Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Ψυχιατρικό Τμήμα και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ξάνθης δίπλα στους πληγέντες στον Έβρο

Το Ψυχιατρικό Τμήμα και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ξάνθης δίπλα στους πληγέντες στον Έβρο

0

Η Διευθύντρια Ψυχιατρικής ΕΣΥ Γ.Ν. Ξάνθης και Κ.Ψ.Υ. Ξάνθης , Μαγδαληνή Κατσικίδου μιλά στο «Ε»: «Αναγκαία μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μέσω ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας»

Στο διάστημα 18 έως 24 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ η 2η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκινά ένα σημαντικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των φορέων ψυχικής υγείας: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Τομέας Ψυχικής Υγείας- Ψυχιατρικό Τμήμα και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. Ξάνθης.

Μαγδαληνή Κατσικίδου – Διδάκτορας του τμήματος ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθύντρια Ψυχιατρικής ΕΣΥ Γ.Ν. Ξάνθης και Κ.Ψ.Υ. Ξάνθης-

Παράλληλα, στο διάστημα 18 έως 24 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ η 2η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας. Ειδικότερα, αποτελεί απόπειρα διασύνδεσης και διαλόγου των φορέων ψυχικής και κοινωνικής υγείας με τους πολίτες.

Μ. Κατσικίδου: «Απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία κοινότητα πολιτών, φορέων που να αντιμετωπίζει τα θέματα ψυχικής υγείας με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη»

Η Μαγδαληνή Κατσικίδου ως Διδάκτορας του τμήματος ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθύντρια Ψυχιατρικής ΕΣΥ Γ.Ν. Ξάνθης και Κ.Ψ.Υ. Ξάνθης αναλύει στο «Ε» τα προαναφερθέντα θέματα.

«Είναι η δεύτερη εβδομάδα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικών, Πολιτικών και Πολιτισμού. Χαρακτηριστικά πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις κυρίως ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν ως σκοπό να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της ψυχικής υγείας και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή, να ενημερώσει για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και για όλους τους φορείς που έχουμε, να συμβάλει στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης. Επιπλέον, μέσα από τις δράσεις παρέχονται αρκετά εκπαιδευτικά εργαστήρια με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιληφθούν θέματα ψυχικής υγείας. Απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία κοινότητα πολιτών και φορέων που να αντιμετωπίζει τα θέματα ψυχικής υγείας με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη και να είναι σε θέση να κατανοεί και να αποδέχεται τα οποιαδήποτε ψυχικά προβλήματα και κυρίως την διαφορετικότητά τους. Οι δράσεις μας συμπεριλαμβάνουν θεματικές που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, το διαδίκτυο, την άθληση, την διατροφή καθώς και γενικά την πρόληψη της σωματικής μας υγείας, αλλά και δράσεις πολιτισμού κατανοώντας πόσο σημαντική είναι η τέχνη στην ψυχική υγεία και στο ευ ζην των πολιτών. Θεωρούμε, λοιπόν πως θα καταφέρουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες για επικοινωνία, πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες».

Πρωτοβουλία της ΠΑΜΘ: Στήριξη και σε επείγουσα βάση, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα αναφορικά με τις οικολογικές επιπτώσεις των πληγέντων περιοχών

«Το τελευταίο διάστημα βιώσαμε κάποιες συνθήκες πραγματικά πρωτόγνωρες για την περιοχή, ειδικά στον Έβρο και στην Ροδόπη και επηρέασαν πολύ έντονα τους πολίτες. Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο φορέων ικανό να υποστηρίξει τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με σκοπό να επιτευχθεί η στήριξη και σε επείγουσα βάση, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα αναφορικά με τις οικολογικές επιπτώσεις των πληγέντων περιοχών. Δεν χωρά αμφιβολία πως πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, μιας και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κάθε καταστροφικό γεγονός αναπτύσσεται σε διάφορα στάδια και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους, αν και αρκετοί αποδεικνύονται ανθεκτικοί και καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά στις συνθήκες», όπως επεσήμανε η κα Κατσικίδου.

Σε προτεραιότητα η καταγραφή αναγκών, έπονται εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές δράσεις

«Ωστόσο χρειάζεται να δούμε τις περιπτώσεις αυτές σύμφωνα με τις οποίες οι διάφοροι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και διαλογικοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν σε τέτοιο βαθμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες και τελικά να προκληθούν μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες θα χρειάζονται συστηματική ψυχολογική βοήθεια. Χαρακτηριστικά πολλές φορές σύμφωνα με το στρες που μπορεί να έχει βιώσει ο άνθρωπος πολύ πιθανόν να συνεχίσει να αντιμετωπίζει ψυχολογικά συμπτώματα αρκετό διάστημα μετά. Οπότε ο στόχος είναι κυρίως να καταγραφούν οι ανάγκες. Η κινητή ομάδα ψυχικής υγείας αποβλέπει να φτάσει σε ένα επίπεδο, ώστε να εκτιμηθούν συλλογικά όλες οι ατομικές ανάγκες και να μπορούν να παραπέμπονται σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας οι άνθρωποι που χρειάζονται συστηματική βοήθεια. Δεύτερος στόχος είναι να διευρυνθούν αυτοί οι φορείς που θέλουν να μας συνδράμουν, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και υπηρεσίες, οργανώσεις και να οργανωθούν διάφορες εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές δράσεις», υπογράμμισε.

Σημαντικής και καθοριστικής σημασίας η διασύνδεση φορέων

«Ειδικότερα το Νοσοκομείο μας στοχεύει να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν ενημέρωση και υποστήριξη όποτε την χρειαστούν για να μπορούμε ακολούθως να τους στηρίξουμε και ψυχοκοινωνικά. Αναντίρρητα, η διασύνδεση των φορέων είναι σημαντικής και καθοριστικής σημασίας, διότι για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις ψυχικής υγείας χρειαζόμαστε πάντα μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και μία τέτοια συνεργασία όμοια με αυτή που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Επιδιώκουμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε όλες αυτές τις συνεργασίες και τους διαθέσιμους πόρους και με άλλους φορείς, με την κοινωνική προστασία και με την εκπαίδευση, γενικότερα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, διότι μόνο μέσω αυτής της διασύνδεσης μπορούμε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικό δίκτυο υποστήριξης για όσους χρειάζονται βοήθεια στην περιοχή μας», τόνισε καταληκτικά η κα Κατσικίδου.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλειδί ανάπτυξης για τον Δήμο το Επιχειρησιακό Σχέδιο

Παρουσιάστηκε η φάση του – Περιλαμβάνει 349 δράσεις με 135 εκ. ευρώ έως το 2028 Σε πρώτη π…