Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

0

 Στην τελική ευθεία
Τώρα ναι, είμαστε πραγματικά στην τελική ευθεία των εκλογών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Πλέον μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Εξάλλου, τώρα πλέον μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, διότι οι επαφές έχουν γίνει, οι συμφωνίες το ίδιο, έχουν κλείσει. Αλίμονο αν ο υποψήφιος δήμαρχος είχε αφήσει προς το τέλος τις συμφωνίες του. Θα ήταν μέγιστο λάθος και όπως λέει και ο λαός μας «το πουλάκι θα είχε πετάξει». Προσωπικά δεν πιστεύω να μην έχει υπάρξει σχετική πρόνοια, διαφορετικά κάποιοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων.
Γ.Δ.


Ντέρμπι στην Περιφέρεια
Εκλογές, όμως έχουμε την Κυριακή και για την Περιφέρειά μας. Για την οποία μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση από την ίδια την Νέα Δημοκρατία κεντρικά πως η εκλογή θα πάει σίγουρα στον δεύτερο γύρο. Την ίδια εκτίμηση έχει η Ν.Δ. για τις περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Άρα, με λίγα λόγια θα έχουμε ένα δυνατό ντέρμπι κατά το οποίο δεν αποκλείονται εκπλήξεις για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Θυμίζω πως στις ίδιες εκλογές το 2019 με τους ίδιους βασικούς αντιπάλους Χρ. Μέτιο και Χρ. Τοψίδη, επικράτησε ο Μέτιος με διαφορά 1,5%.
Γ.Δ.


Λόγια πολλά
Το ’χει η προεκλογική περίοδος: Να ακούγονται και να γράφονται σε προγράμματα και προσπέκτους πολλά λόγια. Ας δείξουμε κατανόηση, ας μην παρεξηγήσουμε κανέναν υποψήφιο, εξάλλου για εμάς τους δημότες γίνονται όλα. Για την ενημέρωσή μας, για να κάνουμε πιο εύκολη την επιλογή ποιον θα επιλέξουμε να σταυρώσουμε. Διότι, είναι και αυτό ένα θέμα σοβαρό η σταυροδοσία, διότι οι γνωστοί και ικανοί πολλοί, οι σταυροί μόνο τέσσερις για τον δήμο Ξάνθης και χρειάζεται σκέψη αρκετή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το περιφερειακό ψηφοδέλτιο όπου μπορούμε να βάλουμε από έναν σταυρό μέχρι τέσσερις.
Γ.Δ.


Υπάρχει κι αυτό
Και μια ο λόγος για τους σταυρούς που έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε στις εκλογές της Κυριακής, να αναφέρω και μία ιδιαιτερότητα που ίσως την συναντήσατε. Αναφέρομαι στο αίτημα κάποιων υποψηφίων κυρίως συγγενών και φίλων, οι οποίοι ζητούν να ψηφιστούν-σταυρωθούν αυτοί αλλά να μην μπει άλλος σταυρός σε άλλον υποψήφιο! Ναι, συμβαίνει πάντα στις εκλογές, είναι διαπιστωμένο κάποιοι υποψήφιοι θέλουν να ξεχωρίσουν σε σταυρούς ενδιαφερόμενοι αποκλειστικά για τη δική τους εκλογή. Πρόκειται για μία νοοτροπία για την οποία δεν συμφωνώ μεν, αλλά δεν είναι παράνομη. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη περίπτωση, η λεγόμενη δισταυρία. Σ’ αυτήν, συμφωνούν δύο υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού βεβαίως, να συνεργαστούν. Δηλαδή, να αλληλογραφιστούν ο μεν από τους σίγουρους ψηφοφόρους του άλλου και τούμπαλιν ο άλλος με τους δικούς του. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε μεγάλη έκταση πάντα βέβαια μεταξύ υποψηφίων που εμπιστεύονται απόλυτα ο ένας τον άλλον και θα τηρηθεί η συμφωνία.
Γ.Δ.


Η πολιτική της λάσπης
Κοντά στους πλημμυροπαθείς του Βόλου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και οι κάμερες τον ακολουθούν παρά πόδας να βουτά στα λασπόνερα να σηκώνει τα μανίκια και να καθαρίζει και να μπαίνει στα λασπωμένα σπίτια βγάζοντας τα…παπούτσια του και φυσικά να κάνει δηλώσεις επικριτικές για την κυβέρνηση. Φαίνεται πως πήρε σοβαρά τον ρόλο του και τέτοιου είδους γεγονότα είναι ότι πρέπει για πολιτική «εκμετάλλευση». Κι ο ίδιος απέδειξε ότι η επικοινωνία είναι το φόρτε του., Μόνο που έτσι …άμαθος που είναι σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται προσοχή για να μην διολισθήσει στην πολιτική της λάσπης. Κι αυτό θα λερώσει το λαμπερό του πρόσωπο!
Μ.Ξ.


POS: Παντού υποχρεωτικά
Ιδού λοιπόν τα νέα. Τα γνωστά μηχανάκια που υπάρχουν σε μάρκετ και αλλού, και έχουν μπει στην ζωή μας, αυξάνονται. Αυξάνονται βέβαια οι επαγγελματίες οι οποίοι από τη νέα χρονιά θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν και τοποθετήσουν συσκευές POS.\Κι αυτό, διότι έτσι θα δέχονται και ηλεκτρονικές πληρωμές, πλην των μετρητών. Σημειώνω πως για πρώτη φορά 115.00 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες, θα υπαχθούν στην υποχρέωση αυτή, καθώς μέχρι τώρα εξαιρούνταν του μέτρου. Σταδιακά επομένως οι αγορές και εν γένει οι συναλλαγές θα γίνονται με τις χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες τραπεζών  με μείωση των μετρητών.
Γ.Δ.


Ήχησαν οι Σειρήνες
Χθες Δευτέρα, οι Ξανθιώτες αλλά και οι κάτοικοι των υπολοίπων νομών, άκουσαν τις Σειρήνες να ηχούν αρκετές φορές. Ήταν μια δοκιμή ελέγχου εάν οι σειρήνες λειτουργούν κανονικά, αλλά παράλληλα και μία άσκηση για τους κατοίκους στο πλαίσιο της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης Παρμενίων.Οι σειρήνες λοιπόν ηχούν για να πάνε οι πολίτες στα καταφύγια. Ξαναηχούν για να σημάνουν την λήξη της επιφυλακής. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα. Σε ποια καταφύγια θα πάνε οι Ξανθιώτες που δεν υπάρχει ούτε ένα; Κι ένα δεύτερο. Συμπολίτης μας επεσήμανε ότι θα πρέπει να μπει σειρήνα και στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, έτσι ώστε να ενημερώνονται και οι εκεί εργαζόμενοι και οι φοιτητές.
Γ.Δ.


Υπάρχει στοίχημα για τις εκλογές
Φίλος αναγνώστης της στήλης με ενημέρωσε με αφορμή σχόλιο για τα στοιχήματα στην Καβάλα. Μου είπε ότι αντίστοιχα υπάρχει κι εδώ στην Ξάνθη γραφείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες να ποντάρουν στους πέντε υποψήφιους δημάρχους. Για τους οποίους δίνει και το ανάλογο ποσοστό κέρδους, εάν φυσικά το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο για τον παίκτη που πόνταρε σ’ έναν από αυτούς, πάντα όμως με τη θέση που αξιολόγησε η εταιρεία τον κάθε υποψήφιο. Τζόγος, δηλαδή και με τις εκλογές.Προφανώς θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας, πώς και με ποια κριτήρια βγάζουν τις αποδόσεις τους.
-Όλα θυσία λοιπόν για το κέρδος.
Γ.Δ.


Άλλο δημόσιος, δημοτικός χώρος κι άλλο ιδιωτικός
Βλέπω δυστυχώς όπως και άλλους συμπολίτες κι ακούω σχόλια για σημεία της πόλης που χρειάζονται περισσότερο τη δημοτική φροντίδα καθαριότητας. Θα συμφωνήσω αναφέροντας μία ιδιαιτερότητα του νεοέλληνα. Δυστυχώς, για πάρα πολλούς, άλλο πράγμα είναι ο δημόσιος ή δημοτικός χώρος κι άλλο ο ιδιωτικός. Μάλιστα τα σπίτια μας οι περισσότεροι τα καθαρίζουμε, τα φροντίζουμε, τα έχουμε να λάμπουν από την πάστρα. Κι ενώ λοιπόν συμπεριφερόμαστε έτσι στο σπίτι μας, μόλις βγούμε έξω, στον δημόσιο ή δημοτικό χώρο αλλάζουμε συμπεριφορά. Γινόμαστε άλλοι άνθρωποι, πετάμε ασύστολα ό,τι μας περισσεύει κάτω, κουτί από τσιγάρα, τις γόπες, τα άδεια πλαστικά κύπελλα καφέ, τα μπουκάλια νερού και κάθε περιττό πετιέται στο πεζοδρόμιο, στο παρκάκι, στο συντριβάνι όπου να ναι δυστυχώς. Κι έτσι οι δημοτικοί χώροι, οι δρόμοι, γεμίζουν από διάφορα σκουπίδια δικά μας, του διπλανού. Υπάρχει βέβαια και μία ομάδα συμπολιτών που θεωρούν τον οποιονδήποτε χώρο του δήμου μας κατάλληλο για να πετούν τα σκουπίδια τους. Είναι γνωστοί και αρνούμενοι να ενσωματωθούν.
Γ.Δ.


Έξαρση εφηβικής βίας
Μεγάλη έξαρση εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς παρατηρείται στους εφήβους τον τελευταίο καιρό. Στη επικαιρότητα συμπλοκές μεταξύ συμμοριών εφήβων, άσκηση βίας και τραυματισμούς. Θυμίζουν τις συμμορίες της Νέα Υόρκης. Μας ήρθε και αυτή η αμερικάνικη συμπεριφορά όπως τόσες άλλες. Όχι δηλαδή ότι παλιά δεν άνοιγαν κεφάλια στον κλεφτοπόλεμο στις γειτονιές αλλά αυτό το φαινόμενο είναι οργανωμένο και έχει άλλα χαρακτηριστικά. Το τι φταίει θα το βρουν οι ειδικοί. Αυτό όμως που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν μπροστά σε μια οθόνη είτε βλέποντας σειρές βίας είτε παίζοντας παιχνίδια με χρήση βίας. Ακούνε μουσική που υμνείται η βία. Τα πρότυπά τους, συνήθως τράπερ ασκούν βία. Γενικώς θεωρείται της μόδας ότι έχει σχέση με συμπεριφορές βίας και της κακώς εννοούμενης «μαγκιάς». Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η παιδεία, η μόρφωση και ο αθλητισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως αναχώματα και ίσως από εκεί πρέπει να αρχίσουμε…
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Είμαστε φιλόξενοι «Δεν μπορεί, ήρθε ο Μητσοτάκης στην Κομοτηνή και τον Έβρο, ήρθε ο Κασσελ…