Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
50 γρ. φουντούκια
2 κρόκους
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
3 κρόκους
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Για τη βάση: Χτυπάμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια τα μπισκότα με τα φουντούκια να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Θέλουμε η βάση μας να έχει την ίδια γεύση με την γέμισή μας για αυτόν τον λόγο βάζουμε το ξύσμα και το φουντούκι.
Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μία ταρτιέρα διάμετρου 28εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση, και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας όσο πιο ψηλά μπορούμε.
Βάζουμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 5-10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ) το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιας το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και αν θα προσθέσουμε άλλο. Μόλις το λεμόνι είναι κοντά στις γεύσεις μας προσθέτουμε τους κρόκους.
Αφαιρούμε τη βάση από το ψυγείο. Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα (μπουκίτσες από σοκολάτα) και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα. Ρίχνουμε ανάμεσα απο την πραλίνα τη γέμισή μας. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η γέμισή μας έσφιξε.
Εάν θέλουμε με τα ασπράδια που μας έμειναν, κάνουμε μαρέγκα και διακοσμούμε την τάρτα μας από πάνω. Βάζουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία (230ο C) και παστεριώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι κορυφές. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.