Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έντιμος συνομιλητής με όλους στη Μέση Ανατολή

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έντιμος συνομιλητής με όλους στη Μέση Ανατολή

0

Οι θέσεις της Αθήνας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, η συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και το Μεταναστευτικό, είναι τα βασικά θέματα στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο μέτωπο της οικονομίας, και δη σε αυτό της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα τόνισε και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Όπως θα το θέσει, εξάλλου, είναι αδύνατον να προβλέπονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ρόλος έντιμου συνομιλητή

Είναι πάντως σαφές ότι η παρούσα Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, ενώ προ τριημέρου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές, ενώ πρόκειται να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και θα επισημάνει, όπως το έκανε το προηγούμενο Σάββατο στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και στους Παλαιστινίους, αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Εξάλλου, την προαναφερθείσα διάσταση είχε την ευκαιρία να τονίσει τόσο δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Επιπλέον, και όπως σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα εκφράσει –και ως ηγέτης χώρας της Ανατολικής Μεσογείου– τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης που, όπως θα πει, εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επαναλάβει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, ήτοι την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Θα υπενθυμίσει, δε, τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, θέση και της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.

Τους Ευρωπαίους ηγέτες θα απασχολήσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, και το Μεταναστευτικό, η εσωτερική και η εξωτερική του διάσταση υπό το πρίσμα της επιπρόσθετης πίεσης από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Επί τάπητος και η διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, η οποία, όπως λέγεται στην κυβέρνηση, δικαιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ την πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…