-1/2 κιλό ρεβίθια
-3 μαρούλια
-10 κρεμμυδάκια φρέσκα
-1/2 κούπα καρέ τομάτας φρέσκια
-Αλάτι
-Πιπέρι λευκό
-Ζάχαρη
-Άνηθος
-Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-Λεμόνι
-Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα φουσκώνουμε από το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν, περίπου μιάμιση ώρα. Κόβουμε 3 μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, τα αχνίζουμε σε βραστό νερό, σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, μαραίνουμε, ρίχνουμε το μαρούλι και το σοτάρουμε ελαφρά με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με τον ζωμό τους.
Προσθέτουμε την φρέσκια τομάτα, αποφλοιωμένη και ξεσποριασμένη, 1/2 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι, 1/4 της κουταλιάς της σούπας πιπέρι λευκό και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Σιγοβράζουμε 20’-30’ λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Σε μπασίνα βάζουμε 1/4 κούπας ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο), 1/4 κούπας χυμό λεμόνι, 1,5 κουταλιά της σούπας αλεύρι. Αναδεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ρεβίθια.
Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να δέσει το φαγητό.