Πάνω από 50 εθελοντές και 20 οχήματα περιπολούν σε 24ωρη βάση από την Χρύσα έως τα Κιμμέρια
«Συγκινητική η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην φύλαξη του περιαστικού», λέει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Α. Τσακιρίδης – Πέφτει ο δείκτης επικινδυνότητας στο 3
Έβδομη μέρα σήμερα από την φωτιά στον Έβρο και σε φάση ύφεσης βρίσκονται όλα τα πύρινα μέτωπα εκτός από το δάσος της Δαδιάς. Ειδικότερα τα ενεργά μέτωπα του Έβρου στα οποία επιχειρούν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς που είναι το πιο κρίσιμο για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς. Στην Ροδόπη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει βελτίωση της κατάστασης Υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα και συγκεκριμένα στο Παπίκιο Όρος με τη μάχη να δίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Κερασιάς, στη δασική έκταση βόρεια της Γρατινής αρκετά μακριά από τον οικισμό και στο ανατολικό μέτωπο του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών κοντά στα Κασσιτερά. Στην Καβάλα έχουν σβήσει όλες οι πυρκαγιές.
Πέφτει ο δείκτης επικινδυνότητας στο 3
Παράλληλα αρχίζουν να βελτιώνονται και οι καιρικές συνθήκες με τον δείκτη επικινδυνότητας να πέφτει από το 4 στο 3 στον Έβρο αλλά και στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3 (υψηλή) για την περιοχή του Νομού Ξάνθης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι, καύσωνας κλπ).
Σε 24ωρη βάση οι περιπολίες στο περιαστικό από την Χρύσα έως τα Κιμμέρια
Το φυλάνε σαν τα μάτια τους το περιαστικό του δήμου Ξάνθης. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Αφεντούλης Τσακιρίδης, είναι συγκινητική η ανταπόκριση των συμπολιτών μας που προσέρχονται να συμπράξουν μαζί με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία για να διαφυλάξουν την πιο ευάλωτη περιοχή της Ξάνθης μ’ αυτή του περιαστικού που εκτείνεται από την Χρύσα έως τα Κιμμέρια. Είναι αυτό το τόξο που είναι σαν φυσικό σύνορο του αστικού ιστού με την ορεινή περιοχή όμως συνάμα πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά καθώς στις παρυφές του υπάρχουν κατοικίες: «Είναι η έβδομη μέρα που περιπολούμε σε 24ωρη βάση σ΄ όλη την περιοχή από την Χρύσα ως τα Κιμμέρια. Πάνω από 20 οχήματα και πάνω από 50 άτομα εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και κάνουν περιπολίες. Κάθε μέρα η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει τις βάρδιες και συντονίζει το έργο τους. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και η διάθεσή τους να διαφυλάξουν το περιαστικό μας δάσος», επισημαίνει ο κ. Τσακιρίδης.
Παράλληλα διαψεύδει ως fake news την είδηση ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη ύποπτος με πρόθεση εμπρησμού και συστήνει οι ειδήσεις πριν δημοσιευτούν να διασταυρώνονται: «Δεν έχουμε εντοπίσει κάποιον με ύποπτους σκοπούς. Αυτό που κάνουμε είναι να αποτρέπουμε άτομα να μπουν στο περιαστικό για περπάτημα καθώς υπάρχει απαγορευτική οδηγία. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο».
Οι πυρκαγιές στο Δροσερό
Οι συχνές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στο Δροσερό δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα την Πολιτική Προστασία παρά μόνο ότι απασχολούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής: «Οι φωτιές στο Δροσερό είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως όμως δεν είναι επικίνδυνες και μέσα σε λίγο χρόνο κατασβήνονται . Μας ανησυχεί περισσότερο ότι απασχολούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο εκείνο οι φωτιές κατασβήνονται εύκολα και δεν μπορούν να επεκταθούν. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση έως ότου πιάσουν οι πρώτες βροχές. Οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες γιατί υπάρχει μεγάλη ξηρασία και με τον παραμικρό αέρα η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη».
Μαριάννα Ξανθοπούλου