Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Misirlou το απόγευμα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου και εξελίχθηκε σε ανοιχτή συζήτηση με ευρεία συμμετοχή των παρευρισκόμενων
Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός: «Είναι άμεση προτεραιότητά μας ως δήμος να δώσουμε μία λύση παρουσιάζοντας ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο με βάση τα πρότυπα και την νομοθεσία»
Ανοιχτή συζήτηση για τα αδέσποτα ζώα πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη «Η Ξάνθη Αλλιώς» με επικεφαλής τον Στράτο Κοντό στον χώρο του Misirlou το απόγευμα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία μέσα από ανταλλαγή ιδεών και απόψεων να προτείνουν λύσεις για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα στην Ξάνθη.
Αρχικά, η Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης», Μαριάννα Μαϊδανόγλου, τόνισε: «Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Στράτου Κοντού να βρεθούμε με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε, νομίζω πως μόνο με τέτοιου τύπου διάλογο θα μπορέσουν να λυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία γενικότερα. Λοιπόν, χαρακτηριστικά θα ήθελα να αποτυπώσω το πλαίσιο που ισχύει κυρίως νομικά, πώς δηλαδή προστατεύονται τα ζώα. Κάθε δήμος διαθέτει ένα κάποιο ελάχιστο κονδύλιο για ένα πρόγραμμα στειρώσεων. Ο νόμος του 2021 έχει θέσει πολύ καλά κριτήρια σε θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο, πολλά από αυτά που θεσπίστηκαν ως σήμερα, το 2023 δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Επίσης, όσον αφορά τη διάκριση καταφυγίων-κυνοκομείων θα ήθελα να τονίσω πως το κυνοκομείο είναι νοσοκομείο ζώων αποτελούμενο από 40 κλειστά κλουβιά».
«Το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών αποδεικνύει πως αυτά γνωρίζουν πολλά για τα ζώα, έχουν μία έμφυτη αγάπη, ας τους δώσουμε κάτι που μπορούν να εξελίξουν», συμπλήρωσε ακολούθως.
«Η πορεία του σκύλου είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη του ανθρώπου. Αρχικά πρέπει να το καταλάβουμε αυτό κι έπειτα να μάθουμε να συμβιώνουμε. Πρέπει να έχουμε στο νου μας πώς τα αδέσποτα ζώα βρέθηκαν στον δρόμο, γιατί κάποιοι δεν εκτίμησαν την αγάπη που προσφέρει ένας σκύλος, δεν κατάφεραν να καταλάβουν πως είναι ένας κόσμος με την δική του αλήθεια. Δεν χωρά αμφιβολία πως τα σκυλιά δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς εμάς. Αναμφισβήτητα έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά κι εμείς από την πλευρά μας πρέπει να τους δώσουμε χώρο», υπογράμμισε ο Εκπαιδευτής Σκύλων και Μέλος του Διεθνή Οργανισμού Επαγγελματιών Ζώων, Γιώργος Τζεμπραηλίδης.
«Είναι τεράστια ευθύνη να φροντίζεις έναν σκύλο. Ο σκύλος έχει τάση να κυνηγά ό,τι κινείται, έχει το ένστικτο του λύκου μέσα του. Εμένα η πεποίθησή μου είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν όχι μόνο με τον σκύλο, αλλά και με όλα τα ζώα, με όλα τα έμβια όντα που υπάρχουν στον κόσμο», επεσήμανε καταληκτικά.
Παίρνοντας τον λόγο ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός παρουσίασε το σχέδιο δράσης για την άμεση αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος για την πόλη και έπειτα κάλεσε τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις που θα επιτρέψουν την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών και των ζώων.
Σημείωσε: «Παρουσιάζουμε τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα διοικήσουμε τον δήμο την επόμενη μέρα, πώς, δηλαδή καταθέτοντας τα σχέδιά μας, το όραμά μας, τις προτάσεις μας συζητώντας με τον κόσμο θα αποφασίσουμε και θα φτάσουμε στην φάση της υλοποίησης. Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Είναι άμεση προτεραιότητά μας ως δήμος να δώσουμε μία λύση παρουσιάζοντας ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο με βάση τα πρότυπα και την νομοθεσία. Θα ξεκινήσουμε με την καταγραφή των ζώων μέσω της οποίας είναι εφικτή και η πλήρης αποτύπωση των ζώων που είναι στειρωμένα και τσιπαρισμένα. Αναντίρρητα, είναι ευθύνη του δήμου, είναι το σημείο μηδέν. Το τελικό στάδιο είναι η δημιουργία ενός δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Μέσα από την καταγραφή επιτυγχάνεται πρώτον η δημιουργία μιας οργανωμένης γραμμής υιοθεσίας και δεύτερον είναι δυνατή η επί της ουσίας παρακολούθηση των ζώων. Ένα καλό περιβάλλον είναι απαραίτητο για ζώα και πολίτες. Όσον αφορά, λοιπόν το καταφύγιο θα είναι επισκέψιμο από τα σχολεία και ο κάθε πολίτης αφού πρώτα γνωρίσει το μέγεθος της ευθύνης, θα μπορεί να υιοθετήσει. Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πολιτών και των παιδιών αναφορικά με τη σημασία-σπουδαιότητα στην φροντίδα ενός ζώου. Είναι απλό αυτό που θέλουμε να κάνουμε, απαιτεί σχέδιο, βούληση, ανθρώπους για να το τρέξουν, ενώ θα έχει μία πολύ θετική κατάληξη για όλους, πολίτες και ζώα!»
Βασικοί άξονες του σχεδίου δράσης του συνδυασμού, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι:
- Καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στειρώσεων και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των ζώων.
- Συνάπτουμε μνημόνια συνεργασίας με φιλοζωικούς οργανισμούς και σωματεία φροντίδας αδέσποτων ζώων.
- Διαμορφώνουμε καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
- Δρομολογούμε εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την υπεύθυνη στάση μικρών και μεγάλων απέναντι στα ζώα.
- Δημιουργούμε δύο νέα «Πάρκα Σκύλων».
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr