πανύψηλο γυμναστήριο και 19 κοντέινερ, από τα οποία τα 2 δεν χωρούν πάνω από 10 μαθητές. Την ίδια ώρα μετά από εσωτερικό βραχυκύκλωμα   που προκλήθηκε στη μια αίθουσα κατά τη διάρκεια μη λειτουργίας του σχολείου, πριν ένα εικοσαήμερο, μια τάξη «στεγάζεται» στο τμήμα ένταξης, το οποίο δεν λειτουργεί,  αν και υπάρχουν διαγνώσεις παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σημειωτέον ότι στα  3 κοντέινερ  δεν έχουν  ρεύμα. Σε αυτές τις υποδομές, σε πολλά τμήματα, είναι εγγεγραμμένοι μαθητές σε αριθμό πάνω από το νόμιμο όριο των 25 παιδιών, τη στιγμή που το ΠΔ 79/2017 στην παρ.2 του άρθρου 7 για τις εγγραφές μαθητών ορίζει ότι: «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25)». Υπενθυμίζουμε ότι πάγια διεκδίκηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι οι 20 μαθητές στο Δημοτικό και 15 στο νηπιαγωγείο ανά τμήμα προκείμενου να εξασφαλίζονται καλύτερες παιδαγωγικές προϋποθέσεις  για τη μάθηση…».

Εύη Στυλιανίδου: «Ο δήμος Ξάνθης δεν έχει κάνει τίποτε για τα σχολεία στο Δροσερό

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Εύη Στυλιανίδου κληθείσα να σχολιάσει σημείωσε: «Είναι ανυπόστατα όσα αναφέρουν για την λειτουργία των σχολείων. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και απρόσκοπτα. Στο κτηριακό υπάρχει πρόβλημα αλλά είναι ευθύνη του δήμου Ξάνθης ο οποίος και έχει επιδείξει ολιγωρία. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις αλλά η δημοτική αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Εκ του αποτελέσματος αυτό που εισπράττουμε είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτε για τα σχολεία στο Δροσερό από την αρμόδια αρχή που είναι ο δήμος Ξάνθης».

Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης: «Περιμένουμε το Υπουργείο να χαρακτηρίσει το οικόπεδο στο Δροσερό»

Σηκώνει το γάντι ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελη και απαντά στην κα Στυλιανίδου: «Το οικόπεδο αυτό και το κτήριο  που υπάρχει το αγόρασε το Υπουργείο Παιδείας από τον Εμφιετζόγλου.  Ζητήσαμε να το χαρακτηρίσουν για σχολική χρήση για να μπορέσουμε να κάνουμε την μελέτη στο σύνολό της για νέο σχολείο. Αυτό περιμένουμε. Ας μας πει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας τι έκανε…και πόσο ενδιαφέρθηκε!».


«Αν πάνε όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα θα έχουμε τμήματα των 35 μαθητών. Οι συνθήκες είναι άθλιες και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει να γίνει νέο σχολείο»
Δ. Ντούμος
Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
«Είναι ευθύνη του δήμου Ξάνθης ο οποίος και έχει επιδείξει ολιγωρία. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις αλλά η δημοτική αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον»
Ε. Στυλιανίδου
Διευθύντρια Α’βαθμιας Ξάνθης
«Ζητήσαμε να το χαρακτηρίσουν για σχολική χρήση για να μπορέσουμε να κάνουμε την μελέτη στο σύνολό της για νέο σχολείο. Αυτό περιμένουμε»
Μ. Τσέπελης
Δήμαρχος Ξάνθης

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη γιορτάζει το Δ’ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη

Πλούσιο πρόγραμμα με ομιλίες, μουσική και παραδοσιακούς χορούς στο Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθη…